5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
A) STRAVOVACÍ SLUŽBY A CESTOVNÍ RUCH
POSTAVENÍ A VÝZNAM STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ PRO CR
Podmínkou rozvoje CR je také poskytování stravovacích služeb, protože umožňují uspokojování základních potřeb výživy účastníků CR během jejich přepravy i pobytu v cílovém místě.
Stravování má ekonomicky-sociální význam:
- zvyšuje fond volného času tedy i růst životní úrovně, se stoupající životní úrovní stoupá i
účast na některých z forem společného stravování/zážitková gastronomie apod.
- umožňuje zabezpečit výživu prostřednictvím diferenciované stravy tj. druh výživy podle
věku, zdravotního stavu, potřebě kalorií, ale i podle ceny – hlavně v cestovním ruchu
- návaznost na další odvětví (odborné školství, nábytek, sklo, atd.)
- řada pracovních příležitostí
Stravování:
- veřejné (restaurační)
- účelové (závodní, školní, ústavní, sociální)
- zájezdové- objednáno společné jídlo pro všechny v závodech VS
Mezi nevýhody tohoto stravování patří ztráta času a „nepoznání“ místní gastronomie.
Někdy je poznání gastronomie samotným motivem cestovního ruchu.
Rozdělení:
a) stravování v závodech veřejného stravování – restaurace, jídelny, bufety
b) stravování v účelových zařízeních – lázeňské domy, podnikové jídelny, školní jídelny
c) individuální stravování – nákup hotových jídel, polotovarů
Materiálně-technická základna
během přepravy jsou stravovací služby poskytovány přímo v dopravních prostředcích nebo v zařízeních umístěných v blízkosti silnic a dálnic
stravování v dopravních prostředcích se provádí např. v restauračních nebo bufetových vozech, které jsou zařazeny do vlakové soupravy; restaurace na lodi či přímo na palubě letadla
při krátké přepravě jde spíše o občerstvení, při delší také o stravování; v obou případech je sortiment jídel a nápojů částečně omezen
během pobytu jde hlavně o stravovací služby, které poskytují hostinská zařízení, prostory v objektech, v nichž se připravují pokrmy a nápoje a jejich prodej
Hostinské zařízení
může tvořit i více odbytových středisek
odbytové středisko je samostatná část hostinského zařízení přístupná hostům a je součástí ubytovacích zařízení
Člení se na :
převážně stravovací (restaurace, motorest, samoobslužná restaurace)
společensko-zábavní (kavárna, vinárna, bar)
doplňkové stravování (bistro, bufet)
Odbytová střediska tvoří zpravidla:
přípravna (situovaná mezi výrobní a odbytové střediska)
vlastní odbytové místnosti (realizace a spotřeba jídel a nápojů)
vstupní prostory pro hosty (v nichž jsou šatny, hygienické zařízení, telefon, atd.)
Rozdělení hostinských zařízení:
Restaurace (Odbytová střediska s funkcí stravovací)
dominantou je prodej pokrmů s možností zakoupení nápojů a