Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6.oběhová+trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (342.99 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Tenké střevo = intestinum tenue

  • Je hlavním místem trávicí trubice, kde dochází k trávení a střebávání

  • 3 až 5 metrů, šířka okolo 3 cm

    • 3 oddíly: dvanáctník, lačník, kyčelník

  • Cylindrický epitel s buňkami produkují hlen

  • Na povrchu enterocyty – obměna asi za 5 dnů, urychluje vláknina (důležité jí přijímat! Je nestravitelná, funguje jako kartáč, nízký příjem vlákniny-> rakovina tlustého střeva)

  • Stěna je složena ze záhybů, které vytvářejí klky (ten má mikroklky) – zvětšení povrchu střeva

  • Pohyb tráveniny – kývavé (promísení) a peristaltické pohyby (posunují potravu dále)

  • Trávenina 2-4 hodiny

  • Do dvanáctníku ústí vývod slinivky břišní a žlučníku (žluč vzniká v játrech a skladuje se v žlučníku, žlučové barvivo = bilirubin a biliverdin)

  • Slinivka břišní produkuje šťávu – neutralizuje kyselou tráveninu, která přichází z žaludku do duodena (místo nejsilnějšího trávení)

  • Sekrece mucinu

  • Žlučové soli pomáhají trávení a vstřebávání tuků (emulgace tuků)

  • Pankreatický enzym amyláza – štěpí sacharidy

  • Pankreatický enzym trypsin – štěpí bílkoviny

  • Pankreatický enzym lipáza – štěpí tuky

  • Střevní šťáva obsahuje erepsin – enzym, štěpí bílkoviny

  • Peptidáza – štěpí malé peptidy na aminokyseliny

  • Sacharáza, maltáza, laktáza – štěpí cukru na monosacharidy

  • Mucin – ochrana stěny střeva

  • Pusa – cukry; žaludek – bílkoviny (pepsin), drobná emulgace tuků; duoden – štěpí se v podstatě vše

Tlusté střevo = intestinum crassum

  • Délka asi 1,5 m, nemá klky, buňky se obměňují x za 5-7 dní

  • Nic se zde netráví, zpětná resorpce vody, žádné enzymy

  • Tlusté střevo začíná jako slepé střevo, jehož slepým výběžkem je apendix, pokračuje 3 oddíly: vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník, esovitý tračník- přechází v konečný oddíl = konečník (rectum) – konec tvoří řiť (anus)

  • Mísící se peristaltické pohyby

  • Vstřebává se zde voda a soli zpět do organismu – zahuštění

  • Působením bakterií zde probíhají kvasné a hnilobné procesy – přitom vznikají plyny

  • Činnost bakterií Escherichia coli se vytvářejí některé vitamíny B12 a vitamín K, thiamin, riboflavin

  • Z nestrávených částí vzniká po 18- 20 hodinách stolice, vyprázdnění stolice je reflexní děj

  • Defekace – vyprázdnění (centrum defekačního reflexu je v míše)

  • Pohyby střeva – zajištovány hladkou svalovinou (parasympatikus – stimuluje motilitu, sympatikus – tlumí)

  • Konečník má dva svěrače: vnitřní (neovládáme) vnější (ovládáme vůlí)

Játra = hepar

  • Asi 1,5 kg

  • Pravý a levý lalok

  • Vznik žluči – skladování ve žlučníku

  • Detoxifikace

  • V játrech probíhá hlavní část přeměny látek přivedených vrátnicovou žilou (krev ze sleziny, žaludku, tenkého střeva)

    • Glukóza -> glykogen

    • Syntéza bílkovin a tuků

    • Zadržení vitamínů a minerálních látek

    • Tvorba cholesterolu, tvorba hormonů (např. erytropoetin)

Témata, do kterých materiál patří