Výživa - otázky ze zkouškových testů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Napsat, která bakterie nepatří mezi aktinomycety
Pseudomonas
Co se používá do prebiotik
Inulin
Které z bakterií jsou na epifytní mikroflóře
hnilobné bakterie – dominantní rod Pseudomonas
mikromycety – rozklad živin a produkce mykotoxinů (Mucor, Rhizopus; Aspergillus, Fusarium, Penicillium…)
sporulující tyčinky – rozklad živin, produkce kyseliny máselné (Bacillus, Clostridium)
bakterie mléčného kvašení – významné pro silážování (Lactobacillus, Lactococcus)
vypsat příklady aplikované mikrobiologie
Lékařská m.
Veterinární m.
Potravinářská m.
Technická m.
Zemědělská m.
Bakterie, která způsobuje nejčastější onemocnění z potravin
Salmonela
Campylobacter
Yersina
E.coli
Brucella
Listeria
Mycobacterium
Procentické zastoupení kys. octové v siláži
0,7%)
Vypsat 3 základní tvary-morfologie bakterií
Koky, tyčinky, vláknité bakterie
co vzniká při alkoholovém kvašení
Etanol, CO2
Co se může řadit mezi probiotika
oligosacharidy v mateřském mléce, atd
Backtericidní účinek v syrovém kravském mléce zajišťuje?
Snížené pH na 4,5 a méně
Kolik je kys. máselné v siláži?
0, 3%
2.produkty, původci a význam alkoholového kvašení..hl. produkt
konečné produkty: etanol, CO2;
kvasinky – Saccharomyces, bakterie – Zymomonas
Význam alkoholového kvašení: Výroba piva, vína, destilátů, technický líh, kažení potravin (džusy)
při jakém metabolickém procesu vzniká ATP (obecně)
Při oxidaci
druhy podhoubí, rozmnožovací orgány u rhizopuse a alternaria
Rhizopus – sporangiofor, sporangium
Alternaria – konidiofor, konidie
co patří mezi mykotoxiny
aflatoxin B1
ocitrinin
fumonisin
ochratoxin
vomitoxin
ph siláže
4-4,2
co se zabývá zkoumáním mikroskopických řas
algologie
který rod patří mezi aktinomycety:
streptomyces
vypsat aspon 1 kvasinku kefírové kultury
Lactococcus lactis
Lactobacillus brevis
Lactobacillus acidophilus