37. Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-> žloutenka A, B, C, D - můžeme onemocnět všemi
žloutenka A
- infekční žloutenka
- mimořádně odolný virus - dokáže přežít v mrazu i varu
- proti chemické přípravky - Cl
- inkubační doba - 30 dnů (14 dnů až 2 měsíce)
- příznaky: stejné jako chřipka, zánět spojivek, nechutenství, říhání, průjmy, zácpa, kožní problémy
- hl. příznaky: žlutí kůže a bělmo, tmavá moč, světlá stolice, zvětšená játra, zvětšení mízních uzlin
- trvá 2-4 týdny, rekonvalescence několik týdnů
- nutná izolace
- u dětí bez potíží
- nenechává trvalé následky
- absolutní klid na lůžku, přísná dieta
- přenos: virus obsažen ve stolici, v krvi, rukama
- prevence: hygiena, očkování - proti A placené, 1 dávka, 2. dávka přeočkování, 20 let
žloutenka B
- inkubační doba 3 měsíce
- sérová žloutenka
- 100x nakažlivější než HIV
- může vést ke smrti
- přenos tělními tekutinami
Slinivka břišní
- protáhlý orgán
- narůžovělá
- ústí na Vaterská papile - pankreatická šťáva
- TRYPSIN - trávení bílkovin - enzym
- LIPÁZY - štěpí tuky - enzym
- Langerhanzovi ostrůvky - ostrůvky buněk, které produkují hormony
VITAMÍNY
- nezbytné pro průběh reakcí v metabolismu
- vývoj kostí, chrupu,
- potřebné v nepatrných dávkách
- stanovena minimální hodnota - minimální hladina, kterou organismus musí během 24h dostat
- nedostatek vitaminu - poruchy, choroby,
- avitaminóza - úplná absence
- hypovitaminóza - málo
- hypervitaminóza - nadbytek vitaminu, nadbytečné množství je vyloučeno
- živočišný organismus si nedokáže vitaminy vyrobit, kromě vit. D v kůži pomocí UV záření
- zisk vitaminů z potravy
- názvosloví - velká písmena A,B,C,D
- B6, B12
- podle chemického složení - kyselina nikotinová
- podle choroby, kterou způsobuje - kurděje, křivice
Vitamin A
- málo = šeroslepost, vysychání rohovky, zpomalení růstu, slabá zubní sklovina
- čerstvé ovoce a zelenina - provitaminy = karoteny
- organismus si provitaminy přemění na vitaminy
- A je odolný proti teplotám - neničí se sterilací, konzervací
Vitamin B
- luštěniny, obiloviny, kvasnice, ovoce, zelenina, maso, krev, vajíčka
- záděry, rozpraskané koutky, snížená výkonnost
- beri-beri - avitaminóza B, nervové záněty, otoky dolních končetin, srdeční obtíže
- vitamin B = kyselina nikotinová - nemoc pelagra - potrava pouze kukuřice
- červenání, záněty, zduření, průjmy
- postižení intelektu
Vitamin C
- málo = kurděje - nemoc námořníků
- antiscorbutický vitamin - kys. l. askorbová
- v ovoci a zelenině
- citlivý na úpravu - nejvíc v čerstvé zelenině a ovoci
- okysličování, kov - ničí
- málo: snížení výkonnosti, ovlivňuje tvorbu kostí, zubů, pevnost vlásečnic, krvetvorbu, imunitu, tvorba protilátek, hojení ran
kažení zubů, poruchy růstu, krvácení do kloubů a svalů
- denní dávka: 50-100mg, sportovci více