Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
- řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky
- stavba: korunka – vyčnívá z dásně
krček
kořeny
- zasazeny v čelisti v zubních jamkách (alveolách), ke kosti připevněny vazivem – ozubicí (peridontium) – vyplňuje štěrbinu mezi kořenem a zubní jamkou
- povrch zubu: zubní sklovina (email)
- vnitřek zubu – vyplněn dentinem (zubovinou) – tvořen odontoblasty – buňky, které vysílají do dentinu cytoplazmatické výběžky
- uvnitř dentinu – dutinka dřeňová – vyplněná zubní dření (pulpa) = vazivová tkáň s nervy a cévami
- v oblasti kořene – dentin kryt zubním cementem
děti – mléčný chrup – 20 zubů – chybí třenové (do 15 let nahrazen trvalým)
dospělí – trvalý chrup – 32 zubů
v polovině čelisti – 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky
Pozn.
plak (zubní povlak) –obsahuje bakterie a organické kyseliny
zubní kámen – plak mineralizovaný vápenatými solemi
paradentóza – onemocnění dásní, krvácení, bolest, viklavost až ztráta zubů
zubní kaz – mikroorganismy rozkládají sacharidy na organické kyseliny, ty spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu
prevence – důsledná hygiena
Slinné žlázy
- 3 páry – příušní, podčelistní, podjazykové
- složení slin – 99 % voda, 1 % soli + bílkoviny (hlavně mucin)
- některé významné látky obsažené ve slinách:
- mucin – vylučován v celém trávicím traktu, s vodou tvoří hlen – ochranná funkce
- ptyalin – enzym amyláza – štěpí α - glykosidické vazby (škrob na maltózu)
- lyzozym – ničí bakterie, choroboplodné zárodky
Řízení sekrece slin
- pouze nervově, centrum pro vylučování v prodloužené míše
- stimulace parasympatickými a sympatickými vegetativními nervy
- vylučování řízeno reflexně
- podměty z chuťových pohárků, mechanoreceptorů (+ podměty zrakové, čichové, sluchové – pokud souvisí s potravou) – nervová vlákna vedou signál do prodloužné míchy – sekrece slin
Jazyk (lingua)
- svalnatý orgán
- účastní se tvorby řeči, obrací a posouvá potravu
- kořen jazyka připojen k jazylce
- na hřbetu a bocích jazyka se nachází chuťové pohárky
HLTAN (pharynx)
- společná část dýchací a trávicí sou stavy
- 3 části:
- 1. nosohltan (nasopharynx)
- 2. ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty
- 3. hrtanová část – neúplně uzavřená hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí polykaného sousta do dýchací soustavy.
JÍCEN (oesophagus)
- trubice – 32 cm dlouhá
- prochází mezihrudní přepážkou a bránicí , ústí do žaludku
- horní část – příčně pruhované svalstvo
- dolní část – hladké – vykonává peristaltické pohyby
Pohyb potravy
- potrava žvýkána, míchána se slinami – vytvoří se sousto – polknuto do hltanu
- polknutí – částečně ovládáno vůlí (posunování potravy do zadní části dutiny ústní