5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Flat white - se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.
Latte Macchiato - má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené.
Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.
Café mocha - je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.
Espresso macchiato - je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o 'mačáto' či 'machiáto', nýbrž o 'makjáto'.
Pivnice – úzce specializovaná střediska na prodej piva – široký sortiment, vhodný jídelní lístek, anglické a irské pivnice, hostinské pivovary
Hostinec – občerstvení, doplňkové stravování, prodej piva
Espresso je obslužné hostinské zařízení, které zabezpečuje prodej teplých nápojů zejména kávy,
cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně
dominantou je přístroj na výrobu kávy typu espresso
PRODEJ POMOCÍ AUTOMATŮ
V praxi se provozují sloupcové, přihrádkové, spádové a nápojové automaty a dálo automaty k výměně peněz.
FORMY RYCHLÉHO STRAVOVÁNÍ
Klasické:
Bufet
je zařízení zabezpečující občerstvení samoobslužným způsobem
Bistro
obdobně charakterizované jako bufet s rozdílem v podávání pokrmů a nápojů, kdy v bistru podáváme v nevratných obalech
Kiosek
zabezpečuje poskytování občerstvení, je obvykle sezonní, často bez vlastní odbytové plochy
Zařízení rychlého stravování (fast food) je možno rozlišovat podle více hledisek, z nichž nejčastějším je nabízený sortiment:
Fast food – restaurace nabízejí speciální sortiment jídel připravovaný před zraky hostů (hl. hamburgery, cheesburgery, hot-dogy, plněné taštičky, kuřecí křidélka, saláty, hranolky, zmrzliny…), doplněný nabídkou nealko nápojů (pepsi cola, coca cola, fanta, sprite, mirinda, koktejly, káva…)
Restaurace typu mauredo a churasco (steak house) – nabízejí steaky v různých velikostech, připravované min. na 5 způsobů se studenými nebo teplými omáčkami, vždy doplněné talířem salátu (malým nebo velkým), alko a nealko nápoji a také pivem. Provozní doba bývá zpravidla od 11:00 – 24:00.
Minigril nebo pipigril – provozovny známé již delší dobu, jsou stále oblíbené svojí nabídkou kuřat, v poslední době i řízků, příp. sladkých teplých moučníků.
Kebaby a gyrosy (grillroom) – nabízejí jehněčí a vepřové maso, pečené na rotačním grilu, vkusně ořezávané na řízky nebo plátky, podávané ve speciální žemli z chlebového těsta se zeleninou a cibulí. Jídlo se konzumuje ve stoje, nebo přes ulici.
Patizzerie, patisserie – speciální cukrárny se širokým nebo úzkým speciálním sortimentem teplých moučníků a zákusků ve tvaru pizzy, doplněných teplými a osvěžujícími alko nebo nealko nápoji.
Lunch restaurace – umožňují za jednotný poplatek výběr ze studeného nebo teplého bufetového stolu podle hostovy vl. volby. Jde o nabídku studených předkrmů, salátů a čerstvé zeleniny s dressingy, teplých polévek, teplých jídel a přílohy, teplých moučníků a zákusků. Nápoje se platí zvlášť. Jídla i nápoje si zákazník odnáší ke stolu sám.
Barbecue – připravují se jídla na roštu nebo na rožni před zraky hostů. Jde obvykle o opékání v zahradě nebo u vodních ploch na místech k tomu určených (např. opékání celých telat, jehňat, kusů masa)
Pizzerie – speciální malé restaurace pro prodej k okamžité konzumaci nebo přes pult ve speciálních obalech.
Šašlikárny, čajovny (tea room)