M04 Technologie provádění betonových a železobetonových konstrukcí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Obsah chloridů v betonu
Obsah chloridových iontů nesmí překročit hodnoty stanovené ČSN EN 206–1
Betonové a železobetonové konstrukce
- 13 (46) -
[8]. Proto se chlorid vápenatý a přísady na bázi chloridů, (urychlujících tvrdnutí
betonu a snižujících teplotu, při které zamrzne voda v ČB), nesmějí přidávat do
betonů se zabudovanou ocelovou výztuží.
Konzistence čerstvého betonu
ČB svými fyzikálně mechanickými vlastnostmi je na rozhraní pevných a
kapalných látek. Konzistence je reologická vlastnost, která je podmíněna
hustotou nebo přetvárnou schopností ČB. Tato vlastnost umožňuje přetvoření
ČB pod účinkem zatížení bez porušení soudržnosti. Volba konzistence ČB
závisí na parametrech zhutňovacího zařízení. Hodnoty konzistence ČB se
nepřesně vyjadřují slovně (velmi tuhá, tuhá, zavlhlá, málo měkká, měkká,
velmi měkká, tekutá), přesněji podle výsledků zkoušek. Metody zkoušení
konzistence dělíme na statické (působení vlastní hmotnosti betonu) a
dynamické (vibrace, šok a tlak).
Teplota
Teplota ČB nemá překročit +30 °C a nemá být menší než +5 °C. Vyšší teplota
urychluje tuhnutí a tvrdnutí ČB, při nízké teplotě se tyto procesy zpomalují, až
zastavují.
2.1.3 Vlastnosti betonu a metody ověřování
2.1.3.1
Čerstvý beton
U čerstvého betonu se ověřuje:
• konzistence (podle ISO 4109, ISO 4110, ISO 4111, ISO 9812),
• obsah vzduchu (podle ISO 4848),
• objemová hmotnost čerstvého zhutněného betonu (podle ISO 6276),