EAS vypracovan_233_ot_225_zky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
21. Produkční úloha zemědělství
= zajištění produkce potravin, ale stále většího významu nabývá i nepotravinářská produkce a
činnost zemědělství a to ve 3 dimenzích:
1. tradiční technické suroviny
textilní (len, konopí, vlna, bavlna, sisál)
kožedělné (kůže, kožešiny)
tukové (technické tuky a oleje rostlin. i živoč. původu)
farmaceutické (léčivé bylina, plody a suroviny)
2. energetické plodiny a suroviny, nahrazující neobnovitelné zdroje E
37
paliva k produkci tepla (sláma rychle rostoucí traviny, dřeviny a další biomasa ke
spalování
obnovitelné zdroje pohonných hmot (bionafta, bioetanol)
bioplyn, produkovaný z rostlin a živoč zbytků a odpadů (chlévská mrva…)
poslední uvedená skupina neustále roste. Další konkurenti jsou řepka, slunečnice, cukrová
třtina, nepotravinářské obiloviny, díky kterým dochází ke zdražování potravin a
k rozšiřování orné půdy na úkor životního prostředí (např. likvidace pralesů v Brazílii)
3. služby obyvatelstvu (agroturistika, přímý prodej výrobků a služeb
Hodnocení produkční úlohy zemědělství Agregovaným vyjádřením celkového rozsahu produkční úlohy zemědělství jsou ekonomické
ukazatele výkonnosti odvětví a jejich podíl na celkové výkonnosti národní ekonomiky.
Hodnotíme především:
podíl zemědělství na celkovém výkonu národního hospodářství v daném období
(zejména jeho podílem na HDP)
uspokojování potřeby potraviny (z hlediska kvantity, kvality, šíře nabídky a cenové
úrovně)
o kvantita: - spotřeba potravin na 1 obyvatele a její vývoj
-
dosažená úroveň soběstačnosti v potravinách a dalších
zemědělských produktech
míra soběstačnosti = procentický podíl, vyjadřuje nakolik je domácí spotřeba pokryta
domácí produkcí