Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Flat white - se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.

Latte Macchiato - má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené.

Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Café mocha - je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso macchiato - je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o 'mačáto' či 'machiáto', nýbrž o 'makjáto'.

Pivnice – úzce specializovaná střediska na prodej piva – široký sortiment, vhodný jídelní lístek, anglické a irské pivnice, hostinské pivovary

Hostinec – občerstvení, doplňkové stravování, prodej piva

Espresso je obslužné hostinské zařízení, které zabezpečuje prodej teplých nápojů zejména kávy,

cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně

  • dominantou je přístroj na výrobu kávy typu espresso

PRODEJ POMOCÍ AUTOMATŮ

V praxi se provozují sloupcové, přihrádkové, spádové a nápojové automaty a dálo automaty k výměně peněz.

FORMY RYCHLÉHO STRAVOVÁNÍ

Klasické:

  • Bufet
    • je zařízení zabezpečující občerstvení samoobslužným způsobem

  • Bistro
    • obdobně charakterizované jako bufet s rozdílem v podávání pokrmů a nápojů, kdy v bistru podáváme v nevratných obalech

  • Kiosek
    • zabezpečuje poskytování občerstvení, je obvykle sezonní, často bez vlastní odbytové plochy

Zařízení rychlého stravování (fast food) je možno rozlišovat podle více hledisek, z nichž nejčastějším je nabízený sortiment:

  1. Fast food – restaurace nabízejí speciální sortiment jídel připravovaný před zraky hostů (hl. hamburgery, cheesburgery, hot-dogy, plněné taštičky, kuřecí křidélka, saláty, hranolky, zmrzliny…), doplněný nabídkou nealko nápojů (pepsi cola, coca cola, fanta, sprite, mirinda, koktejly, káva…)

  2. Restaurace typu mauredo a churasco (steak house) – nabízejí steaky v různých velikostech, připravované min. na 5 způsobů se studenými nebo teplými omáčkami, vždy doplněné talířem salátu (malým nebo velkým), alko a nealko nápoji a také pivem. Provozní doba bývá zpravidla od 11:00 – 24:00.

  3. Minigril nebo pipigril – provozovny známé již delší dobu, jsou stále oblíbené svojí nabídkou kuřat, v poslední době i řízků, příp. sladkých teplých moučníků.

  4. Kebaby a gyrosy (grillroom) – nabízejí jehněčí a vepřové maso, pečené na rotačním grilu, vkusně ořezávané na řízky nebo plátky, podávané ve speciální žemli z chlebového těsta se zeleninou a cibulí. Jídlo se konzumuje ve stoje, nebo přes ulici.

  5. Patizzerie, patisserie – speciální cukrárny se širokým nebo úzkým speciálním sortimentem teplých moučníků a zákusků ve tvaru pizzy, doplněných teplými a osvěžujícími alko nebo nealko nápoji.

  6. Lunch restaurace – umožňují za jednotný poplatek výběr ze studeného nebo teplého bufetového stolu podle hostovy vl. volby. Jde o nabídku studených předkrmů, salátů a čerstvé zeleniny s dressingy, teplých polévek, teplých jídel a přílohy, teplých moučníků a zákusků. Nápoje se platí zvlášť. Jídla i nápoje si zákazník odnáší ke stolu sám.

  7. Barbecue – připravují se jídla na roštu nebo na rožni před zraky hostů. Jde obvykle o opékání v zahradě nebo u vodních ploch na místech k tomu určených (např. opékání celých telat, jehňat, kusů masa)

  8. Pizzerie – speciální malé restaurace pro prodej k okamžité konzumaci nebo přes pult ve speciálních obalech.

  9. Šašlikárny, čajovny (tea room)

Témata, do kterých materiál patří