Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5AB-Stravovací služby a CR+CR a památky UNESCO ve Francii

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (340.68 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • hlavním jídlem je večeře (polévka, předkrm, chod, zákusek), oběd lehký – toasty

  • Bohaté snídaně (fazole, vajíčka, slanina, rajčata, žampiony, grilovaná klobása)-víkendy

  • Snídaně přes týden cereálie, arašídové máslo, toasty, jam, mléko, jogurt

  • Po anglicku připravený krocan

  • Fish and chips – národní jídlo

- kvalitní dezertní víno, obilné pálenky a silný čaj, Čaj o páté (např. s mlékem)

BELGICKÁ KUCHYNĚ

- ovlivněná Francií

- drůbež, játra

- pivo, víno, limo

  • Pivní polévka s kuřecím vývarem a cibulí, slaný sýrový koláč s pórkem nebo cibulí, dušená šunka, waterzooi (kuře dušené s bílým pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky), Vlaamse karbonnades (libové hovězí opečené na pánvi, poté vařené v pivu a se spoustou cibule), vafle (belgický původ), jablečné palačinky, hranolky, ruské vejce

  • Pralinky (Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin), čokoláda (na každého Belgičana připadá 8kg čokolády za rok)-rodinné podniky

  • Pivo (600druhů, Gueze, Lambic, Faro, Kriek)

BULHARSKÁ KUCHYNĚ

  • Rozmanitá, chutná, zdravá

  • Dlouho jedí, jeden příbor na všechno

  • Ovoce, zelenina, saláty, bílý slaný sýr (balkánský sýr, sýr feta), fazole, bílý chléb, Šopák, bílý jogurt, rostlina saturejka

  • Tarator (studená polévka z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku)

  • Musaka (teplé jídlo z brambor a zeleniny, případně z masa – podobné zapékaným bramborům)

  • Kaškaval - ovčí, kraví nebo smíšený sýr, většinou jako dezert

  • Škembře čorba - hustá dršťková polévka

  • Maso na roštu, mletá masa (keftě a kababče), luštěniny

  • Pivo, víno

ČÍNSKÁ KUCHYNĚ

Jejich menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.

Pravidlo čtyř jednotek dokonale sladěných ve výsledném produktu v kompaktní celek (chuť, vůně, barva a kompozice). Jídlo musí být hotovo během několika minut

Používají wok pánev, ostrý sekáček a hůlky.

JAPONSKÁ KUCHYNĚ

Upřednostňuje přirozené, přírodní chutě pokrmů, hlavními dochucovacími prostředky jsou sójová omáčka, rýžové víno a glutasol. Jako koření se používá zázvor, zelená křen Wasabi . Z hlediska zdravé výživy je jednou z nejzdravějších na světě. Jejím důležitým prvkem je spotřeba syrové zeleniny a ovoce, hojné užívání ryb, omezené použití tučného masa a oleje

FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na hojném používání koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí delikátních chutí. Kuchyně oplývá množstvím ryb a mořských plodů, ale také je hojně zastoupena masem - jehněčí, skopové, hovězí, hlemýždi a křepelky. Francouzi jsou mistři v používání bylinek – svazek zeleniny se vyndá a zůstane po něm jen aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie, a proto je v kuchyni velmi často využíváno. K vínu se nejlépe hodí francouzský sýr (ementál, camembert). Efektivním způsobem dohotovování pokrmů ve Francii je flambování – jídlo je zastříknuto kvalitním koňakem a zapáleno – šťávy a jednotlivé pochutiny tak získají nezaměnitelnou chuť. Ke všem chodům, kromě sýrů, konzumují bílý chléb.

Témata, do kterých materiál patří