Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Příjem a zpracování potravy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (25.32 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Lipidy

- mastné kyseliny + glycerol -> β – oxidace -> acetylCoA

- fce: stavební, zásobní, rozpouští vitamíny, termoregulace, dlouhodobý zdroj E, ochrana

Proteiny

- peptidy -> AMK -> deaminace -> Orinithový cyklus -> močovina

-> acetylCoA

- fce: stavební, nouzový zdroj E, tvoří enzymy, hormony, protilátky, srážení krve, tvoří svalstvo

Trávicí soustava člověka

1. dutina ústní

- slinné žlázy: příušní, podčelistní, podjazyková

- sliny: 99% vody + enzymy

- enzymy:

- ptyalin (amylóza štěpící škroby na maltózu)

- lyzozym (dezinfekce)

- mucin (bílkovinný hlen pro polykání)

- krční mandle (lymfatický orgán)

- zuby

- email (nejtvrdší kost v těle)

- pulpa (prochází cévy a nervy)

- cement (upevňuje zuby do alveol)

- 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 3 stoličky

- mléčný chrup, 2102

- 20 ks

- trvalý chrup, 2123

- 32 ks

- jazyk

- sval uchycený k čelisti a jazylce

- mechanický posun, účast na polykání, rozmělňování potravy, smyslová fce, řeč

2. hltan, pharynx

- nosohltan (dýchání, Eustachova trubice)

- ústní část

- hrtan

3. jícen, oesophagus

- ústí do žaludku

- horní část z příčně pruhovaného svalstva, dále hladké

- peristaltika epiglotisu

- zakončen svěračem = česlo

- pokud se česlo neuzavře, dostane se do něj část kyselých šťáv ze žaludku -> pálení žáhy

4. žaludek, ventriculus

- přeměna potravy na tužší tráveninu = chimus

- zakončem svěračem = vrátník

- žaludeční šťáva:

- voda

- bílkovinný hlen mucin (ochrana stěny)

- HCl (dezinfekce, brání rozkladu některých vitamínů)

- pepsin (rozklad bílkovin)

- fce: mechanické a chemické trávení

5. tenké střevo

- klky, mikroklky (prochází jimi kapiláry, vedou živiny do jater)

- dvanáctník (nejdůležitější v chemickém trávení)

- lačník

- kyčelník

- střevní šťáva:

- peptidázy (štěpí peptidy na AMK)

- lipázy (štěpí lipidy na mastné kyseliny)

- amylázy (štěpí škrob na monosacharidy)

- hydrogenuličitanové ionty

- pankreatická šťáva: obdoba střevní šťávy + trypsin (štěpení bílkovin)

- žluč: * v játrech

- bilirubin (žlučové barvivo)

- žlučové soli (emulgace tuků)

6. tlusté střevo

- bez klků, ale hlen

- slepé střevo (průchodné, ale na konci červovitý výběžek = apendix)

- rudiment, lymfatická tkáň – imunitní fce

- tračník

- konečník (příčně pruhovaná svalovina, řitní otvor)

- otvor = 2 kruhovité svěrače (vnější ovladatelný, vnitřní ne)

- fce:

- vstřebávání minerálních látek a vody

- shromažďování nestravitelných zbytků

- mikroflóra (kvašení, hnití)

- escherichia coli (rozklad, produkce vitamínů)

6‘. játra

- největší žláza TS

- vazivové pouzdro s jaterními lalůčky s tepénky

- jaterní tepna (přívod krve)

- vrátnicová tepna (odvod)

- jaterní buňky tvoří žluč -> žlučovod -> žlučník -> žlučový vývod -> dvanáctník

Témata, do kterých materiál patří