30. Ekosystém
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
DUBOHABROVÉ HÁJE
• teplejší pahorkatiny ČR (např. Jeseníky)
• líska, duby, habr obecný
KYSELÉ DOUBRAVY
• pahorkatiny, zvětralé kyselé horniny
BUČINY
• pahorský a horský stupeň, středně vlhké a vápenité půdy (např. Český kras, Moravský kras)
• buk, javor, jedle
SUŤOVÉ LESY
• kamenité svahy pahorkatin a hor, nestabilní půdy (např. Krušné hory, Děčín)
• javor klen, javor mléč, jasan
HORSKÉ SMRČINY
• vyšší horské polohy (nad bučinami), zhruba 1200 - 1300 m.n.m.
• mechy, kapradiny, smrky
OHROŽENÍ LESŮ
• kácení lesů - nejrychleji jsou lesy ničeny v Amazonii; úbytek vede ke snižování biodiverzity, změnám klimatu a zvyšování podílu oxidu uhličitého v atmosféře
• imise a kyselé deště - v ČR pro lesy největší hrozba, nejvíce náchylné na kyselé deště jsou smrky
• lesní škůdci - např. bekyně mniška, bekyně velkohlavá, lýkožrout smrkový; konkrétní škůdci napadají přednostně stromy určitého typu a stáří
• ochrana: chemický boj (postřiky), biologický boj (vysazování přirozených nepřátel škůdců), mechanický boj (feromonové lapače, péče o čistotu ovzduší, vysazování smíšených lesů)
EKOSYSTÉM VODY
VODA
• voda je pro život nezbytná, je součástí těl organismů, zajišťuje transport látek v těle, účastní se všech biochemických reakcí v organismu, umožňuje tepelnou regulaci atd.
• životní prostředí mnoha organismů
• sladká voda tvoří pouze 3% vody na Zemi (z toho asi 2% jsou vázána v ledovcích)
- sladkou vodu můžeme rozdělit na lotickou (proudící) a lenitickou (stojatou)
• zdrojem vody v přírodě jsou především atmosférické srážky
• život organismů ovlivňují také fyzikální a chemické vlastnosti vody, např. salinita moří a oceánů, teplota, hustota, obsah kyslíku, pH, proudění vody, viskozita, atd.
• brakické vody - přechod mezi slanou a sladkou vodou
DĚLENÍ ORGANISMŮ DLE NÁROKU NA VODU A VLHKOST
• hydrofilní - vlhkomilné
• xerofilní - suchomilné
VODNÍ EKOSYSTÉMY
• stojaté vody
- přirozené: jezera, slepá ramena tůně
- umělé: rybníky, přehrady, zatopené lomy a štěrkovny, nádrže
• tekoucí vody
VLIV VODY NA VODNÍ ORGANISMY
• salinita (slanost) - způsobena chloridy
• tlak - s přibývající se hloubkou se zvyšuje, do určité míry organismy odolávají zvýšení tlaku
• hustota - největší hustota vody je při 4oC
• propustnost světla - s hloubkou ubývá na intenzitě světla, propustnost snižuje zákal (písek, nečistoty, mikroorganismy), chlorofyl a jiná barviva pohlcují různé složky spektra světla (modrou, fialovou, zelenou)
• teplota - má vliv na fyzikální vlastnosti vody a na obsah kyslíku (v podzemních vodách, oceánech a tocích jsou menší výkyvy; v rybnících větší výkyvy)
• pH, kyslík, oxid uhličitý (koncentrace větší než v ovzduší, do hloubky vzrůstá)