Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.38 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

- řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky

- stavba: korunka – vyčnívá z dásně

krček

kořeny

- zasazeny v čelisti v zubních jamkách (alveolách), ke kosti připevněny vazivem – ozubicí (peridontium) – vyplňuje štěrbinu mezi kořenem a zubní jamkou

- povrch zubu: zubní sklovina (email)

- vnitřek zubu – vyplněn dentinem (zubovinou) – tvořen odontoblasty – buňky, které vysílají do dentinu cytoplazmatické výběžky

- uvnitř dentinu – dutinka dřeňová – vyplněná zubní dření (pulpa) = vazivová tkáň s nervy a cévami

- v oblasti kořene – dentin kryt zubním cementem

děti – mléčný chrup – 20 zubů – chybí třenové (do 15 let nahrazen trvalým)

dospělí – trvalý chrup – 32 zubů

v polovině čelisti – 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky

Pozn.

plak (zubní povlak) –obsahuje bakterie a organické kyseliny

zubní kámen – plak mineralizovaný vápenatými solemi

paradentóza – onemocnění dásní, krvácení, bolest, viklavost až ztráta zubů

zubní kaz – mikroorganismy rozkládají sacharidy na organické kyseliny, ty spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu

prevence – důsledná hygiena

Slinné žlázy

- 3 páry – příušní, podčelistní, podjazykové

- složení slin – 99 % voda, 1 % soli + bílkoviny (hlavně mucin)

- některé významné látky obsažené ve slinách:

- mucin – vylučován v celém trávicím traktu, s vodou tvoří hlen – ochranná funkce

- ptyalin – enzym amyláza – štěpí α - glykosidické vazby (škrob na maltózu)

- lyzozym – ničí bakterie, choroboplodné zárodky

Řízení sekrece slin

- pouze nervově, centrum pro vylučování v prodloužené míše

- stimulace parasympatickými a sympatickými vegetativními nervy

- vylučování řízeno reflexně

- podměty z chuťových pohárků, mechanoreceptorů (+ podměty zrakové, čichové, sluchové – pokud souvisí s potravou) – nervová vlákna vedou signál do prodloužné míchy – sekrece slin

Jazyk (lingua)

- svalnatý orgán

- účastní se tvorby řeči, obrací a posouvá potravu

- kořen jazyka připojen k jazylce

- na hřbetu a bocích jazyka se nachází chuťové pohárky

HLTAN (pharynx)

- společná část dýchací a trávicí sou stavy

- 3 části:

- 1. nosohltan (nasopharynx)

- 2. ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty

- 3. hrtanová část – neúplně uzavřená hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí polykaného sousta do dýchací soustavy.

JÍCEN (oesophagus)

- trubice – 32 cm dlouhá

- prochází mezihrudní přepážkou a bránicí , ústí do žaludku

- horní část – příčně pruhované svalstvo

- dolní část – hladké – vykonává peristaltické pohyby

Pohyb potravy

- potrava žvýkána, míchána se slinami – vytvoří se sousto – polknuto do hltanu

- polknutí – částečně ovládáno vůlí (posunování potravy do zadní části dutiny ústní

Témata, do kterých materiál patří