Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




37. Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21,92 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

37. Trávicí soustava - přijímá a zpracovává potravu - zajišťuje vstřebávání živin - tvořena: dutina ústní + jazyk, zuby, slinné žlázy, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, játra, slinivka břišní Dutina ústní - přijímání a rozmělnění potravy - strop - patro - přední část je tvrdá (tvořena z kosti) - zadní část je chrupavčitá, měkká (její kmitání se projevuje jako chrápání) - vzadu na patře je lymfatická tkáň - patrové mandle - velké množství bílých krvinek - největší v dětství, poté atrofují - zánět = angína - stěna - tváře - ohrnutá stěna se sliznicí = rty - spodek - jazyk - fonace a míchání potravy - velmi pohyblivý, pokrytý sliznicí - sliznice není hladká, ale vytváří papily (více druhů) - buňky sliznice velice rychle dorůstají - ve stěně sliznice jsou chuťové pohárky -> buňky se strhávají při mluvení a jezení -> při nemoci = pocit nechutenství - hromadění odumřelých buněk -> chuťové pohárky - potrava musí být rozpuštěná - fonace - tvorba slabik a hlásek - špička - sladká chuť, strany - kyselá a slaná, vzadu na kořeni - hořká - dolní čelist se zuby - slinné žlázy - malé - velké množství v celé sliznici dutiny ústní - sliny produkují nepřetržitě - velké - 3 páry - podjazyková, podčelistní, příušní - vypouštění slin na základě reflexu - zuby - řezáky - zn. I + číselný index - mají korunku jako dláto - špičáky - zn. C - je jeden - úzký, špičatý, nejdelší - třenové zuby - zn. P - podobné stoličkám, ale mají dva hrbolky a jeden kořen - jsou dva - stoličky - zn. M - mají 4 hrbolky a nebo 5 hrbolků a mají 2 kořeny, horní stoličky mají 3 kořeny - jsou 3 Zubní kříž Definitivní chrup: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1 I1 I2 C P1 P2 M1 M2 M3 M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1 I1 I2 C P1 P2 M1 M2 M3 - 32 zubů Mléčný chrup: m2 m1 c i2 i1 i1 i2 c m1 m2 m2 m1 c i2 i1 i1 i2 c m1 m2 - mléčný chrup nemá třenové zuby a nemá 3. Stoličky - 20 zubů - zubní věk - určení stupně vývoje dle počtu zubů a stupně prořezávání - 2 spodní řezáky - 6. měsíc - 2 horní řezáky - 6. - 8. měsíc - další dva spodní řezáky - 8. měsíc - další dva horní řezáky - 9. měsíc - první stoličky - 12. - 16. měsíc - špičáky - 17. měsíc - druhé stoličky - 20. - 30. měsíc - 6 - 7 let - řezáky chybí - stoličky M3 - zub moudrosti - prořezává v dospělosti - mléčný chrup vypadává snadno, protože odumírá kořen a narůstá definitivní chrup - vnější stavba zubu - v zubním lůžku, má kořen - korunka - přirozeně žlutá, žlutobílá - krček - místo, kde zub vystupuje z dásně - vnitřní stavba zubu - dřeňová dutina - vyplněna zubní dření = řídké vazivo s cévami a nervy - základ zubu - zubovina (dentin) - tvrdá, 72% anorganických látek - povrch korunky - sklovina (email) - nejtvrdší v těle, 98% anorganických látek - povrch kořene - tmel neboli cement, tvrdost kostní tkáně - kořen zubu je zavěšen v zubním lůžku na vazivových pruzích - ozubice (pérování) Hltan - 3 části: nosohltan - Eustachova trubice - trubice, která vede do dutiny středního ucha - slouží k vyrovnání tlaku středního ucha a atmosferického tlaku - se stoupající nadmořskou výškou řídne vzduch a klesá tlak - když je trubice ucpaná, bubínek se vyklene a zalehne nám v uších křížení dýchacích a trávicích cest - příklopka hrtanová zbytek Jícen - 25 cm trubice, začíná ve výšce 6 krčního obratle, končí v žaludku - sliznice vytváří podélné řasy - sevřou vnitřek = uzavřen - podélně nařasen - otevírá se pouze při polknutí sousta - problém - nedomykavost jícnu = zápach ze žaludku = trávicí šťávy do jícnu - rozleptání sliznice Žaludek - vak, ve kterém se shromažďuje potrava a probíhá chemické trávení - vlevo vedle jater - objem je velmi kolísavý - přizpůsobivý - průměrný objem je 1-2 litry - častější a malý příjem - žaludek se stáhne a objem se zmenší - nemá stálý tvar - při popisu písmeno J - stavba: česlo - svěrač mezi jícnem a žaludkem velké a malé zakřivení vrátník - svěrač, který povoluje a po malých dávkách posunuje kašovitou tráveninu do tenkého střeva - dvanáctník - ve stěně žaludku je hladká svalovina - je ve dvou vrstvách - podélná a okružní svalovina - stahy se doplňují a způsobují hybnost - PERISTALTIKA - vnitřní stěna žaludku - sliznice - je nařasená a její buňky produkují do žaludku vodík a chlór -*HCl - vzniká velmi agresivní prostředí - ve sliznici je spousta žlázek, které produkují trávicí šťávy - PEPSIN - v žaludečních šťávách, štěpí bílkoviny - ve sliznici žaludku jsou žlázy, které produkují hlen, který chrání sliznici před samorozleptáním - stres a další faktory -> naleptání sliznice, bolestivé -> * žaludeční vředy - žaludek čeká když přijímáme potravu -> poté se stáhne a začne trávit Tenké střevo - vstřebávání živin - délka od 3 až do 5 metrů - 2,5 cm široká a nepatrně se směrem k tlustému střevu rozšiřuje - 3cm - sliznice je bohatě nařasena - 1cm řasy - výběžky sliznice - klky a na nich mikroklky - tímto nařasením se zvětšuje plocha vstřebávací - až 50m2 - uprostřed klku začíná mízní vlásečnice - ty se sbíhají a odvádějí z přijaté potravy mastné kyseliny, které se tak dostávají do krve a neprocházejí přes játra¨ - všechny ostatní živiny se vstřebávají do krevních vlásečnic -> sbíhají se do vrátnicové žíly a do jater - sliznice obsahuje žlázy, které produkují střevní šťavy a v nich jsou fermenty - erepsin (štěpí bílkoviny), maktáza, laktáza, sacharáza, enterokináza (stimuluje slinivku břišní) - 3 části: 1, dvanáctník - 30 cm = 12 palců, nepohyblivá část, přichází sem rozmělněná kašovitá potrava ze žaludku důležité místo - Vaterská papila - ústí zde žlučovod z jater a vedle je vývod ze slinivky břišní zbytek tenkého střeva tvoří kličky střevní - pohyblivá část 2, lačník - 3/5 z pohyblivé části 3, kyčelník - 2/5 z pohyblivé části, v levé jámě kyčelní střevní kličky překrývá pevná blána - okruží Tlusté střevo - 1,5 m dlouhé, 5 cm široké - tvoří výpuky - haustra - probíhá zahuštění tráveniny - zpětné vstřebání vody - tvorba výkalů - žijí zde přirozeně bakterie - hnití bílkovin a způsobují kvašení cukrů a buničiny 1, slepé střevo - začátek tlustého střeva - pravá jáma kyčelní - červovitý přívěsek

Témata, do kterých materiál patří