EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
tímto metabolizmem tedy postačuje na
zachování tělesné teploty při teplotách
vyšších než je tzv. dolní kritická
teplota (Tk
na obr. 6.3). Při všech teplotách nižších než je T
k musí organizmus využívat
metabolické teplo kromě jiného také na vyrovnávání zvýšených teplotních ztrát. T
k závisí
kromě BMR na teplotní vodivosti povrchu těla a na velikosti těla. Protože BMR se zvyšuje
(alometricky) rychleji než tělní povrch, tak T
k
se snižuje se zvyšující se tělesnou velikostí (od
asi 30 °C u malých ptáků až po teploty nižší než 0 °C u velkých savců a velkých ptáků).
Nejnižší teploty, které mohou homoiotermové udržet po dlo
uhé časové období, jsou závislé
na jejich schopnosti obstarat si potravu. V chladných klimatech tedy mohou živočichové
zemřít hlady při nízkých teplotách, protože na udržení tělesné teploty potřebují více energie
než jsou schopni sehnat s potravou. Tato kritická teplota se nazývá spodní ekologická
kritická teplota
vyjádřená bodem b (na obr. 6.3). Jestliže je teplota ještě nižší než bod c (na
obr. 6.3), potom organizmy nejsou dále schopné udržet metabolickou produkci energie pro
zachování teploty ani při dostatku potravy a umírají. Tento bod se nazývá spodní
fyziologická kritická teplota. Mezi body b a c
mohou organizmy přežít, ale jenom po tak
dlouhé období, po které jsou schopny přestát s negativní bilancí energie.
Variabilita a popisné statistiky
Ať již v přírodě měříme cokoli, vždy se setkáme s nějakou formou variability. Tak