Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Složitá obsluha – pokrmy se expedují na miskách, použití servírovacích stolků, prezentace pokrmů

  1. základní forma – jednotlivé části pokrmu se přinášejí na servírovací stůl, kde obsluhující před hostem pokrm překládá na nahřátý talíř a pak ho na stůl servíruje z pravé strany

  2. vyšší forma – anglický způsob obsluhy – před hostem se provádí úprava a dokončování pokrmů (flambování, porcování, míchání, zjemňování, dranžírování)

Flambování je způsob dochucování jídel zapáleným alkoholickým nápojem nad plamenem ohřívače před hostem

Dranžírování (vykosťování), krájení a porcování se dělá při stolování větší společnosti, zejména v restauracích s vyšším standardem služeb, případně za účasti kuchaře

  1. Kavárenský způsob obsluhy – od restauračního se liší především v podávání nápojů (menší, neprostřené stolky a podávání vody ke kávě), servis nápojů na samostatných táccích, tácek zůstává na stole až do odchodu hosta. Pokrmy se podávají podle pravidel jednoduché obsluhy, před servisem se kavárenský stolek prostírá podle počtu osob (ubrouskem, napronem) zakládá se příbor a ochucovadla, po konzumaci se vše sklízí

  2. Barový způsob obsluhy – v barech, při servisu pokrmů se plocha barového pultu před hostem prostírá a nápoje se zakládají na podložky

  3. Slavnostní způsob obsluhy – v neprezenčních střediscích. Dvě formy:

  1. banketní obsluha – francouzský způsob obsluhy – všechny pokrmy se předkládají ze společných mís z levé strany na předem založený talíř(2/3 pak zbytek) zprava se podávají nápoje, přílohy, hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku

  2. rautová obsluha – ruský způsob obsluhy – základ v použití nabídkových stolů, hosté si volně vybírají, obsluhující mísy pouze vyměňují nebo doplňují, odnáší použitý inventář

  1. Etážový způsob obsluhy – používá se v hotelových pokojích. Při objednávce do dvou osob se pokrmy přináší na prostřené plato tak, aby z něj mohli hosté konzumovat. Obsluhující plato pouze založí, úklid použitého inventáře zajistí číšník nebo pokojská podle dohody s hostem (určitý čas)

Společensko – zábavní služby:

- poskytují většinou velký sortiment nápojů, speciálních pokrmů v příjemném prostředí

provázené většinou hudbou nebo nějakým programem

Zařízení poskytující společensko-zábavní služby:

Denní bar

  • je hostinské zařízení, jehož dominantním vybavením je barový pult

  • poskytuje obslužným způsobem občerstvovací, případně podle svého zaměření i stravovací sužby

Je možná specializace podle hlavního předmětu prodeje:

  • Gril bar – grilované pokrmy

  • Pizzerie – pizza a pokrmy z těstovin

  • Snack bar – výrobky studené kuchyně, minutková jídla

  • Aperitiv bar – výrobky studené kuchyně, různě připravované nápoje

  • Lobby bar – je součástí hotelu a nabízí především různě připravené teplé i studené nápoje

Témata, do kterých materiál patří