Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ITALSKÁ KUCHYNĚ

Patří mezi ty nejoblíbenější. Ceněna je hlavně pro nenáročnost přípravy a pestrost ingrediencí.

Upřednostňují pokrmy přírodního charakteru, smažená jídla a těstoviny. Jejich gastronomické zvyklosti se podobají francouzským. Snídají méně a večeří bohatě. Jako dochucovadlo používají sýr, pokrmy připravují většinou na olivovém oleji, rádi kvalitní moučníky, zmrzlinu, ovoce a silnou černou kávu.

Italské recepty jsou hojně zastoupeny zeleninou ve všech podobách. Oblíbené zeleninové přílohy, rajčata, olivy. V žádném případě však nejsou vegetariáni – k světové proslulosti italské kuchyně značně přispěly slavné sušené klobásy nebo šunky Prosciuto.

INDICKÁ KUCHYNĚ

Indové jsou v jídle a pití velice střídmí, jedí většinou 2x denně, gastronomická pravidla ovlivňují náboženská pravidla – omezená konzumace některých druhů masa a v určitých případech zakazují konzumaci živočišných produktů.

Indická kuchyně je charakteristická širokými variacemi chutí. Základem receptů je rýže a koření kari. Nejčastější ingrediencí je exotické koření – kurkuma, šafrán, chilli papričky,kardamon, koriandr. Většina obyvatel jsou vegetariáni, pokud jedí maso tak zejména jehněčí, kuřecí a kozí. Indické recepty jsou zdlouhavé, často sestávají z různých úkonů, které je potřeba provádět přesně podle dané časové posloupnosti.

CHORVATSKÁ KUCHYNĚ

Olivový olej, saláty, rožněná jídla, čevapčiči, ryby, studené sendviče

Ořechovice, rákie (pálenka z vína)

Vnitrozemské části jsou z gastronomického pohledu blíže jídelníčku střední Evropy

Dalmatská kuchyně je typickým příkladem zdravé středomořské stravy (ryby, mořské ovoce, olivy nebo čerstvá i dušená zelenina)

"Brodet" čili dušené kousky ryby společně s cibulkou a rajčaty

"Girice" - drobné rybky (sardinky) nekuchané a vcelku fritované na oleji

grilované olihně ("lignje na žaru“), salát z chobotnice ("salata od hobotnice"), langusta ("jastog")

Pršut – sušená šunka

"Paški sir" – pravý ovčí sýr vyráběný pouze v Chorvatsku

Nejznámějším vínem je Dignač

NĚMECKÁ KUCHYNĚ

Existuje zde nepřehledné množství druhů chleba, velký sortiment masných výrobků (salámy,tlačenky,rosol,paštiky..) a sýrů.

Tradiční je Eintopf=jídlo z jednoho hrnce, je to polévka ze zeleniny luštěnin, masa a uzenin. V důsledku velkého množství zde pracujících cizinců je kuchyně ovlivněna zejména italskou a francouzskou. Obvyklý je zde pstruh, kapr a okoun.

Pivo patří k tradičním nápojům, existuje nepřehledné množství druhů. Nejčastějším je Pils.

Víno je také velmi oblíbený nápoj a má stoupající tendenci. 4ervené je oblíbenější než bílé. Mimo kávy a čaje (ten spíše na severu) je oblíbená minerální voda a ovocné šťávy.

Témata, do kterých materiál patří