Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




12. obecná stavba trávicí trubice

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (489.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Přiušní žláza -glandula parotis

Nejobjemnější žláza, je uložená na zevní ploše žvýkacího svalu (m. masseter), před ušním boltcem a pod ním.

Podjazylková žláza- glandula sublin gualis

Nejmenší žláza, leží na svalech spodiny ústní pod sliznicí na boku jazyka

Podčelistní žláza -gland. submandibularis

Je umístěna pod obloukem dolní čelisti. Jedná se o poměrně dlouhý vývod spojující se s hlavním vývodem podjazylkové žlázy a společné ústí na slinné bradavce v těsné blízkosti uzdičky jazykové. Podjazylková a podčelistní žláza vylučují hustší slinu.

Člověk vyprodukuje asi 2 litry slin.

Sliny obsahují: 99% vody,

organické látky- hlen (mucin), a-amylázu, lysozym, imunoglobulin A

anorganické látky- bikarbonát, draslík, chloridy, sodík, vápník a fosfát

Sekrece slin- je stálá a daná činností drobných slinných žlázek dutiny ústní.

Reflexní sekrecí slin dělíme na:

  1. nepodmíněnou (získanou)- spouští se kontaktem sousta s mechanoreceptory a chemoreceptory dutiny ústní

  2. podmíněnou (vrozenou)- je zahájená aktivací centra v prodloužené míše z jiných částí CNS- konkrétně mozkové kůry a hypotalamu. Podmíněná reflexní sekrece slin umožňuje tvořit sliny na základě představ jídla nebo podnětů vizuálních

Význam slin:

  1. Udržují stálou vlhkost dutiny ústní

  2. Vytvářejí sousto obalením mechanicky zpracované potravy hlenem

  3. Rozpuštějí části potravy, což je podstatné pro dráždění chemoreceptorů a navození chuťového vjemu.

  4. Slinná a-amyláza zahajuje trávení škrobů v potravě, které pokračuje po spolknutí sousta i v žaludku

  5. Lysozym má dezinfekční účinky

  6. Sliny čistí dutinu ústní od zbytků potravy

  7. Umožňují artikulaci

Hltan- pharynx

Společný trubicový orgán dýchacího a trávicího systému.

Popis: Stropem je přirostlý ke spodině lebeční, zadní stěna naléhá a krční páteř. Otvory v přední stěně souvisí s dutinou nosní, ústní a hrtanovou.

Dutina nosní ústí Dvěma otvory (choanae) do nosohltanu (pars nasalis pharyngitis). Z obou stran bočních stěn nejširší části hltanu vede do dutiny středoušní úzká Eustachova trubice. Slouží k vyrovnání tlaku vzduchu mezi oběma prostory.

V zadní části hltanu je nakupená lymfoidní tkáň- nosní mandle- tonsilla pharyngea

Ústní část hltanu- pars oralis pharyngis- je pod měkkým patrem otevřena do dutiny ústní

Hrtanová část hltanu- pars laringea pharingis- je proti vchodu do hrtanu- ritus laryngis, je neúplně uzavřena příklopnou hrtanovou- epiglottis. V úrovni 6. krčního obratle přechází hltan v jícen.

Jícen- oesophagus

Trubicový orgán dlouhý cca 25cm, spojuje hltan s žaludkem. Jícen je uložen před páteří a do břišní dutiny vstupuje otvorem v bránici- hilus oesophageus.

Růžově šedá sliznice jícnu složená v podélné řasy je krytá mnohovrstevným dláždicovým epitelem. V horní třetině jícnu je svalovina příčně pruhovaná, kaudálně přechází ve svalovinu hladkou.

Témata, do kterých materiál patří