5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC) je cechovní organizace českých kuchařů a cukrářů. Vznikla v roce 1993 z Asociace československých kuchařů a cukrářů, jež obnovila svou činnost v roce 1990 a navázala tak na tradici Svazu kuchařů, založenou v roce 1903. AKC se snaží zvyšovat úroveň a autoritu českého kulinářství a gastronomie a podporovat zájmy svých členů. Je členem Světové asociace kuchařů a cukrářů (WACS). Jejím prezidentem je Bc. Miroslav Kubec.
Asociace vznikla z iniciativy předních kuchařů, kteří se soustřeďovali v Poradních sborech kuchařů .
Veřejnosti je známa především díky pořádání různých kulinářských soutěží, jako například Cukrář roku, Český kapr nebo Oslavy svatého Vavřince.
Pražský kulinářský institut
Pražský kulinářský institut (PRAKUL, zkratka názvu Pražský kulinářský institut) je nezávislá instituce dbající a dohlížející na správné kuchařské postupy, prezentující nejnovější trendy, techniky a metody současné gastronomie v Česku ale i zahraničí. Založena byla v lednu roku 2008 Romanem Vaňkem a sídlí v Praze v městské části Suchdol. Usiluje o rozvoj české gastronomie na kvalitu mezinárodní úrovně a provozuje kulinářské workshopy, školení, přednášky a kulinářské publikace vysvětlující správnou kuchařskou metodiku.
Sodexo
Sodexo je českou pobočkou stejnojmenné obchodní skupiny s mateřským sídlem ve Francii. Na tuzemský trh vstoupila v roce 1992, kde v současnosti prostřednictvím třech právních subjektů poskytuje služby ve dvou samostatných divizích.
Společnosti Sodexo s.r.o. (1992) a Sodexo - zařízení školního stravování s.r.o. (1997) řídí integrovaný segment facility managementu a stravovacích služeb. Divizi zaměstnaneckých benefitů a dárkových poukázek obhospodařuje její dceřiná společnost Sodexo Pass Česká republika a.s. (1994).
PODNIKÁNÍ VE STRAVOVACÍCH SLUŽBÁCH
Budete-li chtít poskytovat stravování, pak budete potřebovat živnostenský list "hostinská činnost". Jedná se o živnost řemeslnou, nařízení vlády č. 469/2000 Sb. Při provozování živnosti se požaduje kromě všeobecných podmínek (věk nejméně 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost - výpis z evidence Rejstříku trestů ne starší než 3 měsíce, předložení dokladu o tom, že fyzická osoba nemá vůči územním finančním orgánům státu daňové nedoplatky - doklad vyhotoví místně příslušný finanční úřad) i splnění zvláštních podmínek provozování živnosti, v daném případě podmínky odborné způsobilosti. Odborná způsobilost pro uvedenou živnost je stanovena v § 21 a 22 živnostenského zákona. Dle § 21 se odborná způsobilost prokazuje:
a) výučním listem z příslušného tříletého učebního oboru nebo jiným dokladem o řádném ukončení tříletého učebního oboru a dokladem o vykonání tříleté praxe v oboru (přičemž za příslušný obor se považují zejména obory kuchař-číšník, číšník-servírka, kuchař, kuchařské práce), nebo