Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Travici soustava a metabolismus-

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3.5 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

roztroušených v podslizničním vazivu ústní dutiny

-produkují sliny (asi 1 - 1,5l denně)

+ pozůstatek Jacobsonova orgánu v patře

  • DÁSNĚ

-po stranách dutiny ústní

-vytváří 2 řasy: patrojazyková, patrohltanová

-dutina ústní je neustále navlhčována slinami, které vznikají v drobných žlázkách ve sliznici

  • HLTAN=PHARYNX

-nálevkovitá trubice ústící do jícnu

-skládá se ze 3 částí:

  • NOSOHLTAN – ústí nosdry, po stranách ústí Eustachovy trubice, které ústí do středního ucha

  • ÚSTNÍ ČÁST HLTANU – kříží se dýchací a trávicí cesty

  • HRTANOVÁ ČÁST – hrtanová záklopka, která brání, aby se jídlo dostalo do dýchacích cest

  • JÍCEN=OESOPHAGUS

-trubice dlouhá 24-28 cm

-do 1/3 až 1/2 je tvořen příčně pruhovaným svalstvem a zbytek je tvořen hladkým svalstvem

-prochází mezihrudí přepážkou a bránicí a ústí do žaludku

-vystlán růžovošedou sliznicí, vykonává peristaltické pohyby (činnost hladké svaloviny) a posouvá potravu do žaludku

  • ŽALUDEK=VENTRICULUS=GASTER

-vakovitý orgán, uložený pod levým lalokem jater

-shromažďuje přijatou potravu a mísí i se žaludečními šťávami

-ve sliznici žaludku jsou žlázky produkující žaludeční šťávu

-VNITŘNÍ STAVBA ŽALUDKU

- objem 4 litry, maximální objem přijaté potravy – 2 litry (nahoře jsou totiž plyny)

- trávenina = chymus (šťávy a potrava)

- potrava je v žaludku max. 7 hodin (závisí na obsahu tuků). zelenina tam je 2 – 3 hodiny

- česlo – vstup do žaludku, vrátník – přechod do střeva

-vnitřní stěna žaludku je zvrásněna v řasy; řasy přechází do tenkého střeva v podobě klků-žaludek je vystlán sliznicí, na jejímž povrchu je jednovrstevný válcovitý epitel, který se vchlipuje do sliznice, tvoří žlázky; žlázky produkují žaludeční šťávu, která má kyselou povahu (obsahuje 0,5% HCl + obsahuje pepsinogen a hlen mucin)

- pepsinogen - tráví proteiny

- mucin – zabraňuje natrávení žaludku; vřed je místo, kde k natrávení došlo, způsobuje ho helicobakter pylori

- u dětí je ještě enzym chymozin na trávení mléka

funkce HCl v žaludku: aktivuje pepsinogen na pepsin, podílí se na rozkladu masa; ničí mikroorganismy;

-chrání vitamíny, udržuje je v aktivní formě (hlavně B1, B2 a C)

-přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli

-pH žaludeční šťávy je 1

-vylučování žaludeční šťávy je řízeno nervově a chemicky, žaludeční sliznice produkuje hormon GASTRIN

misére – zvracení výkalů

vomitace – zvracení – reflex, podráždění žaludeční stěny

  • TENKÉ STŘEVO = INTESTINUM TENUE

-3 až 5m dlouhá trubice složená v klíčky, u mrtvých délka – 5 – 7 metrů (povolení svaloviny), povrch 100 m2

- je místem intenzivního trávení a vstřebávání

- sliznice je zbrázděna klky, které zvětšují resorpční plochu

+ obsahuje žlázky produkující střevní šťávu

Témata, do kterých materiál patří