5, Metabolismus na buněčné úrovni
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-acetyl (CoA) = aktivní kyselina octová
-glukóza (C6H12O6) -> 2 kys.pyrohroznová (C3H4O3) -> kyselina octová (C2H4O2) -> kyselina
citronová (C6H8O7) + 2H + 2 CO2 -> CO2 + H2O +energie
-36 ATP (celkem 38 ATP) – 12x 3 ATP v dýchacím řetězci (tzv. oxidativní fosforylace)
-dýchací řetězec = přenos atomů vodíku (elektronů) přes redoxní přenašeče
-> uvolnění energie, vznik metabolické vody (uvolněné protony+vzdušný O2)
-respirační kvocient = RQ = uvolněný CO2 / přijatý O2
-faktory: množství dýchacího substrátu; obsah vody v pletivech; fyziologický stav; teplota (25-35°C)
koncentrace O2 a CO2; nepřítomnost jedů (kyanidy, CO, SO2)
Fermentace
=anaerobní proces (shodné s anaerobní fází dýchání)
-neúplný rozklad glukózy -> kyselina pyrohroznová
-malý zisk energie = 2 ATP
-rovnice: C6H12O6 -> CH3CH2-OH + 2 CO2 + energie
-
ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ
-kvasinky
-vznik: etanol (2x CH3CH2-OH), 2CO2, kyselina octová (+O2)
-využití: glukóza (hexóza) – víno, vínovice
fruktóza (pentóza) – ovocné víno, destiláty (kvas), macerování (ovoce+líh+cukr->likér)
slad (obilí) – pečení, pivo (ječmen, lupulin), kvas, destiláty (režná, vodka, whisky, rum)
-
MLÉČNÉ KVAŠENÍ
-bakterie, svalové buňky
-vznik: kyselina mléčná (C3H6O3)
-využití: podmáslí, acidofilní mléko, smetana, jogurt, sýr, okurky, zelí (konzervace), siláž, senáž
BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, při úplném klidu
Metabolismus sacharidů
-rostliny: fotosyntéza, dýchání (oxidace), tvorba ŠKROBU, CELULÓZY
-živočichové: glukoneogeneze, tvorba GLYKOGENU
- glukóza – ve všech tělních tekutinách (krevní plazma = stálá koncentrace)
- glykogen – ukládá se v jaterních buňkách a kosterním svalstvu (nadbytek glukózy)
- zpět na glukózu -> jednodušší látky -> CO2 + H2O + energie
- odbourávání sacharidů: potrava = polysacharidy, oligosacharidy, monosacharidy
-> štěpení na monosacharidy v dutině ústní, v tenkém střevu (glykosidázy)
-> vstřebávání do vratnicové žíly -> játra (respirace, zásoby)
-> štěpení glukózy na glykogen, tuky
X býložravci – celuláza symbiontů (př. bachořci – nálevníci, bakterie, brvitky)
Metabolismus lipidů
-tuky – stavební složka biomembrán, zásoby v tukové tkáni, stálé množství v krevní plazmě
-syntéza: hladké endoplazmatické retikulum (glycerol + mastné kyseliny)
-odbourávání: potrava: triacylglyceroly
-> emulgace = žluč; enzymatické štěpení = tenké střevo
-> rozklad na GLYCEROL + MASTNÉ KYSELINY (hydrolyzovány lipázami)
-> vstřebávání: -mastné kyseliny (delší řetězec) = zpětná syntéza glycerolů ve střevní sliznici
-> mízní cévy -> krevní cévy -> játra
- mastné kyseliny (kratší řetězec) = přes vratnicovou žílu rovnou do jater
-> jaterní lipáza -> glycerol -> anaerobní glykolýza, glykogen