Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Laboratorní cvičení č. 9

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.48 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Dusík je rostlinami přijímán ve formě amonných a dusičnanových iontů. Dusičnany jsou v rostlinách redukovány na amonné soli potřebné pro syntézu aminokyselin a následně bílkovin. Za nepříznivých teplotních, vlhkostních a světelných podmínek, kdy v rostlinách není dostatek uhlíkatých sloučenin nezbytných pro syntézu dusíkatých sloučenin, dochází k akumulaci dusičnanů.

Vysoký obsah dusičnanů ve stravě je z hlediska člověka nežádoucí. Samotná přítomnost dusičnanů v potravě není nebezpečná, rychle se vylučují močí. Potenciální riziko spočívá v možnosti redukce dusičnanů na dusitany, které po vstřebání do krve oxidují Fe2+ v hemoglobinu na Fe3+. Vznikající methemoglobin není schopen přenášet kyslík. Dusitany mohou být také v lidském organismu zodpovědné za vznik některých karcinogenních sloučenin.

Vyšší obsah dusičnanů přepokládáme v zelenině hnojené (ať už průmyslovými nebo přírodními hnojivy) a rychlené.

Materiál a pomůcky

Různé druhy ovoce a zeleniny (bio, rychlené apod.): jablko (Malus domestica), rajče jedlé (Solanum lycopersicum L.), okurka setá (Cucumis sativus), ředkev setá (Raphanus sativus), salát (Lactuca sativa L.), hlíza bramboru (Solanum tuberosum); papírky pro stanovení obsahu dusičnanů a dusitanů, struhadlo, gáza, kádinky, Petriho misky, nůž.

Postup

Z vybraných druhů ovoce a zeleniny získáme šťávu (nastrouháme a přefiltrujeme přes gázu). Pomocí indikátorových papírků orientačně stanovíme obsah dusičnanů (případně dusitanů). U listové zeleniny stačí papírek vsunout do čerstvého zářezu v řapíku. Zhodnotíme rozdíly mezi různými druhy zeleniny. Zdůvodníme.

Výsledky

Tabulka: Obsah dusičnanů (NO3-) a dusitanů (NO2-) v rostlinné šťávě

Rostlinná šťáva NO3- NO2- jablko 25 0 rajče 10 0 okurka 25 0 ředkev 500 1 salát 500 40 brambor 10 0

Závěr

Větší množství dusičnanů se většinou vyskytuje u rychlené zeleniny. To se v našem případě potvrdilo u ředkve a salátu, které v tomto ročním období rostou už jen ve skleníku.

Témata, do kterých materiál patří