Vnímání
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
VNÍMÁNÍ
= proces, při kterém se jednotlivé počitky integrují do celistvých vjemů
O tom co se děje uvnitř I vně našeho těla nás informují receptory smyslů
RECEPTOR= specializovaný druh nervové buňky
Počitek vzniká tak, že se v buňkách receptorůpřemění podnět na nervový vzruch a ten se šíří k odpovídajícímcentrům v mozku
ČIVOST= schopnost reagovat na podnět počitkem
PRÁH ČIVOSTI= hranice, kdy už je podnět natolik silný, že vyvolá počitek
ZRAK
Počitek zraku vzniká působením elektromagnetického vlnění na receptory zraku(oči), respektive na jejich část, která převádí obraz, vytvořený na sítnici oka, na elektrické impulzy. K tomu slouží 2 druhy receptorů- tyčinky(čenobílé vidění) a čípky(barevné vidění)
Žlutá skvrna= místo s největší koncentrací receptorů
K propojení v jednotnou scénu musíme použít také paměť
2 DRUHY ROZPOZNÁVÁNÍ:
1) TVAROVÉ- určení významu objektu
2) PROSTOROVÁ LOKALIZACE- určení pozice objektu v prostoru
PERCEPČNÍ STÁLOST= udržení stálosti vzhledu předmětů, i když se obraz na sítnici soustavně mění
OPTICKÉ KLAMY
Nejsou klamány představy, ale vnímání
Pohyby očí s tím nesouvisí
Za klamy je zodpovědné zpracování podnětů v mozku
Nejznámější: paobrazy a reverzibilní figury
VNÍMÁNÍ BAREV
Jestliže na těleso dopadá světlo: 1)část je absorbováno 2)část projde skrz 3)část se odrazí
2 teorie:
1) komlementární (doplňkové barvy)- spektrální barvy jejichžspojením vznikne bílá (s tím souvisí paobrazová barva, která vznikne důsledkem snížení intenzity počitků)
2) estetická- rozlišuje čisté barvy (žlutá, modrá, červená) a ostatní barvy
PORUCHY:
ACHROMAZIE= úplná barvoslepost
DALTONISMUS= snížená čivost červené
SLUCH
Počitek sluchu vzniká díky zvukovým vlnám, které dopadají na bubínek ve středním uchu
ZVUKY:
1) TÓNY= periodické vlnění
2) HŘMOTY= neperiodické vlnění
A) ČISTÉ= ladička
B) SLOŽITÉ= lidský hlas
Rozlišujeme(u zvuku):
Výšku- určuje jí frekvence ( Hz)= počet opakování za s
Hlasitost- určuje jí amplituda (Db)=rozdíl tlaku mezi nejvyšším a nejnižším bodem vlny
Barvu- souvisí se složitostí zvuku
ČICH
Podnětem jsou molekuly uvolňované konkrétní látkou- vstupují do nosní dutiny, přičemž musí být zozpustné v tucích
Čichové. receptory jsou ukryty hluboko v nosní dutině
Zdravá osoba je schopná rozlišovat 10-40 tisíc různých pachů (ženy více než muži, profesionální odborníci až 100 tisíc)
Lidé mají cca 10 milionů čichových vjemů
Rozlišujeme vůně (kořeněná, ovocná, …) a pachy (hnilobné, spáleniny)
CHUŤ
Podnětem je látka rozpuštěná ve slinách
Receptory jsou na jazyku= chuťové pohárky
Citlivosti jednotlivých chutí se rozlišují podle místa na jazyku:
HMAT
Vyvolán mechanickým nebo tepelnýmm působením na povrch kůže
Nejvíce hmatových receptorů- na konečcích prstů a na jazyku
BOLESTI: 1) FÁZICKÁ- hned po zranění (ostrá, intenzivní, krátkodobá), 2)TONICKÁ-později po zranění (není tak intenzivní, ale trvá dlouho)