Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

b) Denní – je obvyklý v běžných restauracích. Zpravidla se píše na stroji. Bývá polední nebo večerní. Vyprodaný pokrm se označuje křížkem nebo krátkým škrtnutím názvu pokrmu.

c) Kombinovaný lístek – se skládá ze stálého lístku doplněného tzv. „denní vložkou“.

Zvláštní formou nabídky je menu.

Jednoduché menu je souborem jídel připravených k obědu či večeři.

Tvoří jej: polévka, hlavní jídlo, moučník nebo káva. Rozšířené menu obsahuje také aperitiv a další jídla a nápoje. Při menu se uvádí pouze celková cena

Kavárenský JL

- Má nižší nabídku polévek a pokrmů, ale vyšší nabídku vaječných jídel a moučníků.

Vinárenský JL

- Nabízí pokrmy vhodné k vínu (přírodní úpravy), více druhů sýrů, méně moučníků.

Barový JL

- Obsahuje speciality všeho druhu, nejlépe přírodně upravené. Týká se to jak nočních, tak

denních barů. Pokrmy mají být v co nejjednodušší úpravě.

Dětský JL
- Má být atraktivní s vyobrazením pokrmů pro malé děti, rozdělený pro děti do 3 a 12 let. Pro

menší děti nabízíme jemné pokrmy (kaše, mletá masa, přírodní úpravy), pro větší děti běžné

pokrmy v menších dávkách.

Hotelový JL

- Má odpovídat možnostem provozu a požadavkům hostů. Bývá rozdělen na snídaně a ostatní

denní jídla, jídla non stop, popřípadě pokrmy časově omezené.

Speciální JL

- Mívá atraktivní úpravu a používá se při mimořádných příležitostech, jako jsou dny cizích

kuchyní, zvěřinové, vepřové, drůbeží, rybí hody, odborné výstavy apod.

Cizojazyčné JL

- Jsou nutné v mezinárodních provozovnách a v oblastech cestovního ruchu, kde musí být

zaměstnanci obsluhy a provozu kdykoli cizince přijmout a obsloužit.

V malých provozovnách je možné i účelné spojit jídelní lístek s nápojovým, zvláště při nabídce stálého sortimentu.

Nápojové lístky:

Nápojové lístky se sestavují v odbytových střediscích se společenskou a zábavní funkcí, v nichž je široký sortiment podávaných nápojů a jenom omezený sortiment jídel. Nápojový lístek se sestavuje na delší dobu, jeho obsah se mění vždy při změnách sortimentu. Nápoje jsou na lístku uspořádány v tomto pořadí:

  • aperitiv

  • koktejly

  • bílá vína

  • červená vína

  • šumivá vína

  • dezertní vína

  • likéry

  • destiláty

  • nealkoholické nápoje

  • šťávy

  • pivo

  • teplé nápoje

Pořadí nápojů v menu:

  • Aperitiv - (zpravidla 15 min před jídlem, krátký, suchý)

  • Pivo - (pouze malé a pouze je-li vhodné k podávanému pokrmu, současně nabízíme i další nápoje - (minerální, sodovou vodu, ovocné a zeleninové šťávy)

  • Víno - (v pořadí bílé, růžové, červené, dezertní, šumivé)

  • Káva - (vhodná je černá cezená, mokka)

  • Digestiv - (vhodný je koňak nebo brandy, jinak ženám likéry, mužům pálenky)

Šumivé víno by nemělo chybět v žádném slavnostním menu. Mimo aperitiv, kávu a digestiv zařazujeme do menu maximálně 4 nápoje (např. pivo, víno bílé, červené a šumivé).

Témata, do kterých materiál patří