EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
r. 1986. Autoři rozlišili celkem tři odhady: nejnižší, zahrnující jen přímou spotřebu (potravy,
krmiva, vlákna, dříví),
prostřední (zahrnující celkovou produktivitu ploch, na kterých se
pěstují produkty pro lidskou spotřebu bez ohledu na množství skutečně zkonzumované a
také zahrnující energi potřebou pro dosažení této produkce jako např. spálení vegetace pro
účely pěstování plodin) a odhad nejvyšší, zahrnující navíc ztrátu produktivity na plochách,
které člověk využívá pro jiné účely (přeměnou lesů na pastviny, pole, lidská sídla) či ztráty
způsobené neefektivním hospodařením (přepasení, zasolení pozemků, eroze). Výsledkem
byly tyto tři odhady: 3 %, 19 % a 40 %. Další, novější, odhad učinili odborníci NASA (MARC
IMHOFF a LAHOUARI BOUNOUA). K
tomuto odhadu využili měření velikosti primární produktivity
za pomoci satelitních údajů (na základě normalizovaného vegetačního indexu – viz základní
text, kap.
10.2) a konzumaci produktů převzali ze statistik FAO (Food and Agricultural
Organization of the United Nations). Výsledkem bylo, že
člověk konzumuje asi 20 %
celkové roční čisté primární produktivity suchozemských ekosystémů (rozpětí od 14 –
26 %) s tím, že tato konzumace je velmi různá místo od místa (v západní Evropě až 70 %,
zatímco třeba v jižní Americe jen 15 % NPP).
Energie „protéká“ potravními sítěmi (viz základní text, kap. 27.6). Pokud do nich
zaznamenáme hodnoty účinnosti přenosu energie (jako na obr. 20.19), dostaneme úplný
obrá
zek energetických toků daným ekosystémem. Produkce každé trofické úrovně