29. Ekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Abiotická část systému:
-
anorganické látky (uhlík, dusík, oxid uhličitý, voda…)
-
organické látky (bílkoviny, cukry, tuky, humusové látky, …)
-
klimatický režim
Biomasa (živá hmota):
-
producenti (zelené rostliny), tvoří živiny z neústrojných látek
-
makrokonzumenti (heterotrofní organizmy), živočichové živící se jinými organismy
-
mikrokonzumenti (saprofyti), rozkládají odumřelou hmotu
Potravní řetězec – přesun energie v potravě, od rostlin přes všechny konzumenty (80 – 90% původní energie se ztrácí v teple)
Pastevní řetězec – rostliny, býložravci, dravci
Detritový řetězec – mrtvá ústrojná hmota, mikroorganismy, organismy živící se detritem, jejich predátoři
Potravní sítě – složité propojení různých potravních řetězců
Trofická (potravní) úroveň – zelené rostliny (producenti) → býložravci (primární konzumenti) → primární masožravci → sekundární masožravci
Tok energie trofickou úrovní se rovná celkové asimilaci na úrovni, která se rovná produkci biomasy plus respiraci. Čím jsou organismy menší, tím větší je látková výměna na 1 gram biomasy. (biomasa myší bude menší než biomasa slonů, ale spotřeba. energie bude stejná)
součinnost jevů v potravních řetězcích (ztráty energie při přenosech) = trofická struktura lze znázornit v tzv. ekologické pyramidě:
BIOMY – VEGETAČNÍ PÁSMA
soubory ekosystémů určité zeměpisné zóny s charakteristickým typem vegetace, určovány podnebím
ČR patří do biomu mírného (temperátního) opadavého lesa