Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Travici soustava a metabolismus-

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3.5 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. hypervitaminóza – nadbytek potřebného množství vitamínů v potravě

  2. hypovitaminóza – nedostatek potřebného množství vitamínů v potravě

  3. avitaminóza – daný vitamín úplně chybí

TRÁVICÍ ENZYMY

  • proteázy – štěpí proteiny (bílkoviny) na peptidy až na aminokyseliny

  • amylázy – štěpí sacharidy (cukry – škorb, glykogen) na disacharidy až na monosacharidy (zejména glukózu)

  • lipázy – štěpí lipidy (tuky – triacylglyceroly) na mastné kyseliny a glycerol

skupina enzymů název enzymu produkty štěpení místo tvorby proteázy pepsin peptidy žaludek chymosin peptidy žaludek trypsin peptidy pankreas erepsin aminokyseliny tenké střevo amylázy ptyalin dextriny a disacharidy slinné žlázy amyláza maltóza pankreas maltáza glukóza pankreas laktáza glukóza+galaktóza tenké střevo sacharáza glukóza+fruktóza tenké střevo celuláza glukóza tráví ji symbiotické organismy lipázy lipáza mastné kyseliny + glycerol žaludek lipáza mastné kyseliny + glycerol pankreas lipáza mastné kyseliny + glycerol tenké střevo lipáza mastné kyseliny + glycerol slinné žlázy

Tělesná teplota a její udržování

- člověk je homoiotermní ( je schopen regulovat svojí tělesnou teplotu a vydávat teplo do okolí)

- udržuje si poměrně stálou tělesnou teplotu, která není závislá na teplotě okolního prostředí - HOMEOSTÁZU – optimální prostředí pro činnost enzymů => průběh životních pochodů

- teplota během dne mírně kolísá (36,4 – 37,4ºC).

- vnitřní orgány (mozek, játra, ledviny,…) tvoří oblast stálé teploty = teplotní jádro.

Tvorba tepla

- teplo se v těle tvoří při metabolických pochodech v tkáních hlavně intenzivně pracujících orgánů (kosterní svalstvo, játra). V chladu stoupá látková proměna, zvyšuje se svalové napětí a dostavuje se svalový třes

- netřesová reakce – tvorba tepla zajišťována hlavně hnědým tukem (ve větší míře zvláště u novorozenců

Výdej tepla

Sálání (vyzařování tepla do prostoru ) - podílí se až 60 ℅ na výdeji tepla, záleží na prokrvení kůže, krev protékající kůží se ochlazuje a teplo se odevzdává do okolí

odpařování potu a vody – asi 25 ℅

proudění tepla – až 15 ℅, závisí na rychlosti výměny vzduchu těsně nad povrchem kůže, vítr výdej urychluje

vedení tepla – převod tepla z povrchu těla do okolního prostředí

dotykem – styk s podložkou a materiály

faktory ovlivňující tvorbu tepla – emoce, svalová práce, svalový třes, onemocnění, zvýšený metabolismus

Řízení tělesné teploty

- termoregulační centrum je v hypotalamu, kam jsou informace přiváděny z termoreceptorů.

- nervově – prostřednictvím vegetativních nervů, které ovlivňují např. činnost kožních cév (stahy cév omezují výdej tepla, roztažení → zvýšení ztráty), potních žláz, činnost kosterního svalstva a jater

- hormonálně – vzruchy jdou do hypofýzy > ta ovlivňuje činnost štítné žlázy > hormon thyroxin a činnost nadledvin (hormon kortisol)

Témata, do kterých materiál patří