21. Příjem a zpracování potravy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- fce:
- produkce žluči
- metabolický orgán
- ukládá přebytečná glukóza ve formě glykogenu
- přeměna přebytěčných cukrů na tuky
- * močoviny
- detoxikace
- termoregulace
- obsahuje RES (zanikají erytrocyty)
onemocnění
- parodontóza: zánět dásní až čelistí, infekce
- zubní kámen: usazení plaku
- zubní kaz: naleptávání zubů kyselinou mléčnou
- průjem: dehydratace, ztráta minerálů, vylučování jedů
- zácpa: příznak disfunkce jiné části
- salmonelóza: bakteriální
- rakovina tlustého střeva
- žloutenka = hepatitida (viry napadají jaterní buňky -> vylití žluče):
A) infekční žloutenka (hygiena, příznaky podobné chřipce, žlutá kůže)
B) sérová žloutenka (přenos krví)
a) kojenecká (rychlé odbourávání červených krvinek)
b) alkoholická (nadmíra alkoholu -> tvrdnutí jater, cirhóza)
- mononukleóza (virové, přenos slinami)
- žlučové kameny (cholesterol v žlučovodech, nadměrná konzumace tuků, chemická/operativní léčba)