Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Biologie-zkouska-1.-semestr - zápisky za celý semestr

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.38 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

reflexně – podrážděním smyslových buněk v hltanu – řízeno prodlouženou

míchou

- proces polykání – hrtan se zvedne, hrtanová příklopka se uzavře, zastaví se dýchání – potrava putuje z hltanu do jícnu – peristaltické pohyby – do žaludku

- pohyb potravy usnadňuje hlen vylučovaný sliznicí trávicí soustavy

Řízení činnosti hladkého svalstva trávicí trubice

- nervy vegetativní nervové soustavy a tkáňovými hormony (= vznikají v buňkách některých částí trávicí trubice)

- jsou také schopny vytvářet svalovou aktivitu nezávisle na nervovém působení

ŽALUDEK (ventriculus, gaster)

- svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy

- v levé brániční klenbě

- ve sliznici žaludku – četné žaludeční žlázky

- svalovina žaludku – 3 vrstvy – mohutné v oblasti vrátníkového oddílu - pyloru

- funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou – chemicky

se změní na tráveninu – po malých dávkách vypouštěna k dalšímu zpracování do

tenkého střeva

Žaludeční šťáva

- čirá, nažloutlá, silně kyselá tekutina (pH = 1)

- produkt žaludečních žlázek – denně 1 – 2 l

- složení: HCl, pepsinogen, hlen (mucin), voda, anorganické látky

Kyselina chlorovodíková

- vytváří silně kyselé prostředí pro působení enzymu pepsinu

- usnadňuje trávení masa – vazivo bobtná, maso se rozpadá na jednotlivá vlákna

- chrání některé vitamíny v potravě před znehodnocením (př. vitamín C)

- ničí choroboplodné zárodky

Pepsinogen

- neúčinná forma pepsinu, v kyselém prostředí se mění na účinný pepsin

- pepsin – enzym, který štěpí bílkoviny na jednodušší látky (jen určité vazby), sráží mléko

- pozn. u kojenců sráží mléko chymosin

Hlen

- zásaditý, pokrývá v souvislé vrstvě sliznici

- chrání před účinkem pepsinu + HCl

Řízení vyměšování žaludeční šťávy

- nervově i látkově

- zahájeno reflexně – drážděním chuťového čidla a čidel ve stěně žaludku

- trvá tak dlouho, dokud se vytváří gastrointestinální hormony – př. gastrin (vznikají ve sliznici žaludku a tenkého střeva dokud neopustí žaludek všechna trávenina)

Plnění žaludku a jeho pohyby

- tekutiny žaludkem protékají

- při plnění hustší potravou – stěny ochablé

- 10 – 15 minut po jídle – stahy žaludeční svaloviny – peristaltika (příčné zaškrcování od česla až k vrátníku) – dochází k promíchání se žaludeční šťávou – vznik tráveniny (chymus)

- za 3 – 4 hod stahy zesilují, vrátníkový svěrač ochabne – porce tráveniny vypuzeny do dvanáctníku

- trávenina z cukrů zůstává v žaludku 2 hodiny, z bílkovin 4 hodiny, z tuků 6 hodin

- rychlost vyprazdňování žaludku – přímo úměrná množství potravy

TENKÉ STŘEVO

- 4 – 5 m dlouhé, 3 – 3,5 cm široké

- funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání

Témata, do kterých materiál patří