21. Příjem a zpracování potravy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Lipidy
- mastné kyseliny + glycerol -> β – oxidace -> acetylCoA
- fce: stavební, zásobní, rozpouští vitamíny, termoregulace, dlouhodobý zdroj E, ochrana
Proteiny
- peptidy -> AMK -> deaminace -> Orinithový cyklus -> močovina
-> acetylCoA
- fce: stavební, nouzový zdroj E, tvoří enzymy, hormony, protilátky, srážení krve, tvoří svalstvo
Trávicí soustava člověka
1. dutina ústní
- slinné žlázy: příušní, podčelistní, podjazyková
- sliny: 99% vody + enzymy
- enzymy:
- ptyalin (amylóza štěpící škroby na maltózu)
- lyzozym (dezinfekce)
- mucin (bílkovinný hlen pro polykání)
- krční mandle (lymfatický orgán)
- zuby
- email (nejtvrdší kost v těle)
- pulpa (prochází cévy a nervy)
- cement (upevňuje zuby do alveol)
- 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 3 stoličky
- mléčný chrup, 2102
- 20 ks
- trvalý chrup, 2123
- 32 ks
- jazyk
- sval uchycený k čelisti a jazylce
- mechanický posun, účast na polykání, rozmělňování potravy, smyslová fce, řeč
2. hltan, pharynx
- nosohltan (dýchání, Eustachova trubice)
- ústní část
- hrtan
3. jícen, oesophagus
- ústí do žaludku
- horní část z příčně pruhovaného svalstva, dále hladké
- peristaltika epiglotisu
- zakončen svěračem = česlo
- pokud se česlo neuzavře, dostane se do něj část kyselých šťáv ze žaludku -> pálení žáhy
4. žaludek, ventriculus
- přeměna potravy na tužší tráveninu = chimus
- zakončem svěračem = vrátník
- žaludeční šťáva:
- voda
- bílkovinný hlen mucin (ochrana stěny)
- HCl (dezinfekce, brání rozkladu některých vitamínů)
- pepsin (rozklad bílkovin)
- fce: mechanické a chemické trávení
5. tenké střevo
- klky, mikroklky (prochází jimi kapiláry, vedou živiny do jater)
- dvanáctník (nejdůležitější v chemickém trávení)
- lačník
- kyčelník
- střevní šťáva:
- peptidázy (štěpí peptidy na AMK)
- lipázy (štěpí lipidy na mastné kyseliny)
- amylázy (štěpí škrob na monosacharidy)
- hydrogenuličitanové ionty
- pankreatická šťáva: obdoba střevní šťávy + trypsin (štěpení bílkovin)
- žluč: * v játrech
- bilirubin (žlučové barvivo)
- žlučové soli (emulgace tuků)
6. tlusté střevo
- bez klků, ale hlen
- slepé střevo (průchodné, ale na konci červovitý výběžek = apendix)
- rudiment, lymfatická tkáň – imunitní fce
- tračník
- konečník (příčně pruhovaná svalovina, řitní otvor)
- otvor = 2 kruhovité svěrače (vnější ovladatelný, vnitřní ne)
- fce:
- vstřebávání minerálních látek a vody
- shromažďování nestravitelných zbytků
- mikroflóra (kvašení, hnití)
- escherichia coli (rozklad, produkce vitamínů)
6‘. játra
- největší žláza TS
- vazivové pouzdro s jaterními lalůčky s tepénky
- jaterní tepna (přívod krve)
- vrátnicová tepna (odvod)
- jaterní buňky tvoří žluč -> žlučovod -> žlučník -> žlučový vývod -> dvanáctník