22. Travici soustava a metabolismus-
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-kapénková infekce
- nárůst jater, protože nestíhají
-
VIROVÁ HEPATITIDA TYPU B (sérová)
-šíří se krví – transfuze, injekcí
-podobný průběh jako u žloutenky A
-inkubační doba 40-80 dní
-půl roku po skončení nemoci je tvrdá dieta
-
ALKOHOLICKÁ
-nadměrné pití alkoholických nápojů → dojde k zánětu jater. buněk → zánik jater.buněk → vznikají ostrůvky-nefunkční tkáně-ztvrdnutí jater CIRHÓZA
BAKTERIÁLNÍ A PARAZITÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ
-tasemnice, roupi, škrkavka
-salmonelóza a úplavice
-
PŘEMĚNA ŽIVIN
-výsadní postavení v metabolismu sacharidů, lipidů a bílkovin)má JATERNÍ TKÁŇ
-většina látek vstřebaných z tenkého střeva je portální žilou odváděna do jater a zde nejdříve zpracována
v jaterních buňkách; dochází k jejich štěpení na látky jednodušší (za uvolnění energie) nebo k jejich syntéze na látky složitější (za spotřeby energie)
SACHARIDY
- škroby – dutina ústní (ptyalin) > disacharidy – tenké střevo > monosacharidy
-klíčovou sloučeninou metabolismu sacharidů je GLUKÓZA, je nejpohotovějším zdrojem energie pro většinu tkání, v krvi je její množství stálé (zvyšuje se po požití potravy)
-nadbytečná glukóza se v játrech přeměňuje na GLYKOGEN (v případě potřeby se opět rozkládá na glukózu) nebo zásobní tuk
-
LIPIDY
-jsou vedle sacharidů dalším významným zdrojem energie buněk a stavební složkou buněčných membrán
- emulgace tuků (žluč) na malé kapičky
-jejich metabolismus úzce souvisí s metabolismem sacharidů
-ve střevě se štěpí na GLYCEROL) a VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem energie
-přebytečný tuk se v organismu ukládá do zásoby, z tuků jsou membrány
-
BÍLKOVINY
- nerozkládají se (strukturní význam), v žaludku jsou pepsinem zjednodušeny na peptidy > dvanáctník (trypsin) – rozštěpení na aminokyseliny > játra – nové proteiny nebo glukóza (glykogen)
- odpadní látkou je amoniak, který se přeměňuje na moč
-mohou také sloužit jako zdroj energie
zdroje energie
1 g glukózy – 17kJ
1 g tuku – 39kJ
1 g proteinů – 17kJ
- bazální metabolismus – je látková přeměna potřebná jen k udržení života, a to při úplném klidu
- celkový metabolismus - spotřeba energie během dne – od 10 000 do 14 000 kJ/den
Složení potravy
2/3 rostlinná (esenciální MK, nejde získat jinak), 1/3 živočišná (esenciální MK)
65 % cukrů, 25 % tuků, 10 % proteinů
cholesterol
HDL – high density lipoproteins – v rostlinách (oleje), rybí tuk, příznivý, vysoká hladina v organismu zabraňuje vzniku civilizačních chorob
LDL – low density, ze živočišné potravy, usazuje se v cévách – arteroskleróza,
HDL:LDL by měl být 2:1
Denní příjem bílkovin by měl být asi 1 g na 1 kg hmotnosti (u dospívajícího člověka cca 4 g na 1 kg), což
Vitamíny
jsou nezbytnou složkou potravy, neumíme si je sami vyrobit
neslouží jako zdroj energie, avšak jsou to účinné složky některých enzymů