Ekonomika agrárního sektoru výpisky ke ZK
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
- prac. síla -> mzdy
- kapitál -> zisk, úrok (FK)
= toto jsou implicitní efekty (výnosy)
Ekonomická efektivnost
účinnost transformace vstupů na výstupy, vstupy a výstupy dostávají konkrétní kategorii např. Náklady nebo Výdaje nebo veškeré zdroje, které se účastní výrobního procesu, očištěné od cizích zdrojů, tedy vlastní kapitál
Výstup:
výnos protiklad nákladů
a konečný efekt (zisk nebo ztráta) = výnosy - náklady
příjmy (protiklad výdajů) = výsledek skutečný stav peněz (Příjmy – výdaje)
a oproti Kapitálu – celkový => efekt: Zisk / Ztráta
vlastní => konečný stav peněz
C) Konkrétní ukazatelé
efektivnost = rentabilita = výnosnost
ukazatel = vztah efektu a vstupu, za jehož působení byl efekt dosažen
ukazatelé efektivnosti výroby
efektivnost výroby
ukazatel intenzity – vázanost zisku na jednotku plochy
ukazatele efektivnosti hospodaření
ukazatel kapitálu
efektivnost celkového kapitálu < efektivnost vlastního kapitálu => vlastní zdroje mi musí vydělat na pokrytí cizích zdrojů, do čitatele nelze použít stejná kategorie zisku:
efektivnost celkového kapitálu – zisk před úroky a před zdaněním
efektivnost vlastního kapitálu – zisk po úrocích a před zdaněním = zisk, který vznikl pouze na přispění vlastního kapitálu
další ukazatelé:
Cenový systém v zemědělství
tři typy cen
nákladové ceny (vnitropodnikové) – ceny, za které produkty kolují uvnitř podniku: zásoby vlastních výrobků – meziprodukt
tržní ceny – vznikají na základě působení tržních sil (N a P)
garantované ceny – zemědělci mohou prodat určité množství zemědělskému intervenčnímu fondu, mají udržet rovnováhu na agrárním trhu
konstrukce cen
nákladová cena = přímé náklady + režijní (nepřímé) náklady
tržní cena = nákladová cena + Z (jen část zisku)
garantovaná cena = odvozuje se od cen na světových agrárních trzích a agrární politiky daného státu -> agrárně politická opatření
cenová vertikála (hodnota podle indexů – nárůst, pokles – v praxi jiné)
na počátku stojí ceny vstupu do zemědělství, následují ceny zem. producentů (farmářské ceny) na ně navazují ceny zpracovatelského průmyslu (potravinářství), ceny obchodů, na konci stojí potřebitel, ceny obchodů = ceny spotřebitele
nehodnotí se podle absolutní výše cen, ale podle jejich hodnoty
cenové nůžky – ceny by postupně měly růst, ale vývoj je opačný
za poslední dva roky ceny mírně rostou, poslední rok prudce klesjí => cenové nůžky se zavírají, ceny zem. producentů také klesají vlivem garantovaných cen (v posledním roce)
ceny zpracovatelů v posledním roce klesají
Spotřeba potravin v ČR
1/3 výdajů domácností na jídlo (EU v průměru 20 %)
maso 83,1 kg /osobu / rok (v 1936) => 34,0
hovězí 13,7 (13) vepřové 44,7 (13) drůbež 20,5 (2,5)