Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

možností různých forem společenské zábavy.

  • Do skupiny řadíme:

  • restaurace

  • samoobslužné restaurace

  • jídelny

  • rychlé občerstvení

  • jídelní vozy

  • Restaurace
    • je hostinské zařízení zajišťující obslužným způsobem stravovací služby se širokým sortimentem pokrmů

  • Pohostinství
    • je modifikovaným typem restaurace zabezpečující základní i doplňkové stravování

  • Jídelní a restaurační vozy
    • poskytují základní i doplňkové stravování v zařízeních pro přepravu osob

  • Motoresty
    • jsou restaurace s dostatečnou kapacitou pro parkování vozidel, budované při silnicích, poskytující především služby motoristům

  • Samoobslužná restaurace
    • zařízení zajišťující základní a doplňkové stravování samoobslužným způsobem

  • Bary (Odbytová střediska s funkcí společenskou a zábavní)

    • dominantou je prodej nápojů s možností různých forem

společenské zábavy

  • je též možno prodávat výrobky studené kuchyně, cukrářské výrobky, též teplé

pokrmy minutkového charakterů

- Do této skupiny řadíme:

  • bary

  • noční kluby,

  • vinárny

  • kavárny

  • espresa

  • čajovny

  • pivnice a hostinské pivovary

  • Ostatní

    • zde lze zařadit kantýny, cateringové služby (služby zásobující potravinami)

    • jedná se o prodej pokrmů a nápojů za upravené ceny

    • Patří sem:

  • školní jídelny

  • závodní jídelny

  • menzy

  • centrální výrobny pokrmů

  • prodejní automaty

Způsoby nabídky a obsluhy

Nabídku dělíme na:

  • Aktivní (hostovi nabízíme u stolu nebo v místnosti)

  • Pasivní (hostovi poskytujeme určité informace o zboží)

Druhy nabídky:

  1. Nabídkové vozíky

  2. Nabídka z mís, na talířích a na platech

  3. Vitríny a nabídkové stoly

  4. Jídelní a nápojový lístek

  5. Ústní nabídka

- volný výběr dle jídelního lístku znamená, že si host vybírá z jídelního lístku a sestavuje si

vlastní menu

- v organizovaném CR se vyžívá jednotné menu pro celou skupinu nebo výběr ze dvou až tří

hlavních jídel

- bufetový stůl – nabídka jídel a nápojů na bufetovém stole, zákazníci si vybírají a obsluhují

sami, teplé nápoje dle přání zákazníků nosí obsluhující personál (tento způsob se provádí při

podávání ve střediscích vyšších skupin)

- degustační menu – host si sestavuje menu sám z nabídky 3-4 předkrmů, polévek, hlavních

jídel, doplňků nebo dezertů v jednotné ceně (oběd i večeře zpravidla při pobytových

zájezdech)

JÍDELNÍ LÍSTKY

  • je seznam nabízených pokrmů a příloh

  • svým vzhledem a obsahem reprezentuje nejen kuchaře, ale všechen personál včetně majitele

  • pro provozovnu představuje reklamační a propagační prostředek

  • hosty informuje o nabízeném sortimentu a slouží k reklamačním účelům

  • platí pravidlo, že jídelní lístek nesmí být "přesycen", neboť může vzbuzovat pochyby o čerstvosti pokrmů. V praxi to znamená, že některá jídla mohou být vynechána.

  • základním požadavkem je pestrý výběr pokrmů a příloh, dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava

Témata, do kterých materiál patří