Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Základní pravidla výběru nápojů k určitým pokrmům

Pivo – ke všem slaným a výrazným pokrmům pouze před vínem

Bílé víno – k pokrmům z ryb, drůbeže, telecího a libového vepřového masa, k jemné zelenině jako je chřest, k jemným sýrům

Růžové víno – k pikantně upraveným nebo smaženým pokrmům ze světlého masa, k přírodním úpravám tmavého masa a k sýrům

Červené víno – k tmavým tučným masům, k pokrmům z hub a vajec, ke smaženým pokrmům a chuťově výrazným sýrům

Dezertní víno suché chuti – k silným vývarům a exotickým polévkám

Dezertní víno běžné (sladké chuti) – ke sladkým moučníkům

Šumivé víno – zařazujeme dle jeho chuti.

Suchá ŠV všech barev – k předkrmům a masitým pokrmům

Polosuchá ŠV – k ovoci a moučníkům

Sladká ŠV – k moučníkům

Způsoby prodeje a placení

  1. A la carte – volný výběr nabízených pokrmů a nápojů na základě předložených lístků

  2. A la menu – způsob prodeje předem sestavených menu v různých cenových variantách, pravidla tohoto prodeje nedovolují hostům změny v nabízených sestavách nebo poskytování náhrady za nezkonzumované pokrmy

  3. Skupinový prodej – používá se při stravování větší skupiny hostů

  4. Hotelová penze – stravování v určité hodnotě, zahrnuté v ceně ubytování:

  • Plná penze – snídaně, oběd, večeře a ubytování

  • Polopenze - snídaně, večeře a ubytování

  • Čtvrtpenze – snídaně a ubytování

  1. Povinná konzumace – podstatou je stanovení nejnižší možné hostovy útraty, která zajistí pokrytí zvýšených nákladů za provoz (např. zvýšené vstupné, které zahrnuje nápoj nebo pokrm)

  2. Couvert – přirážka používaná v některých odbytových střediscích za pečivo, chléb, dochucovadla

  3. Předplatné – abonence – způsob prodeje pro stálé hosty formou předem zakoupených stravenek, na které se poskytuje (zaměstnavatelem) určitá sleva

  4. Prodej na úvěr – používá se při větším počtu osob na základě písemné objednávky

  5. Placení šekem – majitel šekové knížky může nakupovat bez hotovosti

  6. Cestovní šeky – vydávají se v peněžních ústavech jako náhrada za hotové peníze při cestách do zahraničí

  7. Placení kartou – výběr hotovosti v peněžních automatech a bezhotovostní platební styk

  8. Placení v hotovosti – u nás zatím nejrozšířenější

Zúčtování s hostem:

Účet hosta se sestavuje několika způsoby:

  • účet hosta sestavuje rajónový číšník, který provádí s hostem kontrolu konzumace

  • účet hosta s kopií vystavuje restaurační pokladní dle dokladu rajónových číšníků

  • u organizovaného CR potvrzuje vedoucí zájezdu hodnotu čerpaného jídla a celková částka se objednavateli stravování fakturuje

  • hotelovým hostům může být částka za stravování přepisována na hotelový účet, v tomto případě host pouze sám podpisem potvrzuje účtujícímu číšníkovi částku za příslušnou konzumaci

  • hotově, kartou, hotelový žurnál

Témata, do kterých materiál patří