3. Zemědělství, průmysl (lokalizační faktory) a doprava ve světovém kontextu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
3. Zemědělství, průmysl (lokalizační faktory) a doprava ve světovém kontextu
Zemědělství - primární sektor
fyzická činnost kdy pracovní síla působí bezprostředně na přírodu
zaměstnanost v zemědělství
rozvojové ekonomiky – do 70 %
rozvinuté ekonomiky – do 5 %
výsledek zemědělská produkce -> potraviny
množství potravin značí o sociální stabilitě země
každá země chce být soběstačná -> dostatek potravin v zemi -> chce zajistit potravinový práh
klasifikace / dělení
činnosti s rostlinnými kulturami = rostlinná produkce
činnosti s živočišnými organismy = živočišná produkce
přidružené činnosti
Rostlinná produkce
závisí na teritoriální oblasti (přírodní pásmo)
přírodní pásmo = soubor přírodních podmínek k zemědělskému využití
-
rovníkové pásmo = část Amazonské nížiny, severní pobřeží Guinejského zálivu, východoindické souostroví
-
horké klima, vegetační potenciál a produkce biomasy
-
cenné dřeviny (pralesy) – eben, mahagon
-
kakaové boby, banány, rýže,
-
-
subrovníkové pásmo = S a J rovníkového pásma
-
nerovnoměrné srážky -> nutnost zavlažování -> význam řek
-
zaostalé zemědělství (dvojí sklizně v roce)
-
kakaovníky, kávovníky, třtina, čajovníky,
-
-
tropické pásmo = 20 – 30 stupňů S a J zeměpisné šířky
-
výkyvy teplot, nutnost zavlažovat
-
pšenice, kukuřice, ječmen
-
-
subtropické pásmo = 30 - 40 stupňů S a J zeměpisné šířky
-
teplo, v zimě i mrazy
-
víceleté kultury – olivovník, vinná réva, citrusy
-
-
mírné pásmo = 40 – 60 stupňů S a J zeměpisné šířky
-
sezónní rozdíly teplot, nepravidelné počasí
-
hodnotné rostliny v lesích -> průmyslové využití
-
vyspělé zemědělství
-
pšenice, ječmen, brambory
-
výživově důležité rostliny (uhlovodany, bílkoviny, tuky)
obilniny – pšenice, rýže, kukuřice, ječmen, žito
okopaniny - brambory
luštěniny a olejniny
pšenice tvoří 30% všech obilnin
40 % světové produkce pšenice Evropské pásmo
30 % světové produkce pšenice jih a východ Asijského pásma
15 % světové produkce pšenice Severoamerické pásmo
10 % světové produkce pšenice Australské pásmo
Živočišná produkce – bílkoviny a tuky
ve světě převažuje hodnota živočišné produkce nad rostlinnou
2 typy živočišné produkce:
extenzivní typ
-
kočovný a polokočovný chov – kozy, ovce
-
rozvojové země
-
-
sezónní přesuny dobytka mezi horskými a nížinnými pastvinami
-
středomořské oblasti Evropy
-
intenzivní typ
-
alpský chov - Skandinávie; dobytek se pase přes letní měsíce, v zimě ustájen
-
stájový chov
intenzivní – střední, jižní a JV Evropa
dominantní – severní Evropa, Severní Amerika
Skot
chová se pro mléko, maso, kůži
30 % světového masa, 90 % světového mléka
Evropa 30 %, Asie, Latinská Amerika, Severní Amerika 20 %
Prasata
chov pro maso
40 % světového masa
v oblastech mírného pásma -> 42 % Čína, Rusko, USA