M01 - Technologie betonu a stavební keramika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
směsi při vlhkosti od
nuly do 15 %. Ze suché směsi se lisují obkladačky a dlaždice, ze zavlhlé směsi
se dusají žárovzdorné tvarovky. Drobné elektrotechnické keramické výrobky,
ale také užitkové keramiky se v poslední době tvarují izostatickým lisováním.
7.3.3 Sušení
Sušení je technologický proces, při němž působením tepla odstraňujeme nebo
snižujeme vlhkost výlisku na takovou hodnotu, která je určena podmínkami
výpalu. Vysušený výlisek (výsušek) ztrácí schopnost přetváření, kterou mu
poskytovala přítomná voda a přechází do stavu s výrazně vyšší pevností. Části-
Technologie betonu a stavební keramika
- 38 (64) -
ce se přibližují v důsledku odstraňování vody, vodní filmy na částicích se sni-
žují a dochází ke stahování částic k sobě (smršťování).
Zákonitosti sušícího procesu rozdělujeme na tři části:
1. Dynamika sušení
. Stanovuje závislost změny vlhkosti výlisku na době su-
šení s ohledem na parametry sušícího media a fyzikální vlastnosti struktury
výlisku (smrštění aj.), který má určitou citlivost k rychlosti sušení. Dynamika
sušení vysvětluje a popisuje jevy probíhající ve vysoušeném výlisku, určuje
stavy teplot a vlhkosti materiálu v průběhu sušení s cílem definovat maximální
rychlost sušení. Rychlost sušení je podmíněna množstvím dodávaného tepla a
schopností výlisků ztrácet vlhkost bez vzniku trhlin a deformací.
2. Statika sušení
. Popisuje proces sušení z hlediska látkové a tepelné bilance
výlisku a fyzikálních parametrů sušícího media (tzn. vlhkého vzduchu). Zna-
losti vlastností vlhkého vzduchu jsou nezbytností. Stavy vlhkého vzduchu se
zobrazují v Moliérově diagramu i – x vlhkého vzduchu (
i – enthalpie a x –
měrná vlhkost vzduchu).
Modely teoretické sušárny (sušárny bez tepelných ztrát) umožňující bilancová-
ní množství vstupního a výstupního vzduchu, množství odpařené vody. Ener-
getická náročnost sušení se vyjadřuje měrnou spotřebou tepla, tj. množství tep-
la [kJ] potřebného na odpaření 1 kg vody z výlisků (včetně tepelných ztrát su-
šárny).
3.
Technologie sušení aplikuje poznatky dynamiky a statiky sušení na výrobní
zařízení. Popisuje konstrukci a regulaci sušícího procesu s cílem získat kvalitní
vysušené výlisky (bez trhlinek a jiných deformací) s minimální spotřebou tep-
la. Posuzují se konkrétní sušárny.
Druhy sušáren Sušárny rozdělujeme na periodické (stabilní poloha výlisku po celou dobu su-
šení) a kontinuální (výlisky jsou v pohybu na dopravním prostředku).
Periodické sušárny