21. Příjem a zpracování potravy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
21. Příjem a zpracování potravy
-funkce:
přijímání, chemické a mechanické zpracování potravy
transport a vstřebávání živin
chybí u některých prvoků a parazitů (tasemnice) – příjem celým povrchem těla (osmoticky)
u prvoků organely pro příjem potravy (buněčná ústa), zpracování potravy (potravní vakuola)
trávení
intracelulárně = nitrobuněčně - u živočišných hub
extracelulárně = v trávicí soustavě – u ostatních živočichů
extraintestinální = mimostřevní - u pavouků – vstříknutí trávicích enzymů do těla kořisti – potrava trávena mimo tělo
příjem potravy
často orgány k uchvácení potravy (chapadla žahavců)
1. mechanické zpracování (radula plžů, bodavé a savé ústrojí či kusadla hmyzu, ozubené čelisti pijavky a mihule, zuby obratlovců…)
neprůchodná TS:
láčka - gastrovaskulární systém (=kromě trávení i rozvádění živin) – žahavci, ploštěnky
-
u ploštěnek vakovitá s hltanem
ZPŮSOBY PŘÍJMU POTRAVY VE VZTAHU K ŽIVOTNÍ STRATEGII ORGANISMŮ
biofágové – příjem čerstvé potravy
nekrofágové – rozklad organické hmoty
-
požírání mršin (sup, hyena, hrobařík), odumřelého dřeva (červotoči), výkaly (chrobáci)…
býložravci (fytofágové) – živí se rostlinami
požírání zelené hmoty rostlin (kopytníci, sarančata, hraboši…) nebo semeny (myšice, zrnožraví ptáci), příp. rostlinní parazité (mšice)
dravci (zoofágové) – živí se živočichy
= predátoři
živí se bílkovinami z těl živočichů, které usmrtí (šelmy, pavouci, střevlíci…)
cizopasníci (parazité) – žijí na úkor jiného živočicha, kterého oslabují, ale neusmrcují
ektoparazité (blecha, klíště, pijavka…)
endoparazité (tasemnice, hlísti, lumkové, střečci…)
rozkladači (destruenti, dekompozitoři) – rozkládají mrtvou organickou hmotu na anorganické minerální látky
mikroorganismy: bakterie, plísně, houby
někteří živočichové jsou potravní specialisté (např. včela – jen nektar a pyl, bourec morušový jen listy morušovníku, koala jen eukalyptus…)
někteří živočichové velmi přizpůsobiví – všežravci (např. medvěd – rostlinná potrava, živočišná i mršiny)
Mechanické a chemické zpracování potravy
- mechanické: rozmělnění a zpracování (zuby, jazyk, svaly)
- chemické: štěpení (enzymy, kyseliny)
Metabolismus cukrů, tuků, bílkovin
- látková a energetická přeměna
- bazální metabolismus = minimální látková výměna umožňující pouhé přežití
a) anabolismus b) katabolismus
- skladné procesy - rozkladné procesy
- jednoduché látky -> složité - složité látky -> jednoduché
- spotřeba E - uvolnění E
- potřeba biokatalyzátorů (enzymů) - potřeba ATP
Sacharidy
- glukóza -> glykolýza -> pyruvát -> acetylCoA
- přeměna glukózy na glykogen -> játra
- přeměna glukózy na tuk
- fce: stavební, zásobní, zdroj okamžité E, tvoří vlákninu