22. Personalni cinnost
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
b) dušení pracovníci – vykonávají převážně duševní a tvůrčí činnost, jedná se o vedoucí pracovníky, pracovníky ve výzkumu, školství, patří sem technicko-hospodářští pracovníci (THP) - účetní, konstruktér, mistrc) provozní a obsluhující pracovníci – provozní pracovníci převážně ve službách (cestovní ruch, obchod, stravování) a obsluhující obsluhují různá technická zařízení, např. v dopravě
Zisk a výběr zaměstnanců- požadavky na zaměstnance se odvíjejí dle toho, o jaká prac. místa se jedná
- rozhoduje vzdělání, praxe i morál. vlastnosti uchazeče o práci
- k získání zaměstnanců podniky využívají: a) inzerci v tisku, na internetu (oslovují širokou veřejnost, kt. nemusí splňovat předpoklady kladené na inzerované místo)
b) doporučení současných zaměstnanců a jiných důvěryhodných osob
c) spolupráce s úřadem práce, SŠ, VŠ
d) personální agentury, kt. zprostředkovávají zaměstnání a doporučují podnikům vhodné kandidáty, za tuto službu si nechávají zaplatit
- pro výběr uchazečů je rozhodující druh práce:
a) běžní zaměstnanci (úředníci, dělnické profese, hlídače)
- vybereme na základě osob. údajů nebo přijímacího pohovoru
b) zaměstnanci střední úroveň (vedoucí oddělení, účetní)
- vybereme v rámci výběrového řízení, kdy se posuzují odborné schopnosti, znalosti, osobobní předpoklady, zdravotní stav
c) zaměstnanci pro nejvyšší úroveň (ředitelé, manažeři, špičkový odborníci)
- při výběru kandidáti na pozice musí projít až několika koly výběrového řízení
- písemné podklady pro výběr zaměstnanců: - žádost o místo
- strukturovaný životopis
- doporučení předešlého zaměstnavatele
- dotazník
Ústní pohovor – z ústního projevu uchazeče získáme osobní dojem
- využívají se také testy výkonnosti, inteligence, grafologie písma, úlohy z praxe
- podnik často organizuje výběrové řízení, při němž zjišťuje: - odborné schopnosti, znalosti, zkušenosti, tzn. kvalifikaci
- osobní předpoklady, rodinné poměry, zdravotní stav
- u uchazečů jiných národností také znalosti místního jazyka
Stanovení potřebného počtu a kvalifikace zaměstnanců
- stanovuje se:a) odhadem – využívají se statistické údaje o vývoji počtu zaměstnanců v podniku
b) využitím výkonových norem – stanoví se celkový čas potřebný pro výrobu dle výrobního úkolu, stanoví se fond pracovní doby, tzn. kolik času za danou dobu odpracuje zaměstnanec
- využívá se: a) výkonová norma času – stanoví se čas potřebný na jednotku výrobku nebo poskytnutí služby
b) výkonová norma množství – stanoví se množství výrobků (služeb), kt. má být vyrobeno (poskytnuto) za jednotku času (nejčastěji za hodinu)
- počet zaměstnanců = celkový potřebný čas pro výrobu / fond pracovní doby 1 zaměstnance
- podnik plánuje:- potřebu zaměstnanců (počet, kvalifikaci)