Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.38 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

- z jater odchází krev jaterní žilou do dolní duté žíly

žluč

- žlutohnědá vazká tekutina, až 1 litr denně

- obsahuje: voda, soli, žlučová barviva (bilirubin), soli žlučových kyselin a další látky

- soli žlučových kyselin – snižují povrchové napětí – rozptylují tuky na jemné kapénky – emulzi – usnadňuje působení trávicích enzymů tuků a jejich vstřebávání

- bilirubin – ve střevě odbourán bakteriemi – vzniká urobilinogen – způsobuje zabarvení stolice

Význam jater:

- glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu

- vytváření glukózy z necukerných složek

- uvolňování glukózy do krve – udržení homeostázy (5 mmol/l plazmy)

- tvorba tuků ze sacharidů

- dusík je převáděn na močovinu

- syntéza plazmatických bílkovin

- zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K)

- odbourávání hemoglobinu – železo se váže na feritin

- syntéza látek pro srážlivost krve

- tvorba velkého množství tepla

- DETOXIKACE – přeměna látek pro organismus škodlivých

-

Onemocnění jater

- virová hepatitida typu A – bolesti v břišní dutině, zvětšení jater, poruchy trávení, moč tmavě zbarvená od bilirubinu, zežloutnutí kůže, „nemoc špinavých rukou“

- virová hepatitida typu B – podobný průběh, šíří se krví – „sérová hepatitida“

- alkoholická hepatitida – nadměrné pití alkoholu, dochází k zánětu jaterních buněk, později zanikají, vytváří se nefunkční zjizvená tkáň – stádium cirhózy

střevní šťáva

- obsahuje: enzymy štěpící bílkoviny, tuky a cukry

- sekrece se zvyšuje po požití jídla

hlen

- pokrývá střevní sliznici

- chrání ji před mechanickými a chemickými vlivy

Přehled trávení jednotlivých živin

I. složené cukry (polysacharidy, škroby)

- v ústech ptyalin rozkládá na dextriny a maltózu

- v tenkém střevě – účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu

II. bílkoviny

- v žaludku – hydrolýza pepsinem na albumózy a peptony

- v tenkém střevě se albumózy a peptony štěpí trypsinem na peptidy

- enzymy střevní šťávy přeměňují peptidy na jednotlivé aminokyseliny

- podmínka strávení bílkovin – musí být před požitím denaturovány – př. vařením

III. tuky

- v tenkém střevě – žluč nerozpustné tuky emulguje –zvětší se plocha vystavená účinkům lipáz

- účinkem lipáz se štěpí na glycerol a mastné kyseliny

Vstřebávání látek z tenkého střeva

- hlavní místo - tenké střevo

- vstřebané látky jsou odváděny krví a mízou

- vstřebávání zajišťuje:

1. pasivní transport – prostou difúzí (látka proniká z místa větší koncentrace do míst s menší koncentrace) nebo difúzí za účasti přenašeče

- nespotřebovává se E, př. voda, vitamíny rozpustné ve vodě atd.

2. aktivní transport – rychlejší než difúze, látka přenášena přenašečem bez ohledu na koncentraci, děj aktivní – spotřebovává se E z ATP, př. cukry, aminokyseliny, tuky atd.

Témata, do kterých materiál patří