Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Charakteristické rysy světové a národní gastronomie

Gastronomie

  • nauka o kuchařském umění a o labužnictví, zabývá se vším, co souvisí se stravováním

  • nauka o chutném jídle, zabývá se správnou výživou lidstva, gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů, vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv a zažívacího traktu.

Gastronomická pravidla

  • jde především o ustálený soubor zvyklostí a pravidel při podávání jídel a nápojů při stolování. Tyto zvyklosti se mohou lišit podle národních tradic nebo náboženství. Evropským stravovacím zvyklostem dala základ francouzská kuchyně od 19. stol.

  • Gastronomie jednotlivých národů s mnohdy odlišuje jen v detailech, jindy od samé podstaty, např. čínská gastronomie používá naprosto jiný sled - začíná čajem, končí polévkou)

Zahrnuje:

  • přípravu jídel, jejich pestrost a rozmanitost, způsob přípravy, nabídky i prodeje

  • základem světové gastronomie je FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

  • základem zdravého stravování je MEDITERÁNSKÁ STRAVA – způsob stravování obvyklý v oblasti Středozemního moře – např. Řecko – dlouhověkost

  • světovou gastronomii představují jednotlivé vymezené prostory (hledisko národní zvláštnosti a hledisko teritoriální)

Oblasti světové gastronomie:

  1. Střední Evropa (ČR, SR, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Německo)

  2. Severní Evropa (Norsko, Švédsko, Finsko, Pobaltí)

  3. Západní Evropa (Francie, Itálie, Belgie)

  4. Anglická (Velká Británie, Nizozemí, Dánsko, Austrálie)

  5. Poloorientální (Arábie, Turecko, Bulharsko, Jižní Amerika)

  6. Orientální (Čína, Japonsko, Indonésie)

JEDNOTLIVÉ KUCHYNĚ

Co se nám vybaví, řekneme-li:

Francouzská kuchyně – rafinovanost chutí a koňak

Italská kuchyně – špagety, kečup a víno

Španělská kuchyně – víno, česnek a pomeranče

Kuchyně balkánských zemí – saláty, zelenina, slunečnice, víno

Ruská kuchyně a Ukrajiny –boršč a vodka

Kuchyně severských států a pobaltských států –ryby a mořští živočichové

Slovenská kuchyně - halušky, brynza

Polská kuchyně - boršč, bigos, medovina

Rakouská kuchyně – Sachrův dort a káva se šlehačkou

Německá kuchyně - pivo

Maďarská kuchyně – guláš, paprika a ořechy

Anglická kuchyně – puding a čaj

Americká kuchyně – hamburger, biftek a whisky

Mexická kuchyně – zelenina, chilli papričky, tequila

Arabská kuchyně – lilek, arabská káva, skopové

Africká kuchyně – zelenina, skopové, maniok

Japonská a asijská kuchyně – mořské speciality a saké

Čínská kuchyně – rýže, čaj a koření

Indická kuchyně – rýže, chilli a mléčné produkty

Židovská kuchyně – šoulet, kugel

Česká a moravská kuchyně – krajové speciality – vepřová pečeně, knedlík, zelí,

pivo

ANGLICKÁ KUCHYNĚ

Obecně se zde používá méně zeleniny a telecí maso, v oblibě mají skopové, krůtí a kachní. Kuchyně je charakterizována častějším používáním mořských plodů. Anglická kuchyně dala kulinářskému umění termín sendvič.

Témata, do kterých materiál patří