Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6-10.-ZANETLIVE-NPB

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (127.96 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Ošetřovatelská péče u nemocných se zánětlivými NPB

Anatomie GITu

Trávicí soustava

= orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků

- cílem je získání živin z potravy, tedy trávení

- dlouhá téměř 8 metrů

- sliznice, podslizniční vazivo, hladká svalovina, peritoneum

- trávení - mechanické a chemické zpracování potravy

- vstřebávání - přestup látek stěnami gitu do krve

- přeměna a skladování živin - zejména v jítrech

- vylučování - odstraňování nestrávených zbytků potravy a zplodin metabolismu

Dutina ústní = cavum oris

= zuby, jazyk, slinné žlázy

Zuby

= dentes

- nejtvrdší orgán lidského těla, zajišťují mechanické zpracování potravy

- popisujeme - korunka, krček, kořen

typy zubů

- řezáky = dentes incisivi, 2

- špičáky = dentes canini, 1

- třenové = dentes premolares, 2

- stoličky = dentes molares, 3

typy chrupu

- mléčný - 20 zubů, začínají se prořezávat v 6 měsících

- trvalý - 32 zubů

Jazyk = lingua

- z příčně pruhované svaloviny

- chemoreceptory zvané chuťové pohárky → vnímáme chuť jídla

umístění: pro chuť sladkou na špičce, pro slanou na krajích, pro kyselou na krajích a na středu, pro hořkou uprostřed zadní části jazyku

Slinné žlázy - příušní, podčelistní, podjazyková

- exokrinní, vylučují sliny, čistí zuby a remineralizují sklovinu

složení - 99% voda, enzymy (ptyalin - rozkládá škrob, mucin - spojení potravy), soli

Hltan

- společný pro dýchací i trávicí soustavu

- trubice nálevkovitého tvaru, příklopka hrtanová

- probíhá proces polykání (=deglutinace) - reflexní děj, který je vyvolán podrážděním patrových oblouků - uzavře se dýchací trubice a sousto se posune do jícnu

Jícen = oesophagus

- dlouhá svalová trubice (25-30cm)

- tvořen hladkou svalovinou, která vyvolává rytmické pohyby (peristaltika), které posouvají potravu do žaludku

Žaludek = ventriculus, gaster

- rozšířená část trávicí trubice, objem 1 až 2 litry, pod levou brániční klenbou, mechanické i chemické trávení, svalovitý orgán

- po přísunu posledního sousta nastává tzv. žaludeční peristola = žaludek je 15-20 minut v klidu
- po 20-ti minutách nastávají peristaltické pohyby
- pohyby směřují od horní části žaludku dolů k pylóru

- díky těmto pohybům vzniká kašovitá natrávenina (=chymus) a ta je pak vstřikována po malých částech do duodena
- tekutiny žaludkem pouze protékají

- kyselina chlorovodíková - HCl = kyselost žaludku, dezinfekční účinky, tráví maso a zeleninu

- pepsin - enzym štěpící bílkoviny

- mucin - hlen tvořící ochranný obal na žaludeční sliznici a chrání jí před samonatrávením

- žaludeční lipáza - štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny

- chymozin - sráží bílkoviny na nerozpustný tvaroh

Témata, do kterých materiál patří