5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základní pravidla výběru nápojů k určitým pokrmům
Pivo – ke všem slaným a výrazným pokrmům pouze před vínem
Bílé víno – k pokrmům z ryb, drůbeže, telecího a libového vepřového masa, k jemné zelenině jako je chřest, k jemným sýrům
Růžové víno – k pikantně upraveným nebo smaženým pokrmům ze světlého masa, k přírodním úpravám tmavého masa a k sýrům
Červené víno – k tmavým tučným masům, k pokrmům z hub a vajec, ke smaženým pokrmům a chuťově výrazným sýrům
Dezertní víno suché chuti – k silným vývarům a exotickým polévkám
Dezertní víno běžné (sladké chuti) – ke sladkým moučníkům
Šumivé víno – zařazujeme dle jeho chuti.
Suchá ŠV všech barev – k předkrmům a masitým pokrmům
Polosuchá ŠV – k ovoci a moučníkům
Sladká ŠV – k moučníkům
Způsoby prodeje a placení
A la carte – volný výběr nabízených pokrmů a nápojů na základě předložených lístků
A la menu – způsob prodeje předem sestavených menu v různých cenových variantách, pravidla tohoto prodeje nedovolují hostům změny v nabízených sestavách nebo poskytování náhrady za nezkonzumované pokrmy
Skupinový prodej – používá se při stravování větší skupiny hostů
Hotelová penze – stravování v určité hodnotě, zahrnuté v ceně ubytování:
Plná penze – snídaně, oběd, večeře a ubytování
Polopenze - snídaně, večeře a ubytování
Čtvrtpenze – snídaně a ubytování
Povinná konzumace – podstatou je stanovení nejnižší možné hostovy útraty, která zajistí pokrytí zvýšených nákladů za provoz (např. zvýšené vstupné, které zahrnuje nápoj nebo pokrm)
Couvert – přirážka používaná v některých odbytových střediscích za pečivo, chléb, dochucovadla
Předplatné – abonence – způsob prodeje pro stálé hosty formou předem zakoupených stravenek, na které se poskytuje (zaměstnavatelem) určitá sleva
Prodej na úvěr – používá se při větším počtu osob na základě písemné objednávky
Placení šekem – majitel šekové knížky může nakupovat bez hotovosti
Cestovní šeky – vydávají se v peněžních ústavech jako náhrada za hotové peníze při cestách do zahraničí
Placení kartou – výběr hotovosti v peněžních automatech a bezhotovostní platební styk
Placení v hotovosti – u nás zatím nejrozšířenější
Zúčtování s hostem:
Účet hosta se sestavuje několika způsoby:
účet hosta sestavuje rajónový číšník, který provádí s hostem kontrolu konzumace
účet hosta s kopií vystavuje restaurační pokladní dle dokladu rajónových číšníků
u organizovaného CR potvrzuje vedoucí zájezdu hodnotu čerpaného jídla a celková částka se objednavateli stravování fakturuje
hotelovým hostům může být částka za stravování přepisována na hotelový účet, v tomto případě host pouze sám podpisem potvrzuje účtujícímu číšníkovi částku za příslušnou konzumaci
hotově, kartou, hotelový žurnál