6.oběhová+trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Dutina ústní = cavum oris
rty (příčně pruhovaný sval kruhovitého tvaru, hojně prokrvené -> citlivé, dřív fce: uchopovací) jazyk (sval, rozpoznání chutí 5, uzdička), tváře (sval tvářový), horní – připojena kloubně a dolní čelist se zuby, tvrdé patro
3 páry slinných žláz:
příušní – serózní žlázy (vyšší obsah amylázy)
podjazykové – muciózní žlázy
Podčelistní – seromuciózní
Trávení cukrů – enzym ptyalin
Součástí je lysozym (chrání před patogeny)
Vápník je součástí slin (remineralizace zubní skloviny)
Zuby -> mléčný chrup (20 zubů, chybí třenové)- 4 řezáky, 2 špičáky, 4 stoličky….kolem 4 měsíce
(kořeny mléčných zubů se resorbují a vypadají jen korunky s krčkem)
trvalý chrup (32 zubů) -4 řezáky, 2 špičáky, 4 třenové, 6 stoliček
Vadný skus- poruchy výslovnosti ….občas nutno operovat
Rozštěpové vady – rtu, patra
Sklovina: nejtvrdší, velmi citlivá na kyseliny -> dávají prostor na vznik zubního kazu (nejčastější onemocnění)
Hltan = pharynx
Společná část trávicí dýchací soustavy, ústí do jícnu
Nosohltan – Eustachova trubice (vyrovnávání tlaku, šíření infekce do středouší)
Ústní část hltanu
Hrtanová část
Při polykání se nadzvedne hrtanová příklopka, která zabrání vniknutí sousta do dýchací trubice
reflexní děj (činnost)-> na kořeni jazyka už nad soustem nemám kontrolu
Jícen = oesophangus
asi 25 cm, vstupuje do žaludku
dokončuje polykací akt
Horní část – příčně pruhovaná svalovina
Střední část – smíšená
Dolní hladká svalovina
Pohyb sousta je zabezpečen peristal. pohyby (stahy hladké svaloviny)
Hladké svaly v jícnu jsou ovládány vegetativními nervy (sympatikus a parasympatikus)
Žaludek = ventriculus, gaster
Slouží jako zásobník přijaté potravy, kde se potrava mění na tráveninu (chymus)
Cylindrický epitel s buňkami produkující mucin
Objem v klidu- 50 ml – může se zvětšit až na 1,5l (obézní lidé)
Vakovitý orgán, písmenko J
Trávenina zůstává v žaludku 2-6 hodin (rozhoduje složení potravy – nejdéle tuky, technologie úpravy potravy)
Zvracení (centrum – retikulární formace) - obrácená peristaltika, ochranný význam, přímé spojení s vestibulárním ústrojím (ve vnitřním uchu, rovnovážné ústrojí… mořská nemoc – při nadměrné aktivaci vest. ústrojí)
Nausea – pocit na zvracení
Na horní části žaludku -> vzduch, vzduchová bublina (i při prázdném žaludku) -> příliš veliká
-> říhání
3 části žaludku: česlo, tělo žaludku, vrátník
(OBR- žaludek, části)
Reflux (u dětí) - žaludeční šťávy se dostávají zpět do jícnu -> opatření: jídlo na etapy, vypodložení hlavy při spánku, léky na neutralizaci
Žlázy ve stěnách žaludku vylučují žaludeční šťávy (2-3litry) obsah. pepsinogen a HCl (výsledné pH je 2-4)
Pepsin vzniká po aktivaci pepsinogenu kyselinu chlorovodíkovou, tráví bílkoviny
Začíná emulgace (z tuku se stanou drobné kapénky, kvůli většímu povrchu aby se mohl navázat lépe enzym) tuků, která je dokončena v tenkém střevě za pomoci žlučových kyselin
Žaludeční lipáza – enzym, který štěpí emulgované tuky
Žaludek je obalen mucinem, když ne tak jsou žaludeční vředy (souvisí se stresem a nepravidelným stravováním)
Žaludeční stěna je pokryta hlenem (mucinem), který jej chrání proti působení pepsinu a HCl
HCl v žaludku usnadní trávení masa a má bakteriální účinky (ničí větší část bakterií)
Tekutina jen protéká a nic se s ní neděje