Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




EAS vypracovan_233_ot_225_zky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (853.01 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Otázky ke ykoušce

       výsledek vynaložené práce (Q) 

produktivita práce = 

       množství vynaložené práce (T) 

 
-  za množství vynaložené práce se považuje čas, počet lidí, … 
přepočtený pracovník - když někdo pracuje třeba sezónně, přepočítává se na normálního 
pracovníka 
 
Faktory ovlivňující růst produktivity práce: 

  vědecko-technický rozvoj 
  snižování nákladů jednicových, režijních i správních 
  efektivní zhodnocení vloženého kapitálu 
  zlepšení kvality výrobků a služeb 
  soutěživost na trhu výrobků a služeb 
  týmová práce - manažeři apod. 
  extenzivní a intenzivní využití pracovního času 

19. AZO 

 
= souhrn toků hmotného i nehmotného majetku zboží mezi jednotlivými ekonomickými 
seskupeními a jejich vnějším ekonomickým prostředím 
 
= v případě AZO se jedná o toky zemědělských a potravinářských komodit 
 

33 

- podíl zemědělsko-potravinářských komodit na celkovém obratu zahraničního obchodu ČR je 
necelých 5% 
- v tomto odvětví roste import rychleji než export - záporné saldo AZO (přes 30 mil. Kč´ 
- růst hodnoty dovozu je způsoben importem zboží s nízkou objemovou hmotností a vysokou 
přidanou hodnotou, růst vývozu naopak vysokou objemovou hmotností s nízkou přid. hodnot. 
- objemově tedy vyvážíme více než dovážíme 
- z 90% jde export do EU a z 85% jde import z EU 
- podíl třetích zemí na českém agrárním trhu se snižuje 
- jediná výjimka jsou země EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko)- nárůst o 
100% - jsou součástí jednotného trhu EU 
 
 
Import – tok směřující do dané země 
- širší struktura než export 
- nejvyšší růst v oblastech: „maso a droby“, „mléko a mléčné výrobky“, „kakao, kakové 
výrobky“, „živé rostliny a květinářské výrobky“, „zelenina, kořeny a hlízy“, „ovoce a 
ořechy“, … 
 
Export – toky směřující do vnějšího ekonomického prostředí, faktor zvyšování poptávky podněcující 
růst výroby a HDP 
- nejvíce se na  agrárním exportu ČR podílí „mléko a mléčné výrobky“, „nápoje a lihoviny“, 
„olejnatá semínka a plody“ - více než 30% hodnoty exportu 
- komoditní struktura vývozu je stabilní 
 
 
Vývoj AZO ČR před vstupem do EU  
1994-1998 transformace české ekonomiky 
1999-2003 přípravy ČR na vstup do EU - pokles tempa růstu AZO (obchod se zeměmi CEFTA) 
2004 -        období členství v EU - vysoký nárůst tempa AZO 
(CEFTA - středoevropská dohoda volného obchodu) 
 
 
Obrat – celkový objem obou toků 
Saldo (bilance) – rozdíl exportu a importu 
Saldo agrárního obchodu – pokud jde o průmyslovou zemi, může být její saldo i trvale záporné 
 
ČR je průmyslově zemědělská země, převládá vývoz průmyslového zboží , pasivní saldo AZO není 
samo o sobě jevem záporným 
 
Měření  velikosti  –  narurálními  jednotkami  (vyjadřování  s jednotlivými  produkty  nebo  jejich 
skupinami, např. maso atd) 
2 základní cenové systémy: 
Franco ceny
 – vztahují se k hranicím dané země 
Ceny v obchodní paritě – vztaženy k určitému bodu pro vyrovnání, např. ke komoditní burze 
 
Faktory ovlivňující ZO Ekonomické,  politické  (vnitřní,  vnější),  poptávka  po  nekompetitivních  produktech,  existence 
nadnárodních firem a korporací, šíře spektra spotřebitelské poptávky, objem produkce ke spotřebě 
 
Třídění zboží : 

Témata, do kterých materiál patří