Výživa - otázky ze zkouškových testů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
jednoho mikroorganisma v jogurtové kultuře
Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus
střevní mikroflóru
probiotika
cim nemam krmit kravu, aby nemela clostridie v mlice
Silazi, kam se mohly ty clostridie dostat
co je vidět pod světelným mikroskopem bakterie nakreslit a popsat životní cykly bakteriofága ¨ co patří mezi zygomycety mucor, rhizopus vztahy k teplotě Psychrotrofové, psychrofilové (<20OC): plísně, kvasinky, Pseudomonas Mezofilové (20-40OC): E. coli, Lactococcus Termofilové (40-60OC): Jogurtové bakterie, Clostridium Hypertermofilové: (70-90OC): Thermus aquaticus, sirné bakterie co je typické pro bun. stěnu gram pozitivních teichoové kyseliny nespecifická imunita komplement, fagocyta co patří mezi mykotoxiny aflatoxin M1 jak se rozmnožují mikromycety vegetativně, nepohlavními částicemi, pohlavně co je nežádoucí v siláži clostridie vyjmenovat kon. produkty máíselného kvašení kyselina máselná, kyselina octová, CO2, H2co štěpí škrob a močovinu
škrob: pomocí amylas
močovina: enzym ureáza
co je typický pro bun. stěnu gram pozitivních bakterií
lipoteichoové kyseliny
schéma pučení
jogurtové a smetanové kultury
jogurtové: Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus; jogurty, jogurtové nápoje, 42 – 45°C, 3,5 – 4,4 hod; pH 4,2 – 4, 6
smetanové: Lactococcus Laris, Leuconostoc mesenteroides; mléčné kysané nápoje, máslo, sýry, tvarohy; 20 – 22°C, 16 – 20 hod, pH 4, 2 – 4, 7
: bakterie co fungujou jako indikátor fekálního znečištění vody
Koliformní bakterie, E.coli, enterokoky
v čem jsou galaktooligosacharidy
mléčné výrobky
kde vsude se dat rozlozit celuloza, kdo to dela. Co se deje na skladkach, bioplyn a podobne ...
půda (voda)
Cytophaga, Sporocytophaga, Cellvibrio, Clostridium
trávicí trakt
Fibrobacter, Butyrivibrio, Anaeromyces
kvašení odpadků
Clostridium
rozdíly mezi eukaryotickou a prokaryotickou buňkou
Citlivost na ATB
Chemické složení buněk
metabolismus
epifytní flóra, kdo v ní je
mikrobiologie zelených krmiv
jak je velká buňka kvasinky
4 x 6 µm
co je to plazmid
postradatelné, zvýšení genetické variability
dvojvlákenná kruhová DNA
vlastní replikační cyklus
přenos z buňky do buňky
0-100 v buňce (stejné plazmidy ve více kopiích)
F-plazmidy (fertility = plodnosti) – konjugace bakterií
R-plazmidy (rezistence) – přeţití nepříznivých podmínek
temperovaný – dočasná součást chromozomu
proč se dávaj do siláže amylázy = na zvýšení obsahu zkvasitelných cukru v surovině
jestli lysozym patří ke specifický nebo nespecifický imunitě = nespecifická imunita
říct něco ke Campylobacteru
průjmy, patogenní bakteri v krmivech, největší mikrobiální riziko v krmivech
kažení siláže
způsobujou to Clostridie
málo kyseliny mléčný a hodně octový a máselný
Sekundární metabolity plísní:
mykotoxiny
Produkty Bifidobacteria
aerobně i anaerobně - kyselina octová a mléčná v poměru 3:2