16 (16B) - Ekonomika ČR I (průmysl a zemědělství)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Mlékárenství – jihočeská Madeta, moravskoslezský Kunín
Drůbežářství – Vodňanské kuře, DZ Klatovy
Masný průmysl – Kostelecké uzeniny, Skaličan Česká Skalice, LE&CO Jirny
ZEMĚDĚLSTVÍ
-
Po roce 1989 pokles produkce a konec využívání těch nejhorších syntetických hnojiv
-
Zemědělská půda zabírá 54 % rozlohy Česka, a vytváří asi 2-2,5 % HDP
-
Mezi nejdůležitější plodiny patří pšenice, ječmen, dále ostatní obiloviny a pícniny a řepka olejka
-
4 vymezované oblasti:
Kukuřičná (jižní Morava) kukuřice, vinná réva, zelenina a ovoce
Řepařská (Polabí a moravské úvaly) – pšenice, ječmen (sladovnický), řepka olejka a cukrová řepa
Bramborářská (celý zbytek ČR vyjma hornatých oblastí) – brambory, žito, pícniny, louky, pastviny
Horská – především nenáročný len či oves, hlavně ale luka, pastviny a lesy
-
Převládá stájový či klecový chov zvířat
Skot – na mléko v příměstském zemědělství, na maso v podhůřích
Drůbež – zázemí velkých měst, klecové velkochovy po republice
Prasata – velkovýkrmy, zátěž pro životní prostředí, na maso
Sladkovodní ryby (Třeboňsko) – také na export
-
Trendem je rostoucí příměstská výroba