Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
- většina látek je nejprve vrátnicovým oběhem odváděna do jater – tam jsou zpracovány, příp. uloženy do zásoby
- tuky se po vstřebání sloučí – vytvoří kapénky – odváděny mízou do krve
TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)
- 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké
- stavba: - slepé střevo – na jeho spodině – červovitý výběžek – apendix
- vzestupný tračník
- příčný tračník
- sestupný tračník
- esovitá klička
- konečník
- sliznice nemá klky, neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen
- střevo se plní za 4 – 8 hodin
- shromažďuje se zde nestrávené a nestravitelné zbytky, dochází ke vstřebávání solí a vody
- zahušťuje se obsah střeva
- probíhají zde kvasné a hnilobné procesy – vznikají plyny (metan, amoniak, sulfan, oxid uhličitý) –příčina plynatosti
- kvasné bakterie – zkvašují sacharidy + částečně celulózu
- hnilobné bakterie – rozkládají aminokyseliny
- činností Escherichia coli – vytváří se vitamíny – B12, K – jsou vstřebávány tlustým střevem
- za 18 – 20 hodin po přijetí potravy – z nestrávených zbytků – stolice – zabarvená produkty rozpadu žlučových barviv
- vyprázdnění stolice z konečníku – reflexní děj – nahromaděním vzniká tlak v konečníku – defekační reflex proběhne pouze, pokud to vůlí povolíme –svalstvo konečníku se smrští – uvolní se vnitřní a vnější svěrač – konečník se vyprázdní
- ústředí řízení defekace – v křížové a prodloužené míše
- vnitřní svěrač = hladký sval – nelze ovládat vůlí
- vnější svěrač - příčně pruhovaný – lze ovládat vůlí – lze zadržovat stolici
Zácpa – vzniká při požívání potravy chudé na nestravitelné složky – buničinu a nedostatek
vody
Průjem – zrychlený průchod střevního obsahu, příčina: porucha trávení, požití potravin na
které je střevo citlivé
15. VÝŽIVA složky výživy, poruchy výživy
•Složky výživy
>Bílkoviny-živočišné
-rostlinné (poměr živočišných k rostlinným 1:1, nověji 1:2)
>Sacharidy-monosacharidy
-disacharidy
-polysacharidy (poměr jednotlivých typů sacharidů mono a disacharidy 1/6, polysacharidy 5/6)
>Tuky-živočišné
-rostlinné (doporučují se především tuky rostlinné)
>Vitamíny-rozpustné ve vodě
-rozpustné v tucích
Voda (tekutiny)
> Pochutiny
Jediná ideální potravina je -MATEŘSKÉ MLÉKO!
•Poměr mezi hlavními živinami
Bílkoviny : tuky : sacharidy
10% : 30% : 60%
•Denní příjem bílkovin
1 -1,5 g na kg tělesné hmotnosti (lehce pracující)
1,5 -2 g na kg tělesné hmotnosti (zvýšení tělesné zátěže; školní věk až2,5 g)
Doporučené dávky základních živin v g/1 kg
Výživa Bílkoviny B Tuky T Sacharidy Sch
Maximální 1,6 2,0
Optimální 1,0-1,1 1-1,1 4,0-6,0
Minimální 0,56 0,4 1,0
Alkohol
Buněčný jed, zpočátku ochromuje činnost buněk, postupně je může i ničit.Působí především na ústřední nervový systém.