Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. Technologie porážení + vet prohlídka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (176.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • - při „částečném paření“ jsou Su unášená na nosítkách v pařící vodě tak, že krupon je nad hladinou a nepřichází do styku s pařící vodou – hlava a zadní část kýty se paří sprchováním horkou vodou

  • - při „paření na hladko“ se Su pohybují obvykle pod vodní hladinou – celé tělo ve styku s vodou – pokud se i u celopařených Su stahuje kůže, je nutné, aby teplota pařící lázně byla na spodní hranici

    • problémem je zahlcování plic pařící vodou – plíce konfiskujeme

  • Odštětinování

    • odstraňuje se z povrchu těla pokožka a štětiny

    • odštětinování se provádí v odštětinovacích strojích nebo ručně nožem, řeznickým zvonkem

    • v průmyslu se používá ruční dočistění nebo se zbytky štětin opalují plynovými hořáky buď ručně vedenými, nebo sestavenými do opalovacích pecí

    • po opálení je nutné omytí těla a dočistění – provedou se oční a ušní výkroje – odstraní se spárky – uvolní se ohýbače prstů na zadních nohách a za ně se pověsí

    • Ostatní velká JZ

      • oddělení kůže od podkoží

      • stahuje se nejčastěji mechanicky - „napařovací řezy“ - uvolní se část kůže, za kterou se uchytí stahovací mechanismus

      • stahování:

        • od boků, symetricky ke hřbetu

        • od hlavy k oháňce

        • od oháňky k hlavě

      • existuje ještě „pneumatický způsob stahování“, kdy se do podkoží vhání stlačený vzduch – u nás nepoužívá – velké riziko kontaminace masa

    Eviscerace
    • otevření tělních dutin zvířat a vyjmutí všech vnitřních orgánů z dutiny břišní a hrudní

    • odstranění pohlavních orgánů, zažívacího traktu, jater, ledvin, vnitřního tuku, plic, srdce, hltanu, jícnu a případně jazyka

    • manuální práce

    • 2 základní požadavky:

      • nesmí dojít k proříznutí (perforace) zažívacích orgánů a žlučového měchýře

      • musí být provedeno nejpozději do 45 minut od vykrvení

    Půlení
    • usnadňuje se veterinární prohlídka, manipulace s jatečným tělem a umožňuje vyjmutí mozku a míchy

    • půlí se středem páteřního kanálu

    • ručně sekáčkem nebo pilou okružní nebo listovou

    Vet. prohlídka
    • metody:

      • adspekce

      • palpace

      • incize

    • vyšetření na odchylky barvy, vůně, eventuálně chuti

    • odběr vzorků k pomocným zkouškám a laboratornímu vyšetření

    • při nařezávání masa a orgánů nesmí docházet k jejich zbytečnému poškozování

    • MU se vyšetřují po jejich nařezání na tenké lístky

    • součástí vyšetřování masa všech Su, Eq, oslů, jejich kříženců, nutrií a zvěře vnímavé na svalovce je trichineloskopické vyšetření

    • Bo se povinně vyšetřuje na BSE (starší 72 měsíců – od 1.1.2012)

    • k vyšetření na BSE se odebírá vzorek prodloužené míchy (speciální odběrová lžička) z obnaženého týlního otvoru

    • odebraný vzorek se uloží do speciální vzorkovnice, označené identifikačním číslem zvířete

    • doplnit postup ze cvik

    Rozhodnutí o mase

    1. Poživatelné

    Témata, do kterých materiál patří