5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
b) Denní – je obvyklý v běžných restauracích. Zpravidla se píše na stroji. Bývá polední nebo večerní. Vyprodaný pokrm se označuje křížkem nebo krátkým škrtnutím názvu pokrmu.
c) Kombinovaný lístek – se skládá ze stálého lístku doplněného tzv. „denní vložkou“.
Zvláštní formou nabídky je menu.
Jednoduché menu je souborem jídel připravených k obědu či večeři.
Tvoří jej: polévka, hlavní jídlo, moučník nebo káva. Rozšířené menu obsahuje také aperitiv a další jídla a nápoje. Při menu se uvádí pouze celková cena
Kavárenský JL
- Má nižší nabídku polévek a pokrmů, ale vyšší nabídku vaječných jídel a moučníků.
Vinárenský JL
- Nabízí pokrmy vhodné k vínu (přírodní úpravy), více druhů sýrů, méně moučníků.
Barový JL
- Obsahuje speciality všeho druhu, nejlépe přírodně upravené. Týká se to jak nočních, tak
denních barů. Pokrmy mají být v co nejjednodušší úpravě.
Dětský JL
- Má být atraktivní s vyobrazením pokrmů pro malé děti, rozdělený pro děti do 3 a 12 let. Pro
menší děti nabízíme jemné pokrmy (kaše, mletá masa, přírodní úpravy), pro větší děti běžné
pokrmy v menších dávkách.
Hotelový JL
- Má odpovídat možnostem provozu a požadavkům hostů. Bývá rozdělen na snídaně a ostatní
denní jídla, jídla non stop, popřípadě pokrmy časově omezené.
Speciální JL
- Mívá atraktivní úpravu a používá se při mimořádných příležitostech, jako jsou dny cizích
kuchyní, zvěřinové, vepřové, drůbeží, rybí hody, odborné výstavy apod.
Cizojazyčné JL
- Jsou nutné v mezinárodních provozovnách a v oblastech cestovního ruchu, kde musí být
zaměstnanci obsluhy a provozu kdykoli cizince přijmout a obsloužit.
V malých provozovnách je možné i účelné spojit jídelní lístek s nápojovým, zvláště při nabídce stálého sortimentu.
Nápojové lístky:
Nápojové lístky se sestavují v odbytových střediscích se společenskou a zábavní funkcí, v nichž je široký sortiment podávaných nápojů a jenom omezený sortiment jídel. Nápojový lístek se sestavuje na delší dobu, jeho obsah se mění vždy při změnách sortimentu. Nápoje jsou na lístku uspořádány v tomto pořadí:
aperitiv
koktejly
bílá vína
červená vína
šumivá vína
dezertní vína
likéry
destiláty
nealkoholické nápoje
šťávy
pivo
teplé nápoje
Pořadí nápojů v menu:
Aperitiv - (zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý)
Pivo - (pouze malé a pouze je-li vhodné k podávanému pokrmu, současně nabízíme i další nápoje - (minerální, sodovou vodu, ovocné a zeleninové šťávy)
Víno - (v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé)
Káva - (vhodná je černá cezená, mokka)
Digestiv - (vhodný je koňak nebo brandy, jinak ženám likéry, mužům pálenky)
Šumivé víno by nemělo chybět v žádném slavnostním menu. Mimo aperitiv, kávu a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje (např. pivo, víno bílé, červené a šumivé).