Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5, Metabolismus na buněčné úrovni

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (36.44 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

-acetyl (CoA) = aktivní kyselina octová

-glukóza (C6H12O6) -> 2 kys.pyrohroznová (C3H4O3) -> kyselina octová (C2H4O2) -> kyselina

citronová (C6H8O7) + 2H + 2 CO2 -> CO2 + H2O +energie

-36 ATP (celkem 38 ATP) – 12x 3 ATP v dýchacím řetězci (tzv. oxidativní fosforylace)

-dýchací řetězec = přenos atomů vodíku (elektronů) přes redoxní přenašeče

-> uvolnění energie, vznik metabolické vody (uvolněné protony+vzdušný O2)

-respirační kvocient = RQ = uvolněný CO2 / přijatý O2

-faktory: množství dýchacího substrátu; obsah vody v pletivech; fyziologický stav; teplota (25-35°C)

koncentrace O2 a CO2; nepřítomnost jedů (kyanidy, CO, SO2)

Fermentace

=anaerobní proces (shodné s anaerobní fází dýchání)

-neúplný rozklad glukózy -> kyselina pyrohroznová

-malý zisk energie = 2 ATP

-rovnice: C6H12O6 -> CH3CH2-OH + 2 CO2 + energie

  • ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ

-kvasinky

-vznik: etanol (2x CH3CH2-OH), 2CO2, kyselina octová (+O2)

-využití: glukóza (hexóza) – víno, vínovice

fruktóza (pentóza) – ovocné víno, destiláty (kvas), macerování (ovoce+líh+cukr->likér)

slad (obilí) – pečení, pivo (ječmen, lupulin), kvas, destiláty (režná, vodka, whisky, rum)

  • MLÉČNÉ KVAŠENÍ

-bakterie, svalové buňky

-vznik: kyselina mléčná (C3H6O3)

-využití: podmáslí, acidofilní mléko, smetana, jogurt, sýr, okurky, zelí (konzervace), siláž, senáž

BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, při úplném klidu

Metabolismus sacharidů

-rostliny: fotosyntéza, dýchání (oxidace), tvorba ŠKROBU, CELULÓZY

-živočichové: glukoneogeneze, tvorba GLYKOGENU

- glukóza – ve všech tělních tekutinách (krevní plazma = stálá koncentrace)

- glykogen – ukládá se v jaterních buňkách a kosterním svalstvu (nadbytek glukózy)

- zpět na glukózu -> jednodušší látky -> CO2 + H2O + energie

- odbourávání sacharidů: potrava = polysacharidy, oligosacharidy, monosacharidy

-> štěpení na monosacharidy v dutině ústní, v tenkém střevu (glykosidázy)

-> vstřebávání do vratnicové žíly -> játra (respirace, zásoby)

-> štěpení glukózy na glykogen, tuky

X býložravci – celuláza symbiontů (př. bachořci – nálevníci, bakterie, brvitky)

Metabolismus lipidů

-tuky – stavební složka biomembrán, zásoby v tukové tkáni, stálé množství v krevní plazmě

-syntéza: hladké endoplazmatické retikulum (glycerol + mastné kyseliny)

-odbourávání: potrava: triacylglyceroly

-> emulgace = žluč; enzymatické štěpení = tenké střevo

-> rozklad na GLYCEROL + MASTNÉ KYSELINY (hydrolyzovány lipázami)

-> vstřebávání: -mastné kyseliny (delší řetězec) = zpětná syntéza glycerolů ve střevní sliznici

-> mízní cévy -> krevní cévy -> játra

- mastné kyseliny (kratší řetězec) = přes vratnicovou žílu rovnou do jater

-> jaterní lipáza -> glycerol -> anaerobní glykolýza, glykogen

Témata, do kterých materiál patří