5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
hlavním jídlem je večeře (polévka, předkrm, chod, zákusek), oběd lehký – toasty
Bohaté snídaně (fazole, vajíčka, slanina, rajčata, žampiony, grilovaná klobása)-víkendy
Snídaně přes týden cereálie, arašídové máslo, toasty, jam, mléko, jogurt
Po anglicku připravený krocan
Fish and chips – národní jídlo
- kvalitní dezertní víno, obilné pálenky a silný čaj, Čaj o páté (např. s mlékem)
BELGICKÁ KUCHYNĚ
- ovlivněná Francií
- drůbež, játra
- pivo, víno, limo
Pivní polévka s kuřecím vývarem a cibulí, slaný sýrový koláč s pórkem nebo cibulí, dušená šunka, waterzooi (kuře dušené s bílým pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky), Vlaamse karbonnades (libové hovězí opečené na pánvi, poté vařené v pivu a se spoustou cibule), vafle (belgický původ), jablečné palačinky, hranolky, ruské vejce
Pralinky (Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin), čokoláda (na každého Belgičana připadá 8kg čokolády za rok)-rodinné podniky
Pivo (600druhů, Gueze, Lambic, Faro, Kriek)
BULHARSKÁ KUCHYNĚ
Rozmanitá, chutná, zdravá
Dlouho jedí, jeden příbor na všechno
Ovoce, zelenina, saláty, bílý slaný sýr (balkánský sýr, sýr feta), fazole, bílý chléb, Šopák, bílý jogurt, rostlina saturejka
Tarator (studená polévka z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku)
Musaka (teplé jídlo z brambor a zeleniny, případně z masa – podobné zapékaným bramborům)
Kaškaval - ovčí, kraví nebo smíšený sýr, většinou jako dezert
Škembře čorba - hustá dršťková polévka
Maso na roštu, mletá masa (keftě a kababče), luštěniny
Pivo, víno
ČÍNSKÁ KUCHYNĚ
Jejich menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.
Pravidlo čtyř jednotek dokonale sladěných ve výsledném produktu v kompaktní celek (chuť, vůně, barva a kompozice). Jídlo musí být hotovo během několika minut
Používají wok pánev, ostrý sekáček a hůlky.
JAPONSKÁ KUCHYNĚ
Upřednostňuje přirozené, přírodní chutě pokrmů, hlavními dochucovacími prostředky jsou sójová omáčka, rýžové víno a glutasol. Jako koření se používá zázvor, zelená křen Wasabi . Z hlediska zdravé výživy je jednou z nejzdravějších na světě. Jejím důležitým prvkem je spotřeba syrové zeleniny a ovoce, hojné užívání ryb, omezené použití tučného masa a oleje