22. Travici soustava a metabolismus-
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
hypervitaminóza – nadbytek potřebného množství vitamínů v potravě
hypovitaminóza – nedostatek potřebného množství vitamínů v potravě
avitaminóza – daný vitamín úplně chybí
TRÁVICÍ ENZYMY
proteázy – štěpí proteiny (bílkoviny) na peptidy až na aminokyseliny
amylázy – štěpí sacharidy (cukry – škorb, glykogen) na disacharidy až na monosacharidy (zejména glukózu)
lipázy – štěpí lipidy (tuky – triacylglyceroly) na mastné kyseliny a glycerol
Tělesná teplota a její udržování
- člověk je homoiotermní ( je schopen regulovat svojí tělesnou teplotu a vydávat teplo do okolí)
- udržuje si poměrně stálou tělesnou teplotu, která není závislá na teplotě okolního prostředí - HOMEOSTÁZU – optimální prostředí pro činnost enzymů => průběh životních pochodů
- teplota během dne mírně kolísá (36,4 – 37,4ºC).
- vnitřní orgány (mozek, játra, ledviny,…) tvoří oblast stálé teploty = teplotní jádro.
Tvorba tepla
- teplo se v těle tvoří při metabolických pochodech v tkáních hlavně intenzivně pracujících orgánů (kosterní svalstvo, játra). V chladu stoupá látková proměna, zvyšuje se svalové napětí a dostavuje se svalový třes
- netřesová reakce – tvorba tepla zajišťována hlavně hnědým tukem (ve větší míře zvláště u novorozenců
Výdej tepla
Sálání (vyzařování tepla do prostoru ) - podílí se až 60 ℅ na výdeji tepla, záleží na prokrvení kůže, krev protékající kůží se ochlazuje a teplo se odevzdává do okolí
odpařování potu a vody – asi 25 ℅
proudění tepla – až 15 ℅, závisí na rychlosti výměny vzduchu těsně nad povrchem kůže, vítr výdej urychluje
vedení tepla – převod tepla z povrchu těla do okolního prostředí
dotykem – styk s podložkou a materiály
faktory ovlivňující tvorbu tepla – emoce, svalová práce, svalový třes, onemocnění, zvýšený metabolismus
Řízení tělesné teploty
- termoregulační centrum je v hypotalamu, kam jsou informace přiváděny z termoreceptorů.
- nervově – prostřednictvím vegetativních nervů, které ovlivňují např. činnost kožních cév (stahy cév omezují výdej tepla, roztažení → zvýšení ztráty), potních žláz, činnost kosterního svalstva a jater
- hormonálně – vzruchy jdou do hypofýzy > ta ovlivňuje činnost štítné žlázy > hormon thyroxin a činnost nadledvin (hormon kortisol)