EAS vypracovan_233_ot_225_zky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
výsledek vynaložené práce (Q)
produktivita práce =
množství vynaložené práce (T)
- za množství vynaložené práce se považuje čas, počet lidí, …
přepočtený pracovník - když někdo pracuje třeba sezónně, přepočítává se na normálního
pracovníka
Faktory ovlivňující růst produktivity práce:
vědecko-technický rozvoj
snižování nákladů jednicových, režijních i správních
efektivní zhodnocení vloženého kapitálu
zlepšení kvality výrobků a služeb
soutěživost na trhu výrobků a služeb
týmová práce - manažeři apod.
extenzivní a intenzivní využití pracovního času
19. AZO
= souhrn toků hmotného i nehmotného majetku zboží mezi jednotlivými ekonomickými
seskupeními a jejich vnějším ekonomickým prostředím
= v případě AZO se jedná o toky zemědělských a potravinářských komodit
33
- podíl zemědělsko-potravinářských komodit na celkovém obratu zahraničního obchodu ČR je
necelých 5%
- v tomto odvětví roste import rychleji než export - záporné saldo AZO (přes 30 mil. Kč´
- růst hodnoty dovozu je způsoben importem zboží s nízkou objemovou hmotností a vysokou
přidanou hodnotou, růst vývozu naopak vysokou objemovou hmotností s nízkou přid. hodnot.
- objemově tedy vyvážíme více než dovážíme
- z 90% jde export do EU a z 85% jde import z EU
- podíl třetích zemí na českém agrárním trhu se snižuje
- jediná výjimka jsou země EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko)- nárůst o
100% - jsou součástí jednotného trhu EU
Import – tok směřující do dané země
- širší struktura než export
- nejvyšší růst v oblastech: „maso a droby“, „mléko a mléčné výrobky“, „kakao, kakové
výrobky“, „živé rostliny a květinářské výrobky“, „zelenina, kořeny a hlízy“, „ovoce a
ořechy“, …
Export – toky směřující do vnějšího ekonomického prostředí, faktor zvyšování poptávky podněcující
růst výroby a HDP
- nejvíce se na agrárním exportu ČR podílí „mléko a mléčné výrobky“, „nápoje a lihoviny“,
„olejnatá semínka a plody“ - více než 30% hodnoty exportu
- komoditní struktura vývozu je stabilní
Vývoj AZO ČR před vstupem do EU
1994-1998 transformace české ekonomiky
1999-2003 přípravy ČR na vstup do EU - pokles tempa růstu AZO (obchod se zeměmi CEFTA)
2004 - období členství v EU - vysoký nárůst tempa AZO
(CEFTA - středoevropská dohoda volného obchodu)
Obrat – celkový objem obou toků
Saldo (bilance) – rozdíl exportu a importu
Saldo agrárního obchodu – pokud jde o průmyslovou zemi, může být její saldo i trvale záporné
ČR je průmyslově zemědělská země, převládá vývoz průmyslového zboží , pasivní saldo AZO není
samo o sobě jevem záporným
Měření velikosti – narurálními jednotkami (vyjadřování s jednotlivými produkty nebo jejich
skupinami, např. maso atd)
2 základní cenové systémy:
Franco ceny – vztahují se k hranicím dané země
Ceny v obchodní paritě – vztaženy k určitému bodu pro vyrovnání, např. ke komoditní burze
Faktory ovlivňující ZO Ekonomické, politické (vnitřní, vnější), poptávka po nekompetitivních produktech, existence
nadnárodních firem a korporací, šíře spektra spotřebitelské poptávky, objem produkce ke spotřebě
Třídění zboží :