5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Složitá obsluha – pokrmy se expedují na miskách, použití servírovacích stolků, prezentace pokrmů
základní forma – jednotlivé části pokrmu se přinášejí na servírovací stůl, kde obsluhující před hostem pokrm překládá na nahřátý talíř a pak ho na stůl servíruje z pravé strany
vyšší forma – anglický způsob obsluhy – před hostem se provádí úprava a dokončování pokrmů (flambování, porcování, míchání, zjemňování, dranžírování)
Flambování je způsob dochucování jídel zapáleným alkoholickým nápojem nad plamenem ohřívače před hostem
Dranžírování (vykosťování), krájení a porcování se dělá při stolování větší společnosti, zejména v restauracích s vyšším standardem služeb, případně za účasti kuchaře
Kavárenský způsob obsluhy – od restauračního se liší především v podávání nápojů (menší, neprostřené stolky a podávání vody ke kávě), servis nápojů na samostatných táccích, tácek zůstává na stole až do odchodu hosta. Pokrmy se podávají podle pravidel jednoduché obsluhy, před servisem se kavárenský stolek prostírá podle počtu osob (ubrouskem, napronem) zakládá se příbor a ochucovadla, po konzumaci se vše sklízí
Barový způsob obsluhy – v barech, při servisu pokrmů se plocha barového pultu před hostem prostírá a nápoje se zakládají na podložky
Slavnostní způsob obsluhy – v neprezenčních střediscích. Dvě formy:
banketní obsluha – francouzský způsob obsluhy – všechny pokrmy se předkládají ze společných mís z levé strany na předem založený talíř(2/3 pak zbytek) zprava se podávají nápoje, přílohy, hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku
rautová obsluha – ruský způsob obsluhy – základ v použití nabídkových stolů, hosté si volně vybírají, obsluhující mísy pouze vyměňují nebo doplňují, odnáší použitý inventář
Etážový způsob obsluhy – používá se v hotelových pokojích. Při objednávce do dvou osob se pokrmy přináší na prostřené plato tak, aby z něj mohli hosté konzumovat. Obsluhující plato pouze založí, úklid použitého inventáře zajistí číšník nebo pokojská podle dohody s hostem (určitý čas)
- poskytují většinou velký sortiment nápojů, speciálních pokrmů v příjemném prostředí
provázené většinou hudbou nebo nějakým programem
Zařízení poskytující společensko-zábavní služby:
Denní bar
je hostinské zařízení, jehož dominantním vybavením je barový pult
poskytuje obslužným způsobem občerstvovací, případně podle svého zaměření i stravovací sužby
Je možná specializace podle hlavního předmětu prodeje:
Gril bar – grilované pokrmy
Pizzerie – pizza a pokrmy z těstovin
Snack bar – výrobky studené kuchyně, minutková jídla
Aperitiv bar – výrobky studené kuchyně, různě připravované nápoje
Lobby bar – je součástí hotelu a nabízí především různě připravené teplé i studené nápoje