Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

RAKOUSKÁ KUCHYNĚ

Vedle krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary. Pokrmy a způsoby přípravy byly často přebírány a začleňovány do vlastní kuchyně. Například guláš, který je původem z Maďarska.

V Tyrolsku se vyrábí jedinečné horské sýry. Moučníky jsou velmi známé i mezinárodně. Například Mozartovy koule, Apfelstrudel nebo dort Sachr.

Světovým nápojem je vídeňská káva. Z nealko nápojů jsou to limonády Almdudler. Z alkoholických nápojů je to pivo a víno.

ŠVÝCARSKÁ KUCHYNĚ

Kuchyně se dá definovat jako jednoduchá, výživná a také velmi aromatická. Typickými surovinami jsou brambory a sýr z kravského mléka, který je pro Švýcary stejně významný jako pizza pro Italy. Nejproslulejším sýrem je Emmentall, také ovšem Gruyere(slanější s ořechovou příchutí). Stejně jako Češi jsou Švýcaři milovníci pálenek a vypálí téměř všechno – švestky, hrušky, višně…

Specialitou je švýcarská čokoláda a fondue

České pohostinství

Oficiální historie českého pohostinství se datuje od roku 1918, ve skutečnosti je však mnohem starší, protože pohostinství na území české republiky bylo samozřejmě známo již v dobách středověku i novověku.

České pohostinství dosáhlo ve světě řady uznání a vždycky mělo dobré jméno. Období po první světové válce znamenalo expanzi rozvoje soukromého podnikání a zařadilo tak Prahu mezi nejvýznamnější evropská města. Národní kuchyně a dobré pivo slavily mezinárodní úspěchy. V Praze tohoto období vládl také čilý společenský život, hojně navštěvovány byly kavárny, výletní restaurace, noční bary, kabarety a varieté, ale i nesčetné množství různých hospod a hospůdek. Významné místo patřilo v tomto období i lázeňství, vedle starých lázeňských objektů byli budovány nové, sloužící též ke společenským a zábavním účelům. Mezi nejvýznamnější česká a moravská lázeňská města patřily Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Jánské Lázně Poděbrady a Luhačovice.

Druhá světová válka a následné zásadní politické a hospodářské změny znamenaly pro naše pohostinství vážnou a dlouhodobou krizi. Likvidace soukromého podnikání po roce 1948 měla za následek velké omezení počtu provozoven. Pohostinství patřilo mezi plánovitě tlumené obory. Organizace socialistického pohostinství prošla řadou změn, z nichž za zmínku stojí rozdělení do několika gigantických celků. Nejvýznamnější z těchto gigantů byly Interhotely - síť velkých hotelů a luxusních provozoven sloužící převážně zahraničním hostům, Restaurace a jídelny - síť městských provozoven a Jednota - síť provozoven na venkově.

I přes překážky politického, technického a administrativního charakteru dařilo se alespoň v provozovnách určených převážně zahraničním hostům udržovat špičkovou úroveň služeb. Ke kvalitě služeb poskytovaných v tomto období přispělo zajisté odborné školství a řada gastronomických soutěží pro mládež i dospělé.

Témata, do kterých materiál patří