37. Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- povrch kořene - tmel neboli cement, tvrdost kostní tkáně
- kořen zubu je zavěšen v zubním lůžku na vazivových pruzích - ozubice (pérování)
Hltan
- 3 části:
nosohltan - Eustachova trubice - trubice, která vede do dutiny středního ucha
- slouží k vyrovnání tlaku středního ucha a atmosferického tlaku
- se stoupající nadmořskou výškou řídne vzduch a klesá tlak
- když je trubice ucpaná, bubínek se vyklene a zalehne nám v uších
křížení dýchacích a trávicích cest - příklopka hrtanová
zbytek
Jícen
- 25 cm trubice, začíná ve výšce 6 krčního obratle, končí v žaludku
- sliznice vytváří podélné řasy - sevřou vnitřek = uzavřen
- podélně nařasen
- otevírá se pouze při polknutí sousta
- problém - nedomykavost jícnu = zápach ze žaludku
= trávicí šťávy do jícnu - rozleptání sliznice
Žaludek
- vak, ve kterém se shromažďuje potrava a probíhá chemické trávení
- vlevo vedle jater
- objem je velmi kolísavý - přizpůsobivý
- průměrný objem je 1-2 litry
- častější a malý příjem - žaludek se stáhne a objem se zmenší
- nemá stálý tvar - při popisu písmeno J
- stavba: česlo - svěrač mezi jícnem a žaludkem
velké a malé zakřivení
vrátník - svěrač, který povoluje a po malých dávkách posunuje kašovitou tráveninu do tenkého střeva - dvanáctník
- ve stěně žaludku je hladká svalovina - je ve dvou vrstvách - podélná a okružní svalovina - stahy se doplňují a způsobují hybnost - PERISTALTIKA
- vnitřní stěna žaludku - sliznice - je nařasená a její buňky produkují do žaludku vodík a chlór -*HCl - vzniká velmi agresivní prostředí
- ve sliznici je spousta žlázek, které produkují trávicí šťávy - PEPSIN - v žaludečních šťávách, štěpí bílkoviny
- ve sliznici žaludku jsou žlázy, které produkují hlen, který chrání sliznici před samorozleptáním - stres a další faktory -> naleptání sliznice, bolestivé -> * žaludeční vředy
- žaludek čeká když přijímáme potravu -> poté se stáhne a začne trávit
Tenké střevo
- vstřebávání živin
- délka od 3 až do 5 metrů
- 2,5 cm široká a nepatrně se směrem k tlustému střevu rozšiřuje - 3cm
- sliznice je bohatě nařasena - 1cm řasy
- výběžky sliznice - klky a na nich mikroklky - tímto nařasením se zvětšuje plocha vstřebávací - až 50m2
- uprostřed klku začíná mízní vlásečnice - ty se sbíhají a odvádějí z přijaté potravy mastné kyseliny, které se tak dostávají do krve a neprocházejí přes játra¨
- všechny ostatní živiny se vstřebávají do krevních vlásečnic -> sbíhají se do vrátnicové žíly a do jater
- sliznice obsahuje žlázy, které produkují střevní šťavy a v nich jsou fermenty - erepsin (štěpí bílkoviny), maktáza, laktáza, sacharáza, enterokináza (stimuluje slinivku břišní)
- 3 části:
1, dvanáctník - 30 cm = 12 palců, nepohyblivá část, přichází sem rozmělněná kašovitá potrava ze žaludku