6.oběhová+trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Tenké střevo = intestinum tenue
Je hlavním místem trávicí trubice, kde dochází k trávení a střebávání
3 až 5 metrů, šířka okolo 3 cm
3 oddíly: dvanáctník, lačník, kyčelník
Cylindrický epitel s buňkami produkují hlen
Na povrchu enterocyty – obměna asi za 5 dnů, urychluje vláknina (důležité jí přijímat! Je nestravitelná, funguje jako kartáč, nízký příjem vlákniny-> rakovina tlustého střeva)
Stěna je složena ze záhybů, které vytvářejí klky (ten má mikroklky) – zvětšení povrchu střeva
Pohyb tráveniny – kývavé (promísení) a peristaltické pohyby (posunují potravu dále)
Trávenina 2-4 hodiny
Do dvanáctníku ústí vývod slinivky břišní a žlučníku (žluč vzniká v játrech a skladuje se v žlučníku, žlučové barvivo = bilirubin a biliverdin)
Slinivka břišní produkuje šťávu – neutralizuje kyselou tráveninu, která přichází z žaludku do duodena (místo nejsilnějšího trávení)
Sekrece mucinu
Žlučové soli pomáhají trávení a vstřebávání tuků (emulgace tuků)
Pankreatický enzym amyláza – štěpí sacharidy
Pankreatický enzym trypsin – štěpí bílkoviny
Pankreatický enzym lipáza – štěpí tuky
Střevní šťáva obsahuje erepsin – enzym, štěpí bílkoviny
Peptidáza – štěpí malé peptidy na aminokyseliny
Sacharáza, maltáza, laktáza – štěpí cukru na monosacharidy
Mucin – ochrana stěny střeva
Pusa – cukry; žaludek – bílkoviny (pepsin), drobná emulgace tuků; duoden – štěpí se v podstatě vše
Tlusté střevo = intestinum crassum
Délka asi 1,5 m, nemá klky, buňky se obměňují x za 5-7 dní
Nic se zde netráví, zpětná resorpce vody, žádné enzymy
Tlusté střevo začíná jako slepé střevo, jehož slepým výběžkem je apendix, pokračuje 3 oddíly: vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník, esovitý tračník- přechází v konečný oddíl = konečník (rectum) – konec tvoří řiť (anus)
Mísící se peristaltické pohyby
Vstřebává se zde voda a soli zpět do organismu – zahuštění
Působením bakterií zde probíhají kvasné a hnilobné procesy – přitom vznikají plyny
Činnost bakterií Escherichia coli se vytvářejí některé vitamíny B12 a vitamín K, thiamin, riboflavin
Z nestrávených částí vzniká po 18- 20 hodinách stolice, vyprázdnění stolice je reflexní děj
Defekace – vyprázdnění (centrum defekačního reflexu je v míše)
Pohyby střeva – zajištovány hladkou svalovinou (parasympatikus – stimuluje motilitu, sympatikus – tlumí)
Konečník má dva svěrače: vnitřní (neovládáme) vnější (ovládáme vůlí)
Játra = hepar
Asi 1,5 kg
Pravý a levý lalok
Vznik žluči – skladování ve žlučníku
Detoxifikace
V játrech probíhá hlavní část přeměny látek přivedených vrátnicovou žilou (krev ze sleziny, žaludku, tenkého střeva)
Glukóza -> glykogen
Syntéza bílkovin a tuků
Zadržení vitamínů a minerálních látek
Tvorba cholesterolu, tvorba hormonů (např. erytropoetin)