Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Travici soustava a metabolismus-

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3,5 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ulgace tuků (žluč) na malé kapičky -jejich metabolismus úzce souvisí s metabolismem sacharidů -ve střevě se štěpí na GLYCEROL) a VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem energie -přebytečný tuk se v organismu ukládá do zásoby, z tuků jsou membrány BÍLKOVINY - nerozkládají se (strukturní význam), v žaludku jsou pepsinem zjednodušeny na peptidy > dvanáctník (trypsin) – rozštěpení na aminokyseliny > játra – nové proteiny nebo glukóza (glykogen) - odpadní látkou je amoniak, který se přeměňuje na moč -mohou také sloužit jako zdroj energie zdroje energie 1 g glukózy – 17kJ 1 g tuku – 39kJ 1 g proteinů – 17kJ - bazální metabolismus – je látková přeměna potřebná jen k udržení života, a to při úplném klidu - celkový metabolismus - spotřeba energie během dne – od 10 000 do 14 000 kJ/den Složení potravy 2/3 rostlinná (esenciální MK, nejde získat jinak), 1/3 živočišná (esenciální MK)65 % cukrů, 25 % tuků, 10 % proteinů cholesterol HDL – high density lipoproteins – v rostlinách (oleje), rybí tuk, příznivý, vysoká hladina v organismu zabraňuje vzniku civilizačních chorobLDL – low density, ze živočišné potravy, usazuje se v cévách – arteroskleróza, HDL:LDL by měl být 2:1 Denní příjem bílkovin by měl být asi 1 g na 1 kg hmotnosti (u dospívajícího člověka cca 4 g na 1 kg), což Vitamíny jsou nezbytnou složkou potravy, neumíme si je sami vyrobitneslouží jako zdroj energie, avšak jsou to účinné složky některých enzymůhypervitaminóza – nadbytek potřebného množství vitamínů v potravěhypovitaminóza – nedostatek potřebného množství vitamínů v potravěavitaminóza – daný vitamín úplně chybí TRÁVICÍ ENZYMY proteázy – štěpí proteiny (bílkoviny) na peptidy až na aminokyselinyamylázy – štěpí sacharidy (cukry – škorb, glykogen) na disacharidy až na monosacharidy (zejména glukózu)lipázy – štěpí lipidy (tuky – triacylglyceroly) na mastné kyseliny a glycerol skupina enzymů název enzymu produkty štěpení místo tvorby proteázy pepsin peptidy žaludek chymosin peptidy žaludek trypsin peptidy pankreas erepsin aminokyseliny tenké střevo amylázy ptyalin dextriny a disacharidy slinné žlázy amyláza maltóza pankreas maltáza glukóza pankreas

Témata, do kterých materiál patří