Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.38 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

- většina látek je nejprve vrátnicovým oběhem odváděna do jater – tam jsou zpracovány, příp. uloženy do zásoby

- tuky se po vstřebání sloučí – vytvoří kapénky – odváděny mízou do krve

TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)

- 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké

- stavba: - slepé střevo – na jeho spodině – červovitý výběžek – apendix

- vzestupný tračník

- příčný tračník

- sestupný tračník

- esovitá klička

- konečník

- sliznice nemá klky, neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen

- střevo se plní za 4 – 8 hodin

- shromažďuje se zde nestrávené a nestravitelné zbytky, dochází ke vstřebávání solí a vody

- zahušťuje se obsah střeva

- probíhají zde kvasné a hnilobné procesy – vznikají plyny (metan, amoniak, sulfan, oxid uhličitý) –příčina plynatosti

- kvasné bakterie – zkvašují sacharidy + částečně celulózu

- hnilobné bakterie – rozkládají aminokyseliny

- činností Escherichia coli – vytváří se vitamíny – B12, K – jsou vstřebávány tlustým střevem

- za 18 – 20 hodin po přijetí potravy – z nestrávených zbytků – stolice – zabarvená produkty rozpadu žlučových barviv

- vyprázdnění stolice z konečníku – reflexní děj – nahromaděním vzniká tlak v konečníku – defekační reflex proběhne pouze, pokud to vůlí povolíme –svalstvo konečníku se smrští – uvolní se vnitřní a vnější svěrač – konečník se vyprázdní

- ústředí řízení defekace – v křížové a prodloužené míše

- vnitřní svěrač = hladký sval – nelze ovládat vůlí

- vnější svěrač - příčně pruhovaný – lze ovládat vůlí – lze zadržovat stolici

Zácpa – vzniká při požívání potravy chudé na nestravitelné složky – buničinu a nedostatek

vody

Průjem – zrychlený průchod střevního obsahu, příčina: porucha trávení, požití potravin na

které je střevo citlivé

15. VÝŽIVA složky výživy, poruchy výživy

•Složky výživy

>Bílkoviny-živočišné

-rostlinné (poměr živočišných k rostlinným 1:1, nověji 1:2)

>Sacharidy-monosacharidy

-disacharidy

-polysacharidy (poměr jednotlivých typů sacharidů mono a disacharidy 1/6, polysacharidy 5/6)

>Tuky-živočišné

-rostlinné (doporučují se především tuky rostlinné)

>Vitamíny-rozpustné ve vodě

-rozpustné v tucích

Voda (tekutiny)

> Pochutiny

Jediná ideální potravina je -MATEŘSKÉ MLÉKO!

•Poměr mezi hlavními živinami

Bílkoviny : tuky : sacharidy

10% : 30% : 60%

•Denní příjem bílkovin

1 -1,5 g na kg tělesné hmotnosti (lehce pracující)

1,5 -2 g na kg tělesné hmotnosti (zvýšení tělesné zátěže; školní věk až2,5 g)

Doporučené dávky základních živin v g/1 kg

Výživa Bílkoviny B Tuky T Sacharidy Sch

Maximální 1,6 2,0

Optimální 1,0-1,1 1-1,1 4,0-6,0

Minimální 0,56 0,4 1,0

Alkohol

Buněčný jed, zpočátku ochromuje činnost buněk, postupně je může i ničit.Působí především na ústřední nervový systém.

Témata, do kterých materiál patří