Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

A) STRAVOVACÍ SLUŽBY A CESTOVNÍ RUCH

POSTAVENÍ A VÝZNAM STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ PRO CR

Podmínkou rozvoje CR je také poskytování stravovacích služeb, protože umožňují uspokojování základních potřeb výživy účastníků CR během jejich přepravy i pobytu v cílovém místě.

Stravování má ekonomicky-sociální význam:

- zvyšuje fond volného času tedy i růst životní úrovně, se stoupající životní úrovní stoupá i

účast na některých z forem společného stravování/zážitková gastronomie apod.

- umožňuje zabezpečit výživu prostřednictvím diferenciované stravy tj. druh výživy podle

věku, zdravotního stavu, potřebě kalorií, ale i podle ceny – hlavně v cestovním ruchu

- návaznost na další odvětví (odborné školství, nábytek, sklo, atd.)

- řada pracovních příležitostí

Stravování:

- veřejné (restaurační)

- účelové (závodní, školní, ústavní, sociální)

- zájezdové- objednáno společné jídlo pro všechny v závodech VS

Mezi nevýhody tohoto stravování patří ztráta času a „nepoznání“ místní gastronomie.

Někdy je poznání gastronomie samotným motivem cestovního ruchu.

Rozdělení:

a) stravování v závodech veřejného stravování – restaurace, jídelny, bufety

b) stravování v účelových zařízeních – lázeňské domy, podnikové jídelny, školní jídelny

c) individuální stravování – nákup hotových jídel, polotovarů

Materiálně-technická základna

  • během přepravy jsou stravovací služby poskytovány přímo v dopravních prostředcích nebo v zařízeních umístěných v blízkosti silnic a dálnic

  • stravování v dopravních prostředcích se provádí např. v restauračních nebo bufetových vozech, které jsou zařazeny do vlakové soupravy; restaurace na lodi či přímo na palubě letadla

  • při krátké přepravě jde spíše o občerstvení, při delší také o stravování; v obou případech je sortiment jídel a nápojů částečně omezen

  • během pobytu jde hlavně o stravovací služby, které poskytují hostinská zařízení, prostory v objektech, v nichž se připravují pokrmy a nápoje a jejich prodej

Hostinské zařízení

  • může tvořit i více odbytových středisek

  • odbytové středisko je samostatná část hostinského zařízení přístupná hostům a je součástí ubytovacích zařízení

Člení se na :

  1. převážně stravovací (restaurace, motorest, samoobslužná restaurace)

  2. společensko-zábavní (kavárna, vinárna, bar)

  3. doplňkové stravování (bistro, bufet)

Odbytová střediska tvoří zpravidla:

  • přípravna (situovaná mezi výrobní a odbytové střediska)

  • vlastní odbytové místnosti (realizace a spotřeba jídel a nápojů)

  • vstupní prostory pro hosty (v nichž jsou šatny, hygienické zařízení, telefon, atd.)

Rozdělení hostinských zařízení:

  • Restaurace (Odbytová střediska s funkcí stravovací)

    • dominantou je prodej pokrmů s možností zakoupení nápojů a

Témata, do kterých materiál patří