Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6.oběhová+trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (342.99 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Dutina ústní = cavum oris

  • rty (příčně pruhovaný sval kruhovitého tvaru, hojně prokrvené -> citlivé, dřív fce: uchopovací) jazyk (sval, rozpoznání chutí 5, uzdička), tváře (sval tvářový), horní – připojena kloubně a dolní čelist se zuby, tvrdé patro

  • 3 páry slinných žláz:

    • příušní – serózní žlázy (vyšší obsah amylázy)

    • podjazykové – muciózní žlázy

    • Podčelistní – seromuciózní

  • Trávení cukrů – enzym ptyalin

  • Součástí je lysozym (chrání před patogeny)

  • Vápník je součástí slin (remineralizace zubní skloviny)

Zuby -> mléčný chrup (20 zubů, chybí třenové)- 4 řezáky, 2 špičáky, 4 stoličky….kolem 4 měsíce

(kořeny mléčných zubů se resorbují a vypadají jen korunky s krčkem)

  • trvalý chrup (32 zubů) -4 řezáky, 2 špičáky, 4 třenové, 6 stoliček

Vadný skus- poruchy výslovnosti ….občas nutno operovat

Rozštěpové vady – rtu, patra

Sklovina: nejtvrdší, velmi citlivá na kyseliny -> dávají prostor na vznik zubního kazu (nejčastější onemocnění)

Hltan = pharynx

  • Společná část trávicí dýchací soustavy, ústí do jícnu

    • Nosohltan – Eustachova trubice (vyrovnávání tlaku, šíření infekce do středouší)

    • Ústní část hltanu

    • Hrtanová část

  • Při polykání se nadzvedne hrtanová příklopka, která zabrání vniknutí sousta do dýchací trubice

  • reflexní děj (činnost)-> na kořeni jazyka už nad soustem nemám kontrolu

Jícen = oesophangus

  • asi 25 cm, vstupuje do žaludku

  • dokončuje polykací akt

    • Horní část – příčně pruhovaná svalovina

    • Střední část – smíšená

    • Dolní hladká svalovina

  • Pohyb sousta je zabezpečen peristal. pohyby (stahy hladké svaloviny)

  • Hladké svaly v jícnu jsou ovládány vegetativními nervy (sympatikus a parasympatikus)

Žaludek = ventriculus, gaster

  • Slouží jako zásobník přijaté potravy, kde se potrava mění na tráveninu (chymus)

  • Cylindrický epitel s buňkami produkující mucin

  • Objem v klidu- 50 ml – může se zvětšit až na 1,5l (obézní lidé)

  • Vakovitý orgán, písmenko J

  • Trávenina zůstává v žaludku 2-6 hodin (rozhoduje složení potravy – nejdéle tuky, technologie úpravy potravy)

  • Zvracení (centrum – retikulární formace) - obrácená peristaltika, ochranný význam, přímé spojení s vestibulárním ústrojím (ve vnitřním uchu, rovnovážné ústrojí… mořská nemoc – při nadměrné aktivaci vest. ústrojí)

  • Nausea – pocit na zvracení

  • Na horní části žaludku -> vzduch, vzduchová bublina (i při prázdném žaludku) -> příliš veliká

-> říhání

  • 3 části žaludku: česlo, tělo žaludku, vrátník

(OBR- žaludek, části)

  • Reflux (u dětí) - žaludeční šťávy se dostávají zpět do jícnu -> opatření: jídlo na etapy, vypodložení hlavy při spánku, léky na neutralizaci

  • Žlázy ve stěnách žaludku vylučují žaludeční šťávy (2-3litry) obsah. pepsinogen a HCl (výsledné pH je 2-4)

  • Pepsin vzniká po aktivaci pepsinogenu kyselinu chlorovodíkovou, tráví bílkoviny

  • Začíná emulgace (z tuku se stanou drobné kapénky, kvůli většímu povrchu aby se mohl navázat lépe enzym) tuků, která je dokončena v tenkém střevě za pomoci žlučových kyselin

  • Žaludeční lipáza – enzym, který štěpí emulgované tuky

  • Žaludek je obalen mucinem, když ne tak jsou žaludeční vředy (souvisí se stresem a nepravidelným stravováním)

  • Žaludeční stěna je pokryta hlenem (mucinem), který jej chrání proti působení pepsinu a HCl

  • HCl v žaludku usnadní trávení masa a má bakteriální účinky (ničí větší část bakterií)

  • Tekutina jen protéká a nic se s ní neděje

Témata, do kterých materiál patří