Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
- z jater odchází krev jaterní žilou do dolní duté žíly
žluč
- žlutohnědá vazká tekutina, až 1 litr denně
- obsahuje: voda, soli, žlučová barviva (bilirubin), soli žlučových kyselin a další látky
- soli žlučových kyselin – snižují povrchové napětí – rozptylují tuky na jemné kapénky – emulzi – usnadňuje působení trávicích enzymů tuků a jejich vstřebávání
- bilirubin – ve střevě odbourán bakteriemi – vzniká urobilinogen – způsobuje zabarvení stolice
Význam jater:
- glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu
- vytváření glukózy z necukerných složek
- uvolňování glukózy do krve – udržení homeostázy (5 mmol/l plazmy)
- tvorba tuků ze sacharidů
- dusík je převáděn na močovinu
- syntéza plazmatických bílkovin
- zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K)
- odbourávání hemoglobinu – železo se váže na feritin
- syntéza látek pro srážlivost krve
- tvorba velkého množství tepla
- DETOXIKACE – přeměna látek pro organismus škodlivých
-
Onemocnění jater
- virová hepatitida typu A – bolesti v břišní dutině, zvětšení jater, poruchy trávení, moč tmavě zbarvená od bilirubinu, zežloutnutí kůže, „nemoc špinavých rukou“
- virová hepatitida typu B – podobný průběh, šíří se krví – „sérová hepatitida“
- alkoholická hepatitida – nadměrné pití alkoholu, dochází k zánětu jaterních buněk, později zanikají, vytváří se nefunkční zjizvená tkáň – stádium cirhózy
střevní šťáva
- obsahuje: enzymy štěpící bílkoviny, tuky a cukry
- sekrece se zvyšuje po požití jídla
hlen
- pokrývá střevní sliznici
- chrání ji před mechanickými a chemickými vlivy
Přehled trávení jednotlivých živin
I. složené cukry (polysacharidy, škroby)
- v ústech ptyalin rozkládá na dextriny a maltózu
- v tenkém střevě – účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu
II. bílkoviny
- v žaludku – hydrolýza pepsinem na albumózy a peptony
- v tenkém střevě se albumózy a peptony štěpí trypsinem na peptidy
- enzymy střevní šťávy přeměňují peptidy na jednotlivé aminokyseliny
- podmínka strávení bílkovin – musí být před požitím denaturovány – př. vařením
III. tuky
- v tenkém střevě – žluč nerozpustné tuky emulguje –zvětší se plocha vystavená účinkům lipáz
- účinkem lipáz se štěpí na glycerol a mastné kyseliny
Vstřebávání látek z tenkého střeva
- hlavní místo - tenké střevo
- vstřebané látky jsou odváděny krví a mízou
- vstřebávání zajišťuje:
1. pasivní transport – prostou difúzí (látka proniká z místa větší koncentrace do míst s menší koncentrace) nebo difúzí za účasti přenašeče
- nespotřebovává se E, př. voda, vitamíny rozpustné ve vodě atd.
2. aktivní transport – rychlejší než difúze, látka přenášena přenašečem bez ohledu na koncentraci, děj aktivní – spotřebovává se E z ATP, př. cukry, aminokyseliny, tuky atd.