Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Ekonomika agrárního sektoru výpisky ke ZK

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (369 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

  1. Systém naturálních výsledků výroby v zemědělství

- v zemědělství naturální, hodnotové

  • k posouzení efektivnosti podnikání

  • výsledek výroby = velmi obecný pojem

rozlišení ve dvou úrovních: - podniková hladina

- agrární sektor jako celek

  • lze sledovat dvojím způsobem: - naturální sledování výsledků výroby

- hodnotové sledování výsledků výroby

naturálně:

  1. sledujeme objem vyrobené produkce (pouze na úrovni jednotlivých odvětví) ne obilí, pšenice, ječmen

  2. pomocí specifických jednotek v praxi příliš není

- vyjadřuje objem produkce v různých jednotkách (škrobové j., ...)

- většinou z nutričních důvodů – kalorie, jouly

  1. kategorie produkce na podnikové úrovni

    1. hrubá produkce (veškerá produkce vyrobená za časový úsek, většinou 1 rok)

    • součet hrubých produkcí jednotlivých odvětví, musíme převést na stejné jednotky -> Qi vynásobíme stál. cenami.

Q = hrubá produkce zem. podniku

Qi = hrubá produkce všech odvětví

a) Qi = fyz.Qi * Sc nebo b) Qi = fyz.Qi*Nc

fyz.Qi = fyzický objem produkce Nc = nákladová cena, ocenění

Sc = stálá zúčt. cena – když chceme naturální objem produkce produkcí N

- stálá, aby se to neměnilo

c) Qi = fyz.Qi x TC

Tc = tržní cena, když podnik nezajímá, jak roste Q, ale zajímá ho hodnota

  • každý podnik si ocení produkci jak sám chce

  1. konečná produkce – viz. ot. č. 30

na úrovni AS

  1. hrubá produkce

– vyjadřuje se Sc

- odečítají se ztárty (považované za národohosp. ztr.)

- přičítá se poč. stav zásob => součet disponibilní hr. produkce + zásoby

  • odečte se vnitropod. spotřeba – v rámci AS

  • část produkce můžeme zpracovat (hrozny->víno,..) – není to výr. spotřeba

  • vlastní spotřeba – opět nevýrobně

  • tržní produkce – určena k prodeji

  • * použití produkce pro vlastní investiční činnost

  • konečný stav zásob

  1. konečná produkce zem.= změna stavu zásob – viz. ot.č.31

  1. Kategorie konečná produkce v zemědělských podnicích

    • od hrubé produkce odečteme meziprodukt

    • - musí se všechno oceňovat stejnými cenami, kvůli srovnatelnosti

    • meziprodukt se oceňuje podle toho, jak je oceněna hr. produkce (Sc. nebo Nc nebo Tc)

    • k čemu slouží => kategorizace:

= tržní produkce (největší objem), produkce, která ještě není prodána, ale je určená k prodeji (ještě neprošla trhem)

= NNS (naturální nevýrobní spotřeba) – produkty, které se spotřebovávají v rámci podniku, ale ne na výrobu

  • slouží k užitku vlastníků např. hospodář – vaření, družstva – jídelny

= změna stavu meziproduktu – část produkce, kterou si dávám stranou pro další období- pro další použití do výroby (např. brambory na sadbu)

  1. Kategorie konečná produkce na úrovni agrárního sektoru

viz. schéma

  1. Kategorie nákladů v zemědělství – klasifikace (členění) nákladů

Náklady se velmi ostře sledují.

  • jsou ekonomickou kategorií, která se podílí na tvorbě HV

  • jsou základem pro tvorbu nákladových cen, způsob jakým sleduji náklady může ovlivnit tvorbu nákladových cen

  • podmiňují efektivnost výroby

  • představují formu úspor

Témata, do kterých materiál patří