Výpisky na zkoušku - etika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Postoje v souhrnu
Farmář: dál rozvíjet současný provozní a ekonomický model chovu prasat na maso
Etický konzument: chov prasat na maso zásadně změnit podstatnými změnami ve prospěch welfare: ekonomický model postavit na vyšších cenách masa (o 50-100%)
Důsledný ochránce: Chov prasat na maso zastavit, etické problémy nemůžou být vyváženy ekonomickým či jiným přínosem
3 aspekty chovů hospodářských zvířata ovlivňující welfare (QoL)
Pozitivní: organizovaná péče o výživu o výživu a zdraví zvířat
Negativní: velmi úsporné prostředí
Negativní: intenzivní šlechtění na užitkovost
Na co se hlavně šlechtí:
Brojlerová kuřata: rychlý růst
Prasnice: početné vrhy
Dojnice vysoký nádoj
Jak může tato intenzivní selekce ovlivnit welfare?
Intenzivní šlechtění na rychlý růst
Změněný metabolismus + glukoza + lipidy, + IGF1 + IGF2 problémy s oběhem krve, ascites, SDS, problémy s končetinami např. tibiální dyschondroplazie, snížená imunita – náchylnost k chorobám
Není to dobré – cena příliš veliká za to šlechtění – nemoci, zhoršení chůze, poruchy kostí končetin
Tibiální dyschondroplazie: přerůstání chrupavky do růstové ploténky deformované končetiny zhoršená, znemožněná chůze
Vždy strašně záleží jak tu situaci zvládá a jak ji nastaví – naprosto klíčové
Hyperplodné prasnice
Úmrtnost selat je vysoká – prenatální i postnatální úmrtnost
Čím více selat, tím větší úmrtnost
Nevede se oficiálně statistika na úmrtnost v produkčních chovech – rovnou sele nezapočítají
Supervýkonné dojnice
Velký důraz kladen na to aby tu energii kterou získávají dávali bud do růstu nebo produkce – nezbývá energie na imunitu a obranu proti nemocem
V čr – průměrný věk dojnice 3 – budto kulhají, mastitidy vemene, nezabřezávají – organismus je tak zatížený, nemá dostatek energie
Dojnice se dožívají v průměru jen 2,5-3 laktace (z možných 10-12)
Šlechtění šlo velmi daleko
Kulhání dojnic:
A) bolestivé, dlouhotrvající, hodně rozšířené
B) příčiny: šlechtění -až 50 l mléka denně, potrava – většinou jádro, málo objemného krmiva acidózy, ketózy, prostředí – stání v agresivní kejde, kluzké podlahy
Šlechtění je jedno z příčin negativních důsledků
Důsledky úsporného prostředí pro welfare
Ekonomický tlak – levné potraviny – farmáři jsou tlačení na šetření – šetří se na ploše, podestýlce, pracnosti
Problém se kombinuje i s tím šlechtěním
Např. prasnice – velký apetit, prasnice má pořád velký apetit – nemůžeme jim nechat adlibitum krmiva – krmí se asi na 60% toho co by si sami vzali – subjektivně mají hlad
Stereotypní chování – okousávání tyče i hodiny
Reálné změny v podmínkách chovů v EU
Změna pro nosnice v EU od 2012 – do 2011 – 450 cm2 – bateriové klece, menší než list papíru A4, měla tam jen krmení a vajíčka propadávala dolu, od roku 2012 – 750 cm2, hnízdo, bidýlka, materiál na popelní, možnost broušení drápů
Hnízdo je důležité psychologicky – nosnice než snese vajíčko má zakotveno, že se skreje pod keř, místo kde má snášet – pokud to nemá, chodí tam a zpět a zalézt pod jinou nosnici
Řeší se to jen obohacenými klecemi a nebo jsou v halách – v halách přeci jen lepší – na každém vajíčku je kód v jakém je to systému – můžeme koupit vajíčka z hal
Změna pro prasata v eu od 2013: do 2012 – prasnice celoživotně v klecích, žádná povinnost podestýlky, od r. 2013 – prasnice ve skupinách, ,,manipulovatelný materiál“, krácení ocásků jako poslední možnost – velké změny, dříve 85% v takových klecí
Slepic dříve 95% v klecích
Farmáři měli 12 let na to aby na to přešli – češi to měli s předstihem
Reálný pohyb ke zlepšení