5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Charakteristické rysy světové a národní gastronomie
Gastronomie
nauka o kuchařském umění a o labužnictví, zabývá se vším, co souvisí se stravováním
nauka o chutném jídle, zabývá se správnou výživou lidstva, gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů, vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv a zažívacího traktu.
Gastronomická pravidla
jde především o ustálený soubor zvyklostí a pravidel při podávání jídel a nápojů při stolování. Tyto zvyklosti se mohou lišit podle národních tradic nebo náboženství. Evropským stravovacím zvyklostem dala základ francouzská kuchyně od 19. stol.
Gastronomie jednotlivých národů s mnohdy odlišuje jen v detailech, jindy od samé podstaty, např. čínská gastronomie používá naprosto jiný sled - začíná čajem, končí polévkou)
Zahrnuje:
přípravu jídel, jejich pestrost a rozmanitost, způsob přípravy, nabídky i prodeje
základem světové gastronomie je FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ
základem zdravého stravování je MEDITERÁNSKÁ STRAVA – způsob stravování obvyklý v oblasti Středozemního moře – např. Řecko – dlouhověkost
světovou gastronomii představují jednotlivé vymezené prostory (hledisko národní zvláštnosti a hledisko teritoriální)
Oblasti světové gastronomie:
Střední Evropa (ČR, SR, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Německo)
Severní Evropa (Norsko, Švédsko, Finsko, Pobaltí)
Západní Evropa (Francie, Itálie, Belgie)
Anglická (Velká Británie, Nizozemí, Dánsko, Austrálie)
Poloorientální (Arábie, Turecko, Bulharsko, Jižní Amerika)
Orientální (Čína, Japonsko, Indonésie)
JEDNOTLIVÉ KUCHYNĚ
Co se nám vybaví, řekneme-li:
Francouzská kuchyně – rafinovanost chutí a koňak
Italská kuchyně – špagety, kečup a víno
Španělská kuchyně – víno, česnek a pomeranče
Kuchyně balkánských zemí – saláty, zelenina, slunečnice, víno
Ruská kuchyně a Ukrajiny –boršč a vodka
Kuchyně severských států a pobaltských států –ryby a mořští živočichové
Slovenská kuchyně - halušky, brynza
Polská kuchyně - boršč, bigos, medovina
Rakouská kuchyně – Sachrův dort a káva se šlehačkou
Německá kuchyně - pivo
Maďarská kuchyně – guláš, paprika a ořechy
Anglická kuchyně – puding a čaj
Americká kuchyně – hamburger, biftek a whisky
Mexická kuchyně – zelenina, chilli papričky, tequila
Arabská kuchyně – lilek, arabská káva, skopové
Africká kuchyně – zelenina, skopové, maniok
Japonská a asijská kuchyně – mořské speciality a saké
Čínská kuchyně – rýže, čaj a koření
Indická kuchyně – rýže, chilli a mléčné produkty
Židovská kuchyně – šoulet, kugel
Česká a moravská kuchyně – krajové speciality – vepřová pečeně, knedlík, zelí,
pivo
ANGLICKÁ KUCHYNĚ
Obecně se zde používá méně zeleniny a telecí maso, v oblibě mají skopové, krůtí a kachní. Kuchyně je charakterizována častějším používáním mořských plodů. Anglická kuchyně dala kulinářskému umění termín sendvič.