6-10.-ZANETLIVE-NPB
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Ošetřovatelská péče u nemocných se zánětlivými NPB
Anatomie GITu
Trávicí soustava
= orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků
- cílem je získání živin z potravy, tedy trávení
- dlouhá téměř 8 metrů
- sliznice, podslizniční vazivo, hladká svalovina, peritoneum
- trávení - mechanické a chemické zpracování potravy
- vstřebávání - přestup látek stěnami gitu do krve
- přeměna a skladování živin - zejména v jítrech
- vylučování - odstraňování nestrávených zbytků potravy a zplodin metabolismu
Dutina ústní = cavum oris
= zuby, jazyk, slinné žlázy
Zuby
= dentes
- nejtvrdší orgán lidského těla, zajišťují mechanické zpracování potravy
- popisujeme - korunka, krček, kořen
typy zubů
- řezáky = dentes incisivi, 2
- špičáky = dentes canini, 1
- třenové = dentes premolares, 2
- stoličky = dentes molares, 3
typy chrupu
- mléčný - 20 zubů, začínají se prořezávat v 6 měsících
- trvalý - 32 zubů
Jazyk = lingua
- z příčně pruhované svaloviny
- chemoreceptory zvané chuťové pohárky → vnímáme chuť jídla
umístění: pro chuť sladkou na špičce, pro slanou na krajích, pro kyselou na krajích a na středu, pro hořkou uprostřed zadní části jazyku
Slinné žlázy - příušní, podčelistní, podjazyková
- exokrinní, vylučují sliny, čistí zuby a remineralizují sklovinu
složení - 99% voda, enzymy (ptyalin - rozkládá škrob, mucin - spojení potravy), soli
Hltan
- společný pro dýchací i trávicí soustavu
- trubice nálevkovitého tvaru, příklopka hrtanová
- probíhá proces polykání (=deglutinace) - reflexní děj, který je vyvolán podrážděním patrových oblouků - uzavře se dýchací trubice a sousto se posune do jícnu
Jícen = oesophagus
- dlouhá svalová trubice (25-30cm)
- tvořen hladkou svalovinou, která vyvolává rytmické pohyby (peristaltika), které posouvají potravu do žaludku
Žaludek = ventriculus, gaster
- rozšířená část trávicí trubice, objem 1 až 2 litry, pod levou brániční klenbou, mechanické i chemické trávení, svalovitý orgán
- po přísunu posledního sousta nastává tzv. žaludeční peristola = žaludek je 15-20 minut v klidu
- po 20-ti minutách nastávají peristaltické pohyby
- pohyby směřují od horní části žaludku dolů k pylóru
- díky těmto pohybům vzniká kašovitá natrávenina (=chymus) a ta je pak vstřikována po malých částech do duodena
- tekutiny žaludkem pouze protékají
- kyselina chlorovodíková - HCl = kyselost žaludku, dezinfekční účinky, tráví maso a zeleninu
- pepsin - enzym štěpící bílkoviny
- mucin - hlen tvořící ochranný obal na žaludeční sliznici a chrání jí před samonatrávením
- žaludeční lipáza - štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
- chymozin - sráží bílkoviny na nerozpustný tvaroh