5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Noční bar
noční klub, dancing a varieté – jsou noční zábavné zařízení
poskytují obslužným způsobem pokrmy a nápoje
dominantou je barový pult a taneční parket
Vinárna
je obslužné hostinské zařízení specializované především na podávání vína
dále podává studené případně i teplé pokrmy
Kavárna
tureckého typu (malé stolky, turecká káva, mocca, expresso atd.)
vídeňského typu (polstrované boxy, hrací stolky, noviny, časopisy, zákusky, různé kávy, nemá být průchozí)
je obslužné zařízení specializované na prodej teplých nápojů, několika druhů kávy, cukrářských výrobků, výrobků studené kuchyně popř. teplých pokrmů
svou funkcí a charakterem slouží k delšímu pobytu hosta
toto zařízení je charakteristické svým zařízením a vybavením (křesla, boxy, stylový nábytek, je k dispozici denní tisk, společenské hry
Kavárny mohou být podle svého poslání specializovány:
Taneční kavárna
Koncertní kavárna
Kino-kavárna
Internetová kavárna
DRUHY KÁV
Piccolo - Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. "Bohužel stále existují lidé, kteří neúprosně trvají na tomto pojmenování a po baristech jej neustále požadují. Nicméně pokud je jedinci nabízí sám barista, pak je to známkou toho, že se nejedná o vyškolený personál a je otázkou, zda bude schopen skutečně připravit kvalitní a chutnou kávu“, vysvětluje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.
Espresso - pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin.
Espresso doppio - nebo také double shot - je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.
Ristretto - je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jen s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15-18 vteřin.
Americano - je espressem, které je dolité horkou vodou. „Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo,“ prozrazuje Luboš Martínek. Nepřijatelné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru - příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.
Cappuccino - má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí.