22. Travici soustava a metabolismus-
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
roztroušených v podslizničním vazivu ústní dutiny
-produkují sliny (asi 1 - 1,5l denně)
+ pozůstatek Jacobsonova orgánu v patře
-
DÁSNĚ
-po stranách dutiny ústní
-vytváří 2 řasy: patrojazyková, patrohltanová
-dutina ústní je neustále navlhčována slinami, které vznikají v drobných žlázkách ve sliznici
-
HLTAN=PHARYNX
-nálevkovitá trubice ústící do jícnu
-skládá se ze 3 částí:
NOSOHLTAN – ústí nosdry, po stranách ústí Eustachovy trubice, které ústí do středního ucha
ÚSTNÍ ČÁST HLTANU – kříží se dýchací a trávicí cesty
HRTANOVÁ ČÁST – hrtanová záklopka, která brání, aby se jídlo dostalo do dýchacích cest
-
JÍCEN=OESOPHAGUS
-trubice dlouhá 24-28 cm
-do 1/3 až 1/2 je tvořen příčně pruhovaným svalstvem a zbytek je tvořen hladkým svalstvem
-prochází mezihrudí přepážkou a bránicí a ústí do žaludku
-vystlán růžovošedou sliznicí, vykonává peristaltické pohyby (činnost hladké svaloviny) a posouvá potravu do žaludku
-
ŽALUDEK=VENTRICULUS=GASTER
-vakovitý orgán, uložený pod levým lalokem jater
-shromažďuje přijatou potravu a mísí i se žaludečními šťávami
-ve sliznici žaludku jsou žlázky produkující žaludeční šťávu
-VNITŘNÍ STAVBA ŽALUDKU
- objem 4 litry, maximální objem přijaté potravy – 2 litry (nahoře jsou totiž plyny)
- trávenina = chymus (šťávy a potrava)
- potrava je v žaludku max. 7 hodin (závisí na obsahu tuků). zelenina tam je 2 – 3 hodiny
- česlo – vstup do žaludku, vrátník – přechod do střeva
-vnitřní stěna žaludku je zvrásněna v řasy; řasy přechází do tenkého střeva v podobě klků-žaludek je vystlán sliznicí, na jejímž povrchu je jednovrstevný válcovitý epitel, který se vchlipuje do sliznice, tvoří žlázky; žlázky produkují žaludeční šťávu, která má kyselou povahu (obsahuje 0,5% HCl + obsahuje pepsinogen a hlen mucin)
- pepsinogen - tráví proteiny
- mucin – zabraňuje natrávení žaludku; vřed je místo, kde k natrávení došlo, způsobuje ho helicobakter pylori
- u dětí je ještě enzym chymozin na trávení mléka
funkce HCl v žaludku: aktivuje pepsinogen na pepsin, podílí se na rozkladu masa; ničí mikroorganismy;
-chrání vitamíny, udržuje je v aktivní formě (hlavně B1, B2 a C)
-přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli
-pH žaludeční šťávy je 1
-vylučování žaludeční šťávy je řízeno nervově a chemicky, žaludeční sliznice produkuje hormon GASTRIN
misére – zvracení výkalů
vomitace – zvracení – reflex, podráždění žaludeční stěny
-
TENKÉ STŘEVO = INTESTINUM TENUE
-3 až 5m dlouhá trubice složená v klíčky, u mrtvých délka – 5 – 7 metrů (povolení svaloviny), povrch 100 m2
- je místem intenzivního trávení a vstřebávání
- sliznice je zbrázděna klky, které zvětšují resorpční plochu
+ obsahuje žlázky produkující střevní šťávu